• Foto: Pressbild

Den 27 juli händer det som inte kunde hända. En elektriker föll igenom ett gallergolv vid kulsinterverket i Svappavaara och avled av det över fem meter höga fallet.

Anhöriga berättar för tidningen Elektrikern att hon alltid använde fallsele och skyddsutrustning som var aktuell. Men på det här området skulle ingen fallsele behövas.

Den omkomna elektrikern hade gått över gallerbron tillsammans med en kollega ett par gånger för att lämna grejer. Tredje gången över bron hör kollegan som går före henne ropa. När han tittar bak har hon fallit när en sektion av gallret gett vika.

LÄS ÄVEN: Kvinna avliden efter fallolycka i gruva

Magnus Arnkvist är enhetschef för produktionsområde södra, LKAB. Han berättar att LKAB genomför en egen utredning av olyckan i Svappavaara, men att även polis och arbetsmiljöverk utreder olyckan.

– Polisen har i sin pågående utredning tagit vissa delar av anläggningen i beslag. Vi gör även vår egen utredning, men mest håller vi på att serva polis och arbetsmiljöverk med alla relevanta dokument de behöver.

Magnus Arnkvist berättar att det är en gallerdurk som fallerat på något sätt.

LÄS ÄVEN: Syrasmittat damm regnade ned – en till sjukhus

Hur länge hade gallerdurken suttit på plats?

– Den här gallerdurken var utbytt för nästan tio år sedan. De var besiktade i oktober förra året, men något har hänt. Förmodligen en lång kedja som har bidragit till det här. Det här är inte en vanlig händelse.

Har ni haft några andra problem med gallerdurkar?

– Vi har haft några tillbud, men det har varit att folk snubblar på dem.

Vad händer nu?

– Nu pågår ett ganska stort inspektionsarbete. Vi går igenom alla gallerdurkar och gångplan och trappor, innan vi startar om produktionen.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se