• Bild: Pixabay/Afa/Svenska judoförbundet/montage

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt projekt satsar försäkringsbolaget AFA därför på att förebygga skadorna vid fall – genom att träna byggarbetare i judo.

Det var när Afa försäkringar träffade på Svenska judoförbundet under Almedalsveckan 2017 som idén till det gemensamma projektet uppstod, skriver GP.

De insåg nämligen att deras respektive områden har gemensamma nämnare: Fallolyckor är vanliga inom byggbranschen, och fallteknik är en viktig del inom judo.

– Vi har funderat länge på det hur vi kan minska fallolyckor. Det är den vanligaste arbetsskadan så det är viktigt att förebygga på olika sätt. Man behöver göra det systematiska arbetsmiljöarbetet, men när man väl faller ska man också öka sin kompetens i hur man gör det, säger Susanna Stymne Airey, chef för Afa:s enhet Förebygga, till GP.

LÄS ÄVEN: Fall från låg höjd kan ge allvarliga skador

Sagt och gjort, snart hade man startat ett samarbete.

För att minska lidandet vid fallskador, och även få ned kostnaderna för vård och rehabilitering, erbjuds nu anställda inom bygg- och vårdbranschen att få lära sig fallteknik genom judo.

Arbetsgivare skickar helt enkelt in en ansökan, och de anställda får sedan delta i en specialutformad kurs under tio veckor.

– Det är ju något som ska sitta i ryggmärgen, men vi vet att kroppen kan lära sig sådant efter 6–8 veckor. Det handlar också om att förebygga fall genom att bygga upp balans och bålkontroll, säger Svenska judoförbundets vice ordförande Ida Lindgren

Projektet ska även följas och utvärderas av en forskargrupp från Högskolan Dalarna.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se