• Bild: Pixabay

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, skriver Yle Nyheter.

USA:s federala miljöskyddsmyndighet (EPA) ser inte längre till risken med asbest i luften, marken eller vattnet – och kommer därför att börja tillåta ämnet i nya byggnadsmaterial.

Den enda industrin i USA som i dagsläget använder asbest i sin verksamhet är den som arbetar med framställning av klor och alkali. Mineralet produceras inte i USA, utan importeras från Ryssland och Brasilien.

LÄS ÄVEN: Forskare: 230 000 personer dör av asbest varje år

USA:s president Donald Trump har flera gånger uttryckt att han inte tror på att asbest skulle vara farligt för hälsan. Han har även skrivit på mikrobloggen Twitter att World Trade Center-tornen inte skulle ha rasat om de inte sanerats mot asbest.

Den ryska asbestproducenten Uralasbest har till och med använt en bild på honom i en reklamkampanj, tillsammans med en slogan som antyder att presidenten godkänt deras produkt.

LÄS ÄVEN: Bygginspektioner med fokus på asbest och kvartsdamm

I och med EPA:s beslut kan nu asbest komma att bli ett allt vanligare inslag i landets industri.

Byggnadsmaterial innehållande asbest kommer dock fortfarande inte att säljas oreglerat i butikerna. EPA kommer nämligen att ta ställning till sådant material från fall till fall.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se


Fakta: Asbest

Mineralet asbest användes tidigare i stor utsträckning som värmeisolator inom byggindustrin. Det blandades även med betong för golvgjutning.

Så länge asbesten är bunden i fast form skadar den ingen. Det är först när asbestskivor bryts sönder som det vassa fiberdammet frigörs och kan tränga in i lungorna. När äldre byggnader rivs och renoveras kommer det farliga dammet fram igen, och om saneringen inte görs på rätt sätt riskerar arbetarna att andas in det.

Asbest är förbjudet i 60 länder, men används fortfarande på många platser i världen – bland annat i USA, Kanada, Indien, Kina, Brasilien och Ryssland.

I Sverige har asbest varit totalförbjudet sedan 1982. Eftersom följdsjukdomarna kan ta decennier på sig att utvecklas har de asbestrelaterade dödsfallen dock inte minskat.