• Bild: Trafikverket

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska arbetet vid Förbifart Stockholms arbetsplats på Lovö stoppats på grund av de många arbetsmiljöbristerna, skriver Byggnadsarbetaren.

Under våren har Trafikverket och Arbetsmiljöverket uppmärksammat åtskilliga arbetsmiljöproblem vid Förbifart Stockholms arbetsplatser på Lovö.

Förutom ras- och fallrisk på flera ställen har det även saknats brandsläckare vid sprängförråden. Dessutom har stora mängder damm upptäckts i en maskinhytt, och odetonerat sprängmedel (s.k dolor) hittats i tunnlarna.

LÄS ÄVEN: Arbetsmiljöverket inleder stor granskning av arbetsmiljöarbete

Trots uppmaningar har flera av bristerna fortfarande inte åtgärdats av entreprenören Lovön Samverkan AB (LSAB). Därför väljer nu Trafikverket, tillsammans med entreprenören, att tillfälligt stoppa det underjordiska arbetet på Lovö.

– In- och utpassering fungerar inte, man vet inte vilka och hur många som är i tunnlarna. De måste ha ett system där de har koll. De uppgav först att de hade det, men när vi frågade närmare visste de ändå inte. Då betyder det att systemet inte fungerar, säger Arbetsmiljöverkets ställföreträdande regionchef Anneli Lundh till Byggnadsarbetaren.

LÄS ÄVEN: ”Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt”

Stoppet gäller från och med 15 augusti – med hot om löpande vite på en miljon kronor om bristerna inte åtgärdas.

Trafikverket och LSAB arbetar just nu med att se till att arbetet kan återupptas. Medan detta sker kommer Arbetsmiljöverket att under hösten utföra inspektioner för att säkerställa att problemen åtgärdas.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se