• En målare, en IT-tekniker, go grannsämja och en carport som behövde målas. Det var ingredienser som gav idén till Colorbring, en ny app för yrkesmålare. Foto: Jan-Erik Johansson

  • – Jag som jobbar med hur IT kan göra verksamheten smartare blev förvånad att målare fortfarande ringer in sina beställningar, säger Milos Rajkovic. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Joakim Berggren är målare och ser fördelar med att kunna göra beställningar från olika färgtillverkare på samma ställe. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Ny app för målare lanseras under hösten. Foto: Pressbild

  • Foto: Jan-Erik Johansson

MÅLARNYTT

Allt material från ett ställe, slut på ringandet och säkrare beställningar. Det är tanken med en ny app för målare som lanseras under hösten.
– Det här saknas i branschen och kommer att underlätta arbetet.

Det säger Joakim Berggren, målare på Kimmos Måleri i Borås, som tillsammans med Milos Rajkovic har skapat appen och företaget Colorbring. Berggren har 27 år inom målaryrket och grannen Rajkovic jobbar inom IT.

Idén är gemensam och kom till för ett par år sedan då Milos Rajkovic skulle måla om carporten och de började prata kring hur målare beställer och hanterar material.

– Alltså, målare är ju ett otroget släkte; Vi gillar färg från den ena leverantören, spackel från en annan och så vidare. Därför har vi ju ofta konton på olika ställen så att vi kan köpa de grejor vi vill ha för bästa resultat, menar Joakim Berggren.

LÄS ÄVEN: Målarnytt från Alcro och Becker

Men flera olika telefonbeställningar per dag tar både tid och är en källa till fel.

– Ja, hur ofta blir det inte fel med exempelvis brytning av färg… Säg att du ska måla en villa och står där med tio burkar färg med fel brytning, det är stora pengar och du kan inte be kunden godta en annan färgnyans. Och tjafs om vems är felet, vem ska betala, säger Joakim Berggren.

– Och jag som jobbar med hur IT kan göra verksamheten smartare blev förvånad att målare fortfarande ringer in sina beställningar, säger Milos Rajkovic.

De spånade vidare och resultatet blev en app som samlar leverantörer och grossister på ett ställe. I appen skapar målaren ett eget konto och där listas de olika leverantörer man själv vill använda. Beställningen läggs och ordern kan sedan fyllas på efterhand fram till midnatt innan deadlinen går ut för leverans till dagen efter.

Du väljer utlämningsställe, grossist eller butik för hämtning, eller om du vill få det utkört till bygget. Är du på för dig lite mer okänd ort kan närmsta utlämningsställe föreslås via telefonens GPS. Pushnotiser ger dig status på din beställning.

Alla beställningar loggas och sparas, och svinn och felaktigheter kan därmed spåras.

– Historiken är ju bra på exempelvis en 2-årsbesiktning om du behöver veta vilken kulör som använts, säger Joakim Berggren.

LÄS ÄVEN: Ny teknik ska hjälpa till att minska dammet

I dag kan du förstås beställa färg via de flesta tillverkares e-tjänster, men att ha flera samlade under ett paraply är unikt för målarbranschen menar Colorbring som nu börjar lansera appen.

Det finns dock en del kvar innan det är full snurr på systemet; Än så länge är det bara färgtillverkaren Jotun som är helt klar, men övriga större leverantörer är också positivt inställda. Förhoppningen är att hinna få in dem i systemet under senhösten.

– Vi har varit runt och kontaktat de flesta aktörer och intresset är stort, det ska bara sys ihop också. Vi har också pratat med väldigt många målare under resans gång och fått höra många skräckhistorier kring materialproblem så vi tror att vi är helrätt ute här, säger Milos Rajkovic.

Appen finns nu på Google Play för Android och beräknas vara klar för App store under september.

Fotnot: Verkar något bekant med Joakim Berggren? Inte så konstigt i så fall, lägg till lite smink, en mikrofon och två ton scenattityd; Sedan starten för 20 (!) år sedan är han sångare i Hard Core Superstar, Sveriges kanske internationellt största hårdrocksgrupp.

Men målaryrket har han inte släppt, trots 10, snart 11, fullängdare, åtskilliga turnéer över hela världen både som headliner och tillsammans med andra storheter som AC/DC och Kiss. Det blir mer om Joakim Berggren i senare nummer.

Jan-Erik Johansson