Nu är det inte långt kvar till valet och självklart vill även Målarnas facktidning hjälpa dig att se vad de olika partierna vill. Debatten har handlat mycket om invandring och brott men vi gör ett försök att lyfta de frågor som ligger nära dig och ditt arbetsliv.

Vi har skickat frågor till samtliga riksdagspartier om arbetsmiljön, osund konkurrens, löner med mera. Det är intressant läsning. Jag blir dock förvånad att partierna inte verkar lagt ner så mycket tid på att ge relevanta svar.

Liberalerna till exempel valde istället för att svara på våra specifika frågor skicka en text med nio punkter de vill jobba för vilket gav svar på delvis andra frågor än just de vi ställt.

På den öppna och breda frågan om vilken som är den viktigaste arbetsmarknadsfrågan svarade Socialdemokraterna bekämpa arbetslösheten medan Centerpartiet svarade att de vill sänka skatter.

Från vänsterhåll vill man stärka skyddsombudens befogenheter medan Sverigedemokraterna vill skilja skyddsombuden från den fackliga organisationen. Centern och Kristdemokraterna är tveksamma till de Regionala skyddsombudens mandat och vill se över verksamheten.

På flera håll i landet finns målare och lackerare som kandidater till kommunfullmäktige och regioner eller landsting. Den fackliga samorganisationen 6F lyfter även fram riksdagskandidater från sina förbund.

Här finns exempelvis målaren Stefan Johansson som är möjlig att kryssa om man bor i Stockholm. Han vill få upp arbetstagarnas frågor i politiken och berättar mer om det i den länkade artikeln.

Hemma har jag två barn som är 11 och 12 år och de vill gärna veta mer om vad de olika partierna står för. Jag försöker förklara och vi pratar både partipolitik och demokrati. Det gör mig så glad att de förstår att valet är viktigt och att det är vår skyldighet att rösta.

Ett annat ämne som vi grävt ner oss i till det här numret är Rot. Under åren har förespråkare och motståndare debatterat frågan. Påståenden har kastats från båda håll.

Det vi försökt ta reda på är vad som stämmer. Näringslivet har använt sig av statistik som i väldigt liten del är verifierad. Det finns i stort sett ingen forskning, däremot enkäter bland företagare där många frågor faktiskt handlar om vad man tror exempelvis skulle hända när Rot-bidraget sänktes.

Läs tidningen och hör gärna av dig om det är något som väcker tankar och funderingar. Jag vill flagga för att ibland kan det kännas långt mellan tidningarna. För att få reda på det som är aktuellt kan du hålla koll här på sajten, eller följa oss på Facebook.


LÄS ÄVEN:

Mikael Johansson: ”Din röst betyder något”

Rotavdrag: Vad säger facken?
Rotavdrag: Fördelningspolitik och svart-vita jobb
Per Eklund: ”Är företagens Rot-statistik trovärdig?”
Rotavdrag: Argumenten för och emot

Stefan vill få ut arbetstagarnas frågor i valet

Bara 84 målare och lackerare på valsedlarna

Så tycker partierna om viktiga frågor på arbetsplatserna