Lördagen den 17 november 2018

← Senaste numret • 8 2018

Målarnas Facktidning nr 8 - 2018
Klicka på bilden

"Lyssna på medlemmarna - inga inskränkningar i strejkrätten"

DEBATT+REPLIK: "Lyssna på medlemmarna - inga inskränkningar i strejkrätten"

DEBATT + SLUTREPLIK "Vi anser att inskränkningen av strejkrätten endast tjänar till att försvaga den fackliga styrkan. Uppgörelse mellan LO och Svenskt Näringsliv, som ni har skrivit under, visar på en undfallenhet mot Svenskt Näringsliv och är inte förankrad hos medlemmarna", skriver debattörerna.

 

Förbundsordförande Mikael Johansson ger sitt svar i en slutreplik.

  • Foto: Tomas Nyberg

Helena Forsberg: ”Vad vill ni?”

Åsikter

REDAKTÖR’N


”Det gör mig så glad att de förstår att valet är viktigt och att det är vår skyldighet att rösta”, skriver tidningens redaktör Helena Forsberg.


Nu är det inte långt kvar till valet och självklart vill även Målarnas facktidning hjälpa dig att se vad de olika partierna vill. Debatten har handlat mycket om invandring och brott men vi gör ett försök att lyfta de frågor som ligger nära dig och ditt arbetsliv.


Vi har skickat frågor till samtliga riksdagspartier om arbetsmiljön, osund konkurrens, löner med mera. Det är intressant läsning. Jag blir dock förvånad att partierna inte verkar lagt ner så mycket tid på att ge relevanta svar.


”Jag blir dock förvånad att partierna inte verkar lagt ner så mycket tid på att ge relevanta svar.”


Liberalerna till exempel valde istället för att svara på våra specifika frågor skicka en text med nio punkter de vill jobba för vilket gav svar på delvis andra frågor än just de vi ställt.


På den öppna och breda frågan om vilken som är den viktigaste arbetsmarknadsfrågan svarade Socialdemokraterna bekämpa arbetslösheten medan Centerpartiet svarade att de vill sänka skatter.


Från vänsterhåll vill man stärka skyddsombudens befogenheter medan Sverigedemokraterna vill skilja skyddsombuden från den fackliga organisationen. Centern och Kristdemokraterna är tveksamma till de Regionala skyddsombudens mandat och vill se över verksamheten.


På flera håll i landet finns målare och lackerare som kandidater till kommunfullmäktige och regioner eller landsting. Den fackliga samorganisationen 6F lyfter även fram riksdagskandidater från sina förbund.


Här finns exempelvis målaren Stefan Johansson som är möjlig att kryssa om man bor i Stockholm. Han vill få upp arbetstagarnas frågor i politiken och berättar mer om det i den länkade artikeln.


Hemma har jag två barn som är 11 och 12 år och de vill gärna veta mer om vad de olika partierna står för. Jag försöker förklara och vi pratar både partipolitik och demokrati. Det gör mig så glad att de förstår att valet är viktigt och att det är vår skyldighet att rösta.


”Näringslivet har använt sig av statistik som i väldigt liten del är verifierad.”


Ett annat ämne som vi grävt ner oss i till det här numret är Rot. Under åren har förespråkare och motståndare debatterat frågan. Påståenden har kastats från båda håll.


Det vi försökt ta reda på är vad som stämmer. Näringslivet har använt sig av statistik som i väldigt liten del är verifierad. Det finns i stort sett ingen forskning, däremot enkäter bland företagare där många frågor faktiskt handlar om vad man tror exempelvis skulle hända när Rot-bidraget sänktes.


Läs tidningen och hör gärna av dig om det är något som väcker tankar och funderingar. Jag vill flagga för att ibland kan det kännas långt mellan tidningarna. För att få reda på det som är aktuellt kan du hålla koll här på sajten, eller följa oss på Facebook.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se
LÄS ÄVEN:


Mikael Johansson: ”Din röst betyder något”


Rotavdrag: Vad säger facken?

Rotavdrag: Fördelningspolitik och svart-vita jobb

Per Eklund: ”Är företagens Rot-statistik trovärdig?”

Rotavdrag: Argumenten för och emot


Stefan vill få ut arbetstagarnas frågor i valet


Bara 84 målare och lackerare på valsedlarna


Så tycker partierna om viktiga frågor på arbetsplatsernaMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-09-07 10:00


Mer Åsikter

DEBATT+REPLIK: ”Lyssna på medlemmarna – inga inskränkningar i strejkrätten”

DEBATT + SLUTREPLIK (Mikael Johanssons slutreplik finns att läsa längre ned i artikeln.)...

Mikael Johansson: ”Det får inte råda tankeförbud”

LEDARE ”Så länge allas löneökningar skall räknas i procent, kommer de grupper som ...

Dikten som hyllar skyddsombudet

Det kom en dikt till redaktionen. Mats Hammarlund är pensionerad timmerman och skriver o...

Helena Forsberg: ”Fira och stöd ditt skyddsombud”

”Om ett skyddsombud inte vågar genomföra sitt uppdrag är det illavarslande för alla...

Stefan Johansson: ”Vem är vinnaren?”

KRÖNIKA ”Vi behöver fler personer som kan arbeta i Sverige, för att detta ska fung...

REPLIK: ”Hotet mot konflikträtten kommer inte inifrån”

REPLIK I artikeln ställer författarna den ”retoriska” frågan vem jag företräder? Jag ant...

Viktiga val både i politik och privatliv

REDAKTÖR’N ”Så här efter valet må de vara kaos i den nationella politiken me...

Mikael Johansson: ”Vem tar vem?”

LEDARE ”Det vi ser är ett spel för galleriet. Risken är uppenbar att det slår till...

Ulf Lundén: ”En av årets viktigaste böcker”

KULTUR Föreningen Arbetarskrivare publicerar sin 11:e antologi. Den heter ”Jag har tänkt...

”Bygg bostäder så vanligt folk kan bo och leva i trygghet!”

DEBATT ”Är det inte dags att vi får ett krav på större samhällsansvar på kommunern...

Nyheter

SCA döms till företagsbot efter att arbetstagare fick fingertoppar avskurna

Händelsen i fråga inträffade hösten 2014. En arbetstagare stod vid tillfället vid en rullmaskin. På maskinen fanns en skada som medförde att papperet som skulle rullas upp ibland fastnade och behövde åtgärdas.
Arbetstagaren arbetade med att dra in papperet i maskinen. På maskinen finns roterande knivar.
Vid åtgärden kom papperet att …

...

Transports lyxresa kostade medlemmarna 600 000 kronor

Transports fackliga företrädare flög business class och bodde på lyxhotell under konferensresan till Singapore, skriver Aftonbladet.
Aftonbladet uppmärksammar en av Transports konferensresor, som kostade medlemmarna cirka 600 000 kronor. Under resan, som gick till Singapore i oktober, flög samtliga tolv företrädare i business …

...

Nöjda medlemmar hos a-kassan

Arbetslösa medlemmar i Byggnads a-kassa som även omfattar Målarnas medlemmar är mycket nöjda med sin a-kassa. Det visar den senaste kundnöjdhetsundersökningen som a-kassornas samorganisation Sveriges a-kassor låtit göra.
Vartannat år tar Sveriges a-kassor hjälp av marknadsundersökningsföretaget Kantar Sifo för att genomföra en undersökning bland landets arbetslösa medlemmar. Den senaste mätningen …

...

A-kassorna behandlar arbetslösa olika

En rapport från Riksrevisionen visar att det finns betydande skillnader i hur ofta arbetssökande får sanktioner eller indragen ersättning.
För att få a-kassa ska arbetslösa visa att de aktivt söker jobb eller deltar i andra aktiviteter, detta genom att lämna in aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen. Om det inte görs meddelar myndigheten …

...

Byggbolag startar lärlingsprogram för kvinnor

Det finns för få kvinnor i byggbranschen. Det tycker Skanska, JM och Ikano bostad, som alla startat ett varsitt lärlingsprogram exklusivt riktade till kvinnor. Detta skriver Byggnadsarbetaren.
Ikano bostad var först ut med sitt snickerilärlingsprogram Hentverkarna, som startade i oktober förra året. I …

...

Allt fler nekas ersättning från Försäkringskassan

Antalet ärenden hos LO-TCO rättsskydd som avser Försäkringskassans avslag ökar.
Ökningen av sjukförsäkringsärenden för rättsskyddet tog fart i början av 2017 för att sedan stadigt öka. Rättsskyddets bedömning är att det är regeringens mål om nio sjukdagar i genomsnitt som har styrt utvecklingen.
Målet på ett sjukpenningtal på nio dagar fastställdes …

...

Utförsäkrad trots läkarintyg om operation

Trots att Försäkringskassan har godkänt Lars Ekmans skada som en arbetsolycka får han inte längre ersättning från Försäkringskassan och Afa. Läkaren intygar att han kommer att bli fullt återställd – men enligt myndigheten tar det för lång tid.
Lars Ekman halkade i januari på en isfläck täckt av pudersnö utanför …

...

Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

LO har sagt upp förhandlingsordningen om avtalsförsäkringar med Svenskt Näringsliv – efter flera försök att få till förbättringar kring pension och sjukförsäkringar.
Sedan 2013 har arbetsgivare och fack förhandlat kring försäkringsfrågor på ett överenskommet sätt, enligt den nuvarande förhandlingsordningen. Syftet med den rådande ordningen har varit att lösa snåriga försäkringsfrågor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor