• Foto: Pressbild

  • Foto: Pressbild

MÅLARNYTT

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Resultatet heter Essdrive och är en skruv med en patenterad snabbstartad spets som lär ge känslan att skruven drar in sig själv. Spetsen har gjorts vass och med skären långt fram.

Enligt Essves mätningar så minskas anläggningstrycket med 2 kg per skruv för användaren, vilket är mer än 50 procent jämfört med ”vanliga” träskruvar. Ett ton per dag alltså vid 500 skruv. Bra för axlar, leder och rygg.

LÄS ÄVEN: Målarnytt från Alcro och Becker

Därtill är gänga, skaft och huvudet, som har ett eget patent, utformat för att hugga snabbt, ha bra klämkraft och inte ge flisor när skruven försänks i trä. Allt gjort med vetenskaplig noggrannhet.

– I dag har vi antagligen mer rådata om hur träskruvar fungerar än något annat företag inom skruvindustrin globalt. Genom våra tester vet vi idag exakt varför en viss skruvkonstruktion är bättre än en annan, säger Christofer Lindberg, innovations- och produktchef.

Essdrive visades för första gången på Nordbygg och började säljas under sommaren.

Jan-Erik Johansson