• Bild: Pixabay/Lego/Bugatti/Montage & Edit: Chris Smedbakken

Kan man bygga vad som helst i Lego? Det tycker i alla fall företaget själva, och bevisade det nyligen genom att bygga en fullstor och fungerande supersportbil – nästan helt i det älskade byggmaterialet.

Supersportbilen Bugatti Chiron, uppkallad efter racingföraren Louis Chiron, introducerade på Internationella bilsalongen i Genève i mars 2016. Nu, två år senare, har fartmonstret fått en lika speciell lillebror – eller klon.

I samband med releasen av ett nytt Bugatti-Legoset har det danska leksaksföretaget nämligen slagit på stort och konstruerat en fullt fungerande kopia av bilen i skala 1:1– nästan helt i de egna välkända byggklossarna.

LÄS ÄVEN: Spilld målarfärg stängde E4:an

Lego-Bugattin började byggas i september förra året, efter månader av planering. I våras stod den slutligen klar. Då hade 16 specialister arbetat i sammanlagt 13 000 timmar med det galna projektet.

I det extraordinära bilbygget användes över en miljon Legobitar, 2 304 Legomotorer, 2 016 Legoaxlar och 4 032 Legokugghjul. Inget lim användes när bilen sattes ihop.

LÄS ÄVEN: Biltjuvar haffades – och bands med buntband

Alla praktiska finesser man förväntar sig av originalet finns där, inklusive en fullt fungerande hastighetsmätare, öppningsbara dörrar, fungerande strålkastare, backspeglar, ratt, stol och pedaler. Och åter igen: Allt i stort sett helt i lego.

Bilen är fullt körbar, och även om den inte kommer upp i originalets maxfart på 420 kilometer i timmen så levererar den åtminstone ungefär 5,3 hästkrafter och en timsträcka på ungefär 30 kilometer.

I juni testkördes bilen på Volkswagengruppens testbana i Ehra-Lessien av tävlingsföraren Andy Wallace, med lyckat resultat. Hur det såg ut kan du se i videon här nedan.



Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se