Lördagen den 17 november 2018

← Senaste numret • 8 2018

Målarnas Facktidning nr 8 - 2018
Klicka på bilden

"Lyssna på medlemmarna - inga inskränkningar i strejkrätten"

DEBATT+REPLIK: "Lyssna på medlemmarna - inga inskränkningar i strejkrätten"

DEBATT + SLUTREPLIK "Vi anser att inskränkningen av strejkrätten endast tjänar till att försvaga den fackliga styrkan. Uppgörelse mellan LO och Svenskt Näringsliv, som ni har skrivit under, visar på en undfallenhet mot Svenskt Näringsliv och är inte förankrad hos medlemmarna", skriver debattörerna.

 

Förbundsordförande Mikael Johansson ger sitt svar i en slutreplik.

  • Bild: Tomas Nyberg

Mikael Johansson: ”Din röst betyder något”

Åsikter

LEDARE


”Vi skulle inte göra vårt jobb som företrädare för landets målare och lackerare, om vi inte ställde krav på politiken”, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.


Det har väl knappast undgått någon att det är val till riksdag, landsting och kommuner den 9 september. Att politik engagerar har jag fått bekräftat av såväl medlemmar och förtroendevalda, som jag har pratat med under mina resor runt om i landet.


Det är ju inte så konstigt, eftersom vi påverkas påtagligt och direkt av politiska beslut.


LÄS ÄVEN: Så tycker partierna om viktiga frågor på arbetsplatserna


Alla politiska partier jobbar nu för att just din röst skall gå till dem. Många jag träffar säger att ”det spelar ingen roll hur jag röstar, politikerna gör ju ändå som dom vill”. I detta ligger en utmaning för politiken, men även för det offentliga samtalet, där massmedia har en viktig uppgift att fylla.


Jag menar att det är fel, och rent av farligt för demokratin, att många går runt med denna uppfattning. Det ger näring åt mörka krafter i vårt samhälle. Vår demokrati bygger på principen att vi röstar fram människor av kött och blod. De står förvisso under sitt partis lista, men är ändå de som har fått ditt uppdrag och förtroende att styra.


Det är viktigt att vi stannar upp och reflekterar över vilka som skall få vårt förtroende, och vilka uppfattningar de står för.


Jag får ständigt svara på frågan varför facket sysslar med politik. Borde vi inte i stället vara neutrala? Svaret på frågan är – nu som alltid – att vi inte skulle göra vårt jobb som företrädare för landets målare och lackerare, om vi inte ställde krav på politiken.


Vi är dock inte ett parti som du kan rösta på, även om flera av våra medlemmar är engagerade i politiken. Målareförbundet har en över 100-årig tradition av att samverka med socialdemokraterna. Det har tjänat oss väl över tiden.


Det betyder naturligtvis inte att alla våra medlemmar vare sig sympatiserar med eller röstar på S, eller att förbundet är en del av S.


LÄS ÄVEN: Stefan vill få ut arbetstagarnas frågor i valet


Våra krav på politiken handlar bland annat om att sätta stopp för otrygga anställningar. Att sjukförsäkringen och a-kassan måste fungera, så att inte sjukdom och arbetslöshet innebär ekonomisk ruin.


Att det är våra svenska kollektivavtal som skall reglera löner och villkor i Sverige; inte politiker, oaktat om de finns i Stockholm eller Bryssel. Dessa krav ställer vi på alla politiska partier. Det har fått vissa partier att tydligt deklarera att deras mål är att bryta fackets makt.


Jag har varit med om åtskilliga valrörelser vid det här laget, och kan konstatera att valet den 9 september är tydligt kring alternativen i svensk politik. Alliansen och SD har lovat sänkta skatter och fortsatta privatiseringar.


De är tydliga om att försämra lagen om anställningsskydd, och att sänka lönerna. De har i varierande grad dessutom varit emot förbättringar av a-kassan och sjukförsäkringen, vilka de dessutom envisas med att kalla för bidrag.


På samma sätt har Socialdemokraterna varit tydliga med att de lyssnat på oss. Under den snart avslutade mandatperioden har socialdemokraternas politik givit oss en starkare a-kassa och bättre ordning och reda på svensk arbetsmarknad.


LÄS ÄVEN: Bara 74 målare och lackerare på valsedlarna


För framtiden har S lagt förslag som stärker anställningsskyddet och våra fackliga rättigheter. Jag hoppas att landets nästa statsminister heter Stefan Löfven.


Söndagen den 9 september har du ett val och en röst. Använd den väl för den betyder något.


Mikael Johansson

Förbundsordförande

mikael.johansson@malareforbundet.se
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-09-04 10:00


Mer Åsikter

DEBATT+REPLIK: ”Lyssna på medlemmarna – inga inskränkningar i strejkrätten”

DEBATT + SLUTREPLIK (Mikael Johanssons slutreplik finns att läsa längre ned i artikeln.)...

Mikael Johansson: ”Det får inte råda tankeförbud”

LEDARE ”Så länge allas löneökningar skall räknas i procent, kommer de grupper som ...

Dikten som hyllar skyddsombudet

Det kom en dikt till redaktionen. Mats Hammarlund är pensionerad timmerman och skriver o...

Helena Forsberg: ”Fira och stöd ditt skyddsombud”

”Om ett skyddsombud inte vågar genomföra sitt uppdrag är det illavarslande för alla...

Stefan Johansson: ”Vem är vinnaren?”

KRÖNIKA ”Vi behöver fler personer som kan arbeta i Sverige, för att detta ska fung...

REPLIK: ”Hotet mot konflikträtten kommer inte inifrån”

REPLIK I artikeln ställer författarna den ”retoriska” frågan vem jag företräder? Jag ant...

Viktiga val både i politik och privatliv

REDAKTÖR’N ”Så här efter valet må de vara kaos i den nationella politiken me...

Mikael Johansson: ”Vem tar vem?”

LEDARE ”Det vi ser är ett spel för galleriet. Risken är uppenbar att det slår till...

Ulf Lundén: ”En av årets viktigaste böcker”

KULTUR Föreningen Arbetarskrivare publicerar sin 11:e antologi. Den heter ”Jag har tänkt...

Helena Forsberg: ”Vad vill ni?”

REDAKTÖR’N ”Det gör mig så glad att de förstår att valet är viktigt och att ...

Nyheter

SCA döms till företagsbot efter att arbetstagare fick fingertoppar avskurna

Händelsen i fråga inträffade hösten 2014. En arbetstagare stod vid tillfället vid en rullmaskin. På maskinen fanns en skada som medförde att papperet som skulle rullas upp ibland fastnade och behövde åtgärdas.
Arbetstagaren arbetade med att dra in papperet i maskinen. På maskinen finns roterande knivar.
Vid åtgärden kom papperet att …

...

Transports lyxresa kostade medlemmarna 600 000 kronor

Transports fackliga företrädare flög business class och bodde på lyxhotell under konferensresan till Singapore, skriver Aftonbladet.
Aftonbladet uppmärksammar en av Transports konferensresor, som kostade medlemmarna cirka 600 000 kronor. Under resan, som gick till Singapore i oktober, flög samtliga tolv företrädare i business …

...

Nöjda medlemmar hos a-kassan

Arbetslösa medlemmar i Byggnads a-kassa som även omfattar Målarnas medlemmar är mycket nöjda med sin a-kassa. Det visar den senaste kundnöjdhetsundersökningen som a-kassornas samorganisation Sveriges a-kassor låtit göra.
Vartannat år tar Sveriges a-kassor hjälp av marknadsundersökningsföretaget Kantar Sifo för att genomföra en undersökning bland landets arbetslösa medlemmar. Den senaste mätningen …

...

A-kassorna behandlar arbetslösa olika

En rapport från Riksrevisionen visar att det finns betydande skillnader i hur ofta arbetssökande får sanktioner eller indragen ersättning.
För att få a-kassa ska arbetslösa visa att de aktivt söker jobb eller deltar i andra aktiviteter, detta genom att lämna in aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen. Om det inte görs meddelar myndigheten …

...

Byggbolag startar lärlingsprogram för kvinnor

Det finns för få kvinnor i byggbranschen. Det tycker Skanska, JM och Ikano bostad, som alla startat ett varsitt lärlingsprogram exklusivt riktade till kvinnor. Detta skriver Byggnadsarbetaren.
Ikano bostad var först ut med sitt snickerilärlingsprogram Hentverkarna, som startade i oktober förra året. I …

...

Allt fler nekas ersättning från Försäkringskassan

Antalet ärenden hos LO-TCO rättsskydd som avser Försäkringskassans avslag ökar.
Ökningen av sjukförsäkringsärenden för rättsskyddet tog fart i början av 2017 för att sedan stadigt öka. Rättsskyddets bedömning är att det är regeringens mål om nio sjukdagar i genomsnitt som har styrt utvecklingen.
Målet på ett sjukpenningtal på nio dagar fastställdes …

...

Utförsäkrad trots läkarintyg om operation

Trots att Försäkringskassan har godkänt Lars Ekmans skada som en arbetsolycka får han inte längre ersättning från Försäkringskassan och Afa. Läkaren intygar att han kommer att bli fullt återställd – men enligt myndigheten tar det för lång tid.
Lars Ekman halkade i januari på en isfläck täckt av pudersnö utanför …

...

Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

LO har sagt upp förhandlingsordningen om avtalsförsäkringar med Svenskt Näringsliv – efter flera försök att få till förbättringar kring pension och sjukförsäkringar.
Sedan 2013 har arbetsgivare och fack förhandlat kring försäkringsfrågor på ett överenskommet sätt, enligt den nuvarande förhandlingsordningen. Syftet med den rådande ordningen har varit att lösa snåriga försäkringsfrågor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor