Tisdagen den 18 september 2018

← Senaste numret • 6 2018

Målarnas Facktidning nr 6 - 2018
Klicka på bilden

"Vad vill ni?"

Helena Forsberg: "Vad vill ni?"

REDAKTÖR’N ”Det gör mig så glad att de förstår att valet är viktigt och att det är vår skyldighet att rösta”, skriver tidningens redaktör Helena Forsberg.

  • Bild: Tomas Nyberg

Mikael Johansson: ”Din röst betyder något”

Åsikter

LEDARE


”Vi skulle inte göra vårt jobb som företrädare för landets målare och lackerare, om vi inte ställde krav på politiken”, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.


Det har väl knappast undgått någon att det är val till riksdag, landsting och kommuner den 9 september. Att politik engagerar har jag fått bekräftat av såväl medlemmar och förtroendevalda, som jag har pratat med under mina resor runt om i landet.


Det är ju inte så konstigt, eftersom vi påverkas påtagligt och direkt av politiska beslut.


LÄS ÄVEN: Så tycker partierna om viktiga frågor på arbetsplatserna


Alla politiska partier jobbar nu för att just din röst skall gå till dem. Många jag träffar säger att ”det spelar ingen roll hur jag röstar, politikerna gör ju ändå som dom vill”. I detta ligger en utmaning för politiken, men även för det offentliga samtalet, där massmedia har en viktig uppgift att fylla.


Jag menar att det är fel, och rent av farligt för demokratin, att många går runt med denna uppfattning. Det ger näring åt mörka krafter i vårt samhälle. Vår demokrati bygger på principen att vi röstar fram människor av kött och blod. De står förvisso under sitt partis lista, men är ändå de som har fått ditt uppdrag och förtroende att styra.


Det är viktigt att vi stannar upp och reflekterar över vilka som skall få vårt förtroende, och vilka uppfattningar de står för.


Jag får ständigt svara på frågan varför facket sysslar med politik. Borde vi inte i stället vara neutrala? Svaret på frågan är – nu som alltid – att vi inte skulle göra vårt jobb som företrädare för landets målare och lackerare, om vi inte ställde krav på politiken.


Vi är dock inte ett parti som du kan rösta på, även om flera av våra medlemmar är engagerade i politiken. Målareförbundet har en över 100-årig tradition av att samverka med socialdemokraterna. Det har tjänat oss väl över tiden.


Det betyder naturligtvis inte att alla våra medlemmar vare sig sympatiserar med eller röstar på S, eller att förbundet är en del av S.


LÄS ÄVEN: Stefan vill få ut arbetstagarnas frågor i valet


Våra krav på politiken handlar bland annat om att sätta stopp för otrygga anställningar. Att sjukförsäkringen och a-kassan måste fungera, så att inte sjukdom och arbetslöshet innebär ekonomisk ruin.


Att det är våra svenska kollektivavtal som skall reglera löner och villkor i Sverige; inte politiker, oaktat om de finns i Stockholm eller Bryssel. Dessa krav ställer vi på alla politiska partier. Det har fått vissa partier att tydligt deklarera att deras mål är att bryta fackets makt.


Jag har varit med om åtskilliga valrörelser vid det här laget, och kan konstatera att valet den 9 september är tydligt kring alternativen i svensk politik. Alliansen och SD har lovat sänkta skatter och fortsatta privatiseringar.


De är tydliga om att försämra lagen om anställningsskydd, och att sänka lönerna. De har i varierande grad dessutom varit emot förbättringar av a-kassan och sjukförsäkringen, vilka de dessutom envisas med att kalla för bidrag.


På samma sätt har Socialdemokraterna varit tydliga med att de lyssnat på oss. Under den snart avslutade mandatperioden har socialdemokraternas politik givit oss en starkare a-kassa och bättre ordning och reda på svensk arbetsmarknad.


LÄS ÄVEN: Bara 74 målare och lackerare på valsedlarna


För framtiden har S lagt förslag som stärker anställningsskyddet och våra fackliga rättigheter. Jag hoppas att landets nästa statsminister heter Stefan Löfven.


Söndagen den 9 september har du ett val och en röst. Använd den väl för den betyder något.


Mikael Johansson

Förbundsordförande

mikael.johansson@malareforbundet.se
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-09-04 10:00


Mer Åsikter

Helena Forsberg: ”Vad vill ni?”

REDAKTÖR’N ”Det gör mig så glad att de förstår att valet är viktigt och att ...

”Bygg bostäder så vanligt folk kan bo och leva i trygghet!”

DEBATT ”Är det inte dags att vi får ett krav på större samhällsansvar på kommunern...

Per Eklund: “Är företagarnas Rot-statistik trovärdig?”

KRÖNIKA ”Människor är positiva till avdraget. Det är otvivelaktigt. Men frågan som...

”Lundell är ingen bitter gammal gubbe”

KULTUR ”Vardagar” av Ulf Lundell Utgiven av Wahlström & Widstrand R...

”Gör valet till en fråga om den globala överklassen!”

DEBATT ”Vi alla har en gemensam fiende i den globala överklassen och att vi alla f...

”Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering”

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och d...

Per Eklund: ”Stoppa slavarbetet”

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N ”Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegn...

Mikael Johansson: ”Utbildning är nyckeln till framtiden”

LEDARE ”När jag tar del av vad Alliansen vill göra blir jag rent av mörkrädd”...

Göran Greider: ”Skulden till gamla och barn är viktigare än statsskulden”

DEBATT ”Sverige är idag ett land där vi fått allt fler miljardärer och allt fler u...

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

Nyheter

Måleri-NM 2018: Britta Spencer är Nordens bästa målare

Britta Spencer från Stockholm är Nordens bästa målare. Det stod klart efter de Nordiska mästerskapen som nyligen avgjordes i Helsingfors.
Fem finalister från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island gjorde den 8 september upp om mästartiteln Nordens bästa målare på köpcentret Kamppi i Helsingfors. Bland denna elitsamling fanns Britta Spencer …

...

Jakten på den ultimata träskruven

MÅLARNYTT
Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.
Resultatet heter Essdrive och är en skruv med en patenterad …

...

Målarnas facktidning går över till LO Mediehus – oklar framtid för journalisterna

Sedan 2012 har Tidningen Elektrikern och därefter Målarnas facktidning producerats av Dala-Demokraten. Nu ska de ingå i LO Mediehus tillsammans med fem andra facktidningar. Det för att vara närmare LO.
– Beskedet kom väldigt oväntat och vi har ännu inte tagit ställning till om vi vill och kan följa med, …

...

1,5 miljon kronor till målare

LO-TCO Rättsskydd lyckades utverka en ersättning på 1 592 000 kronor till enskilda målare under 2017. Totalt var det 23 ärenden som avslutades under året.
När enskilda fackföreningsmedlemmar inte kommer längre i krav på ersättning från Försäkringskassan, arbetsgivare eller annan, så kan det egna fackförbundet gå in för stöd.
När inte …

...

Hallå där, Kristian Eriksson!

Kristian Eriksson är målare på Sandå måleri i Varberg, och genomförde Ironman i Kalmar.
Var det din första Ironman?
– Ja, jag har inte gjort det här tidigare, det var med skräckblandad förtjusning. Jag har semester en vecka för jag visste ju inte hur jag skulle känna i kroppen. Jag har …

...

Rapport från 6F: Låga löner ger inte fler jobb

Lägre löner ger inte fler jobb, dessutom har låglönejobb en spridningseffekt som gör att lönerna pressas nedåt. Det visar rapporten ”Låga löner funkar inte” som 6F och Katalys står bakom.
Utredningen är gjord av Anne-Marie Lindgren och presenterades vid ett seminarium där Karin Svanborg-Sjövall, VD för Timbro, också gav sin …

...

Vad händer med fackets frågor efter valet?

– Blocköverskridande samarbeten kan få det att fungera dag för dag, det är något som kommunerna gör, säger Mikael Johansson, Målareförbundets ordförande.
Men från fackligt håll finns också de som inte vill se att Socialdemokraterna söker stöd hos Allianspartier.
– Vi var medvetna om att valet skulle bli en rysare, att …

...

Målarnytt: Slitstark amerikanare till Sverige

MÅLARNYTT
Ultra Spec Scuff-X är det onödigt krångliga namnet på en för Sverige ny färg inom segmentet slitstark.
En Nordamerikansk latexfärg gjord för High-Traffic Areas, alltså hårt utsatta utrymmen som exempelvis hotell, kommersiella miljöer, skolkorridorer, sjukhus och liknande.
LÄS ÄVEN: Sveff kritiserar färgtest – men Folksam står …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor