• Bild: Pixabay/Edit

Den anställde arbetade sex meter ovanför marken – utan fallskydd. Nu fastslår Förvaltningsrätten att byggföretaget ska betala 68 000 kronor för överträdelsen, skriver Arbetet.

När Arbetsmiljöverkets inspektörer kom till en byggarbetsplats i Malmö sommaren 2017 möttes de av en mindre rolig syn. En av de anställda utförde murningsarbete på nästan sex meters höjd, utan att använda sig av fallskydd.

Detta bryter mot myndighetens föreskrifter, som säger att allt arbete på mer än två meters höjd ska innefatta fallskydd.

LÄS ÄVEN: Förbjuds arbeta på hög höjd

Arbetsmiljöverket ansåg att byggföretaget skulle betala en sanktionsavgift för överträdelsen, och lämnade därför in en ansökan till Förvaltningsrätten.

Företaget ifråga har inte svarat på Arbetsmiljöverkets ansökan, men Förvaltningsrätten slår fast att företaget ska betala 68 000 kronor i böter.

LÄS ÄVEN: Fall från låg höjd kan ge allvarliga skador

Även flera andra företag har fått nedslag från Arbetsmiljöverket angående arbete på hög höjd. Ett antal av dem har till och med förbjudits att utföra sådant arbete.

Följande arbetsgivare har i skrivandets stund, vid ett vite på 50 000 kronor, helt förbjuds att utföra arbete på hög höjd: Omvi byggservice i Bjuv, RCS AB i Hedemora, Nordiska takmästare i Västerås, Novicon Baltic i Västerås, Byggtjänst i Åre, Johan Alltjänst i Borlänge, Jämtland bygger i Järpen, Tunasnickarn i Borlänge, VLH Bygg i Västerås, Intressanta husentreprenad i Örebro.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se