• Bild: Pixabay/Trafikverket/Montage

Den 26 september klockan 13.00 stannar många arbetsplatser i Sverige upp i 15 minuter. Aktionen genomförs för att skicka en signal om säkerheten på landets byggarbetsplatser.

För sjätte året i rad arrangerar Trafikverket, i samarbete med anläggningsbranschen, en så kallad ”stand down”. Det innebär ett tillfälligt stopp i arbetet, för att signalera om allvaret i arbetsmiljöfrågan – och påminna om att säkerheten alltid måste prioriteras främst.

Årets arrangemang vill lyfta fråga om vad varje enskild person kan göra för att öka säkerheten på sin arbetsplats.

LÄS ÄVEN: Dålig arbetsmiljö kostar 164 miljarder kronor om året

I samband med manifestationen hålls även en tyst minut för de kollegor som skadats eller förolyckats på arbetet.

Manifestationens huvudarrangemang kommer i år att hållas på byggarbetsplatsen ”Projekt Lund-Arlöv, fyra spår” i Lund – men aktiviteter kommer även att genomföras på andra byggarbetsplatser runt om i landet.


Bakgrund: Stand Down

Trafikverket är Sveriges största aktör inom byggande av infrastrukturprojekt. För att minska antalet olyckor på byggarbetsplatser har Trafikverket tagit fram en handlingsplan med konkreta åtgärder, tillsammans med branschorganisationerna Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik och Designföretagen samt branschorganisationen Håll nollan och deras medlemsföretag. Utgångspunkten är att ingen ska skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på våra arbetsplatser.

Källa: Trafikverket


Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se