• Foto: Tomas Nyberg

– Blocköverskridande samarbeten kan få det att fungera dag för dag, det är något som kommunerna gör, säger Mikael Johansson, Målareförbundets ordförande.
Men från fackligt håll finns också de som inte vill se att Socialdemokraterna söker stöd hos Allianspartier.

– Vi var medvetna om att valet skulle bli en rysare, att det skulle bli tight, i den meningen är inte resultatet överraskande, säger Mikael Johansson.

Idag skiljer det två mandat mellan blocken och Mikael Johansson har en from förhoppning om att blockpolitiken bryts. Målareförbundets ordförande tycker det är logiskt att Stefan Löfven sitter kvar, sen finns det politisk majoritet i riksdagen för att avsätta regeringen och då är det någon annan som får uppdraget att bilda regering.

– Alla måste inse att ingen har majoritet och vem som än ska bilda regering måste söka stöd för det, säger Mikael Johansson.

LÄS ÄVEN: Så tycker partierna om viktiga frågor på arbetsplatserna

Om vi blickar tillbaka fyra år så är det nästan samma parlamentariska situation. Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna har tappat mycket men Mikael Johansson är glad att den inbördes ordningen inte förändrats.

– Socialdemokraterna har gjort det sämsta valresultatet i modern tid, men är fortfarande ohotat det största partiet. Inte 35-40 procent men när vi var så stora fanns inte heller lika många partier i parlamentet.

Målareförbundet ställer inte upp i valet men har bestämda åsikter och har deltagit i valrörelsen för att förklara varför. Att svenska kollektivavtal ska gälla på svenska arbetsplatser är en sak förbundet talar sig varma för och att alliansen är rörande överens om att lägre löner och osäkra anställningar är vägen framåt.

Om regeringsförhandlingarna leder fram till en borgerlig regering tror Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, på flera reformer som försvagar fackföreningsrörelsen.

Han säger till tidningen Arbetet att en alliansregering sannolikt vill ta bort skattereduktionen för fackföreningsavgiften, avskaffa de fackliga a-kassorna, försämra Lagen om anställningsskydd och lägga ned den nyöppnade Myndigheten för arbetsmarknadskunskap.

– Sedan är det rätten att använda sympatiåtgärder vid konflikter på arbetsmarknaden, som Svenskt Näringsliv vill ha bort. Flera allianspartier talar också om en proportionalitetsregel vid stridsåtgärder. Centerpartiet vill inskränka konflikträtten i mindre företag, vilket allvarligt skulle begränsa möjligheten att få till stånd kollektivavtal i avtalslösa företag, säger Anders Kjellberg till Arbetet.

LÄS ÄVEN: Alliansen vill lägga ned arbetsmiljö-myndiget

En blocköverskridande regering får svårigheter att kompromissa i frågor där partierna står långt ifrån varandra men Mikael Johansson har förhoppning om att det finns områden de kan närma sig.

– Blocköverskridande samarbeten kan få det att fungera dag för dag, det är något som kommunerna gör, säger han.

Det är dock inte alla som delar denna syn. Den fackligt aktiva byggnadsarbetaren Kent Renen Johansson skriver i en debattartikel hos Arbetet att han inte vill se något blocköverskridande samarbete:

”Släpper inte borgarna igenom en rödgrönvänster-regering måste Socialdemokraterna gå i opposition. Centern och Liberalerna bedriver en arbetar- och fackföreningsfientlig politik.”

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se