Torsdagen den 21 februari 2019

← Senaste numret • 1 2019

Målarnas Facktidning nr 1 - 2019
Klicka på bilden

"Vem bestämmer i en demokrati?"

Mikael Johansson: "Vem bestämmer i en demokrati?"

LEDARE. "I augusti när kongressen samlas kommer 76 valda ombud från hela landet att lägga fast riktlinjer för den kommande fyraårsperioden, besluta om stadgar och välja förbundsstyrelse.

 

Du kan vara med och påverka. Håll utsikt efter kallelsen till just din sektions årsmöte som genomförs under perioden februari till mars", skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • Foto: Tomas Nyberg

Vad händer med fackets frågor efter valet?

Nyheter

– Blocköverskridande samarbeten kan få det att fungera dag för dag, det är något som kommunerna gör, säger Mikael Johansson, Målareförbundets ordförande.

Men från fackligt håll finns också de som inte vill se att Socialdemokraterna söker stöd hos Allianspartier.


– Vi var medvetna om att valet skulle bli en rysare, att det skulle bli tight, i den meningen är inte resultatet överraskande, säger Mikael Johansson.


Idag skiljer det två mandat mellan blocken och Mikael Johansson har en from förhoppning om att blockpolitiken bryts. Målareförbundets ordförande tycker det är logiskt att Stefan Löfven sitter kvar, sen finns det politisk majoritet i riksdagen för att avsätta regeringen och då är det någon annan som får uppdraget att bilda regering.


– Alla måste inse att ingen har majoritet och vem som än ska bilda regering måste söka stöd för det, säger Mikael Johansson.


LÄS ÄVEN: Så tycker partierna om viktiga frågor på arbetsplatserna


Om vi blickar tillbaka fyra år så är det nästan samma parlamentariska situation. Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna har tappat mycket men Mikael Johansson är glad att den inbördes ordningen inte förändrats.


– Socialdemokraterna har gjort det sämsta valresultatet i modern tid, men är fortfarande ohotat det största partiet. Inte 35-40 procent men när vi var så stora fanns inte heller lika många partier i parlamentet.


Målareförbundet ställer inte upp i valet men har bestämda åsikter och har deltagit i valrörelsen för att förklara varför. Att svenska kollektivavtal ska gälla på svenska arbetsplatser är en sak förbundet talar sig varma för och att alliansen är rörande överens om att lägre löner och osäkra anställningar är vägen framåt.


Om regeringsförhandlingarna leder fram till en borgerlig regering tror Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, på flera reformer som försvagar fackföreningsrörelsen.


Han säger till tidningen Arbetet att en alliansregering sannolikt vill ta bort skattereduktionen för fackföreningsavgiften, avskaffa de fackliga a-kassorna, försämra Lagen om anställningsskydd och lägga ned den nyöppnade Myndigheten för arbetsmarknadskunskap.


– Sedan är det rätten att använda sympatiåtgärder vid konflikter på arbetsmarknaden, som Svenskt Näringsliv vill ha bort. Flera allianspartier talar också om en proportionalitetsregel vid stridsåtgärder. Centerpartiet vill inskränka konflikträtten i mindre företag, vilket allvarligt skulle begränsa möjligheten att få till stånd kollektivavtal i avtalslösa företag, säger Anders Kjellberg till Arbetet.


LÄS ÄVEN: Alliansen vill lägga ned arbetsmiljö-myndiget


En blocköverskridande regering får svårigheter att kompromissa i frågor där partierna står långt ifrån varandra men Mikael Johansson har förhoppning om att det finns områden de kan närma sig.


– Blocköverskridande samarbeten kan få det att fungera dag för dag, det är något som kommunerna gör, säger han.


Det är dock inte alla som delar denna syn. Den fackligt aktiva byggnadsarbetaren Kent Renen Johansson skriver i en debattartikel hos Arbetet att han inte vill se något blocköverskridande samarbete:


”Släpper inte borgarna igenom en rödgrönvänster-regering måste Socialdemokraterna gå i opposition. Centern och Liberalerna bedriver en arbetar- och fackföreningsfientlig politik.”


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-09-12 16:33


Mer Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädd...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. ...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att gran...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

  Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historisk...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders H...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okun...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades d...

Finsk lift till Sverige: Ixolift 400

MÅLARNYTT Fall från flyttbara stegar är ett gissel och alltför vanligt inom hantverkarbr...

Målarbössan samlade in 9500 kronor

Tatiana Fennstams insamling till Musikhjälpen resulterade i 9200 kronor. – Jag had...

Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT
Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är så ny att den inte fått ett namn ännu.
– Du jobbar i rätt arbetshöjd och kan vända och vrida fönsterbågen som du vill.
Det säger Bo Jungergård, produktansvarig och ”uppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB, ett …

...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2019. Målareförbundet är överens med sina motparter om hur kollektivavtalet ska anpassas till den nya lagen.
Det nya karensavdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en …

...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd.
En principiellt viktig dom …

...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att granska hur måleriföretagen lever upp till kravet på företagshälsovård för målarna.
– Vi började med att göra utskick 2015 till måleriföretagen i sektion 1, Halland och sektion 3, Sjuhärad. Det blev 74 utskick. Alla svarade, …

...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

 
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historiskt, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet, medan LO:s presstjänst tonar ner mötets betydelse.
– Det var ett väldigt bra och vänskapligt möte, sa Jonas Sjöstedt till Aftonbladet efter att han hade träffat LO:s styrelse under måndagen. Det är också historiskt, det …

...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders Hall på Leif Olssons Måleri i Helsingborg, uppskattar företagets satsning på förebyggande friskvård.
Anders Hall tittar på klockan, spacklar klart väggen i lägenheten och sätter på locket till spackeldunken. Klockan 10 ska han vara på företagshälsovården för undersökning.

...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okunskap och bristande rutiner på vissa måleriföretag, leder fortfarande till att många målare går miste om sina rättigheter.
Sedan de regionala skyddsombuden Elin Swartz och Roger Esbjörnsson i Avd. 2 arbetat med avtalsövervakning under hösten på heltid, kan …

...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades de med att Hells Angels skulle bränna ned huset, och mannen misshandlades av tre inkräktare i parets hem. Nu döms målarens bror till två och ett halvt år fängelse, skriver

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor