Lördagen den 17 november 2018

← Senaste numret • 8 2018

Målarnas Facktidning nr 8 - 2018
Klicka på bilden

"Lyssna på medlemmarna - inga inskränkningar i strejkrätten"

DEBATT+REPLIK: "Lyssna på medlemmarna - inga inskränkningar i strejkrätten"

DEBATT + SLUTREPLIK "Vi anser att inskränkningen av strejkrätten endast tjänar till att försvaga den fackliga styrkan. Uppgörelse mellan LO och Svenskt Näringsliv, som ni har skrivit under, visar på en undfallenhet mot Svenskt Näringsliv och är inte förankrad hos medlemmarna", skriver debattörerna.

 

Förbundsordförande Mikael Johansson ger sitt svar i en slutreplik.

  • Foto: Tomas Nyberg

Vad händer med fackets frågor efter valet?

Nyheter

– Blocköverskridande samarbeten kan få det att fungera dag för dag, det är något som kommunerna gör, säger Mikael Johansson, Målareförbundets ordförande.

Men från fackligt håll finns också de som inte vill se att Socialdemokraterna söker stöd hos Allianspartier.


– Vi var medvetna om att valet skulle bli en rysare, att det skulle bli tight, i den meningen är inte resultatet överraskande, säger Mikael Johansson.


Idag skiljer det två mandat mellan blocken och Mikael Johansson har en from förhoppning om att blockpolitiken bryts. Målareförbundets ordförande tycker det är logiskt att Stefan Löfven sitter kvar, sen finns det politisk majoritet i riksdagen för att avsätta regeringen och då är det någon annan som får uppdraget att bilda regering.


– Alla måste inse att ingen har majoritet och vem som än ska bilda regering måste söka stöd för det, säger Mikael Johansson.


LÄS ÄVEN: Så tycker partierna om viktiga frågor på arbetsplatserna


Om vi blickar tillbaka fyra år så är det nästan samma parlamentariska situation. Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna har tappat mycket men Mikael Johansson är glad att den inbördes ordningen inte förändrats.


– Socialdemokraterna har gjort det sämsta valresultatet i modern tid, men är fortfarande ohotat det största partiet. Inte 35-40 procent men när vi var så stora fanns inte heller lika många partier i parlamentet.


Målareförbundet ställer inte upp i valet men har bestämda åsikter och har deltagit i valrörelsen för att förklara varför. Att svenska kollektivavtal ska gälla på svenska arbetsplatser är en sak förbundet talar sig varma för och att alliansen är rörande överens om att lägre löner och osäkra anställningar är vägen framåt.


Om regeringsförhandlingarna leder fram till en borgerlig regering tror Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, på flera reformer som försvagar fackföreningsrörelsen.


Han säger till tidningen Arbetet att en alliansregering sannolikt vill ta bort skattereduktionen för fackföreningsavgiften, avskaffa de fackliga a-kassorna, försämra Lagen om anställningsskydd och lägga ned den nyöppnade Myndigheten för arbetsmarknadskunskap.


– Sedan är det rätten att använda sympatiåtgärder vid konflikter på arbetsmarknaden, som Svenskt Näringsliv vill ha bort. Flera allianspartier talar också om en proportionalitetsregel vid stridsåtgärder. Centerpartiet vill inskränka konflikträtten i mindre företag, vilket allvarligt skulle begränsa möjligheten att få till stånd kollektivavtal i avtalslösa företag, säger Anders Kjellberg till Arbetet.


LÄS ÄVEN: Alliansen vill lägga ned arbetsmiljö-myndiget


En blocköverskridande regering får svårigheter att kompromissa i frågor där partierna står långt ifrån varandra men Mikael Johansson har förhoppning om att det finns områden de kan närma sig.


– Blocköverskridande samarbeten kan få det att fungera dag för dag, det är något som kommunerna gör, säger han.


Det är dock inte alla som delar denna syn. Den fackligt aktiva byggnadsarbetaren Kent Renen Johansson skriver i en debattartikel hos Arbetet att han inte vill se något blocköverskridande samarbete:


”Släpper inte borgarna igenom en rödgrönvänster-regering måste Socialdemokraterna gå i opposition. Centern och Liberalerna bedriver en arbetar- och fackföreningsfientlig politik.”


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-09-12 16:33


Mer Nyheter

SCA döms till företagsbot efter att arbetstagare fick fingertoppar avskurna

Händelsen i fråga inträffade hösten 2014. En arbetstagare stod vid tillfället vid en rull...

Transports lyxresa kostade medlemmarna 600 000 kronor

Transports fackliga företrädare flög business class och bodde på lyxhotell under konferen...

Nöjda medlemmar hos a-kassan

Arbetslösa medlemmar i Byggnads a-kassa som även omfattar Målarnas medlemmar är mycket nö...

A-kassorna behandlar arbetslösa olika

En rapport från Riksrevisionen visar att det finns betydande skillnader i hur ofta arbets...

Byggbolag startar lärlingsprogram för kvinnor

Det finns för få kvinnor i byggbranschen. Det tycker Skanska, JM och Ikano bostad, som al...

Allt fler nekas ersättning från Försäkringskassan

Antalet ärenden hos LO-TCO rättsskydd som avser Försäkringskassans avslag ökar. Ökningen...

Utförsäkrad trots läkarintyg om operation

Trots att Försäkringskassan har godkänt Lars Ekmans skada som en arbetsolycka får han int...

Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

LO har sagt upp förhandlingsordningen om avtalsförsäkringar med Svenskt Näringsliv – efte...

Företag på obestånd stäms för obetalda löner

Fem målare fick inte lön de har rätt till enligt kollektivavtalet. Målareförbundet har dä...

Fackförbund kan gå i graven – har för få medlemmar

Den ökande medlemsbristen blir sannolikt slutet för Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbu...

Nyheter

SCA döms till företagsbot efter att arbetstagare fick fingertoppar avskurna

Händelsen i fråga inträffade hösten 2014. En arbetstagare stod vid tillfället vid en rullmaskin. På maskinen fanns en skada som medförde att papperet som skulle rullas upp ibland fastnade och behövde åtgärdas.
Arbetstagaren arbetade med att dra in papperet i maskinen. På maskinen finns roterande knivar.
Vid åtgärden kom papperet att …

...

Transports lyxresa kostade medlemmarna 600 000 kronor

Transports fackliga företrädare flög business class och bodde på lyxhotell under konferensresan till Singapore, skriver Aftonbladet.
Aftonbladet uppmärksammar en av Transports konferensresor, som kostade medlemmarna cirka 600 000 kronor. Under resan, som gick till Singapore i oktober, flög samtliga tolv företrädare i business …

...

Nöjda medlemmar hos a-kassan

Arbetslösa medlemmar i Byggnads a-kassa som även omfattar Målarnas medlemmar är mycket nöjda med sin a-kassa. Det visar den senaste kundnöjdhetsundersökningen som a-kassornas samorganisation Sveriges a-kassor låtit göra.
Vartannat år tar Sveriges a-kassor hjälp av marknadsundersökningsföretaget Kantar Sifo för att genomföra en undersökning bland landets arbetslösa medlemmar. Den senaste mätningen …

...

A-kassorna behandlar arbetslösa olika

En rapport från Riksrevisionen visar att det finns betydande skillnader i hur ofta arbetssökande får sanktioner eller indragen ersättning.
För att få a-kassa ska arbetslösa visa att de aktivt söker jobb eller deltar i andra aktiviteter, detta genom att lämna in aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen. Om det inte görs meddelar myndigheten …

...

Byggbolag startar lärlingsprogram för kvinnor

Det finns för få kvinnor i byggbranschen. Det tycker Skanska, JM och Ikano bostad, som alla startat ett varsitt lärlingsprogram exklusivt riktade till kvinnor. Detta skriver Byggnadsarbetaren.
Ikano bostad var först ut med sitt snickerilärlingsprogram Hentverkarna, som startade i oktober förra året. I …

...

Allt fler nekas ersättning från Försäkringskassan

Antalet ärenden hos LO-TCO rättsskydd som avser Försäkringskassans avslag ökar.
Ökningen av sjukförsäkringsärenden för rättsskyddet tog fart i början av 2017 för att sedan stadigt öka. Rättsskyddets bedömning är att det är regeringens mål om nio sjukdagar i genomsnitt som har styrt utvecklingen.
Målet på ett sjukpenningtal på nio dagar fastställdes …

...

Utförsäkrad trots läkarintyg om operation

Trots att Försäkringskassan har godkänt Lars Ekmans skada som en arbetsolycka får han inte längre ersättning från Försäkringskassan och Afa. Läkaren intygar att han kommer att bli fullt återställd – men enligt myndigheten tar det för lång tid.
Lars Ekman halkade i januari på en isfläck täckt av pudersnö utanför …

...

Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

LO har sagt upp förhandlingsordningen om avtalsförsäkringar med Svenskt Näringsliv – efter flera försök att få till förbättringar kring pension och sjukförsäkringar.
Sedan 2013 har arbetsgivare och fack förhandlat kring försäkringsfrågor på ett överenskommet sätt, enligt den nuvarande förhandlingsordningen. Syftet med den rådande ordningen har varit att lösa snåriga försäkringsfrågor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor