Tisdagen den 21 maj 2019

← Senaste numret • 4 2019

Målarnas Facktidning nr 4 - 2019
Klicka på bilden

  • Jenny Störvold och Martin Svensson ledde Förbundsmötet 2018. Foto: Helena Forsberg

  • – Att hålla en hög organisationsgrad är den absolut viktigaste uppgiften, sade förbundets ordförande Mikael Johansson när han öppnade Förbundsmötet. Foto: Helena Forsberg

  • På Förbundsmötet representerades medlemmarna av två förtroendevalda från varje avdelning samt en representant för vardera rikssektion för lackerare och mätare. Foto: Helena Forsberg

Fokus på att bli fler – och medlemmen i centrum

Nyheter

Under det kommande året är Målareförbundets prioriterade områden fortsatt rekrytering och organisering samt en stärkt demokrati. Det fastställde Förbundsmötet i målplanen. Medlemsavgifter och utbildningssatsningar är andra saker som mötet beslutade om.


På Förbundsmötet representerades medlemmarna av två förtroendevalda från varje avdelning samt en representant för vardera rikssektion för lackerare och mätare. Nästa år hålls förbundets Kongress som samlar ett större antal ledamöter som ska anta nya stadgar och ta ställning till olika motioner.


För hela kongressperioden 2015-2019 finns ett handlingsprogram som beskriver övergripande målsättningar. För varje år antas en målplan med delmål som inriktas så de stödjer förbundets övergripande mål att vara 15 000 medlemmar år 2020.


LÄS ÄVEN: Kvinnorna kommer på bred front


Förbundets fokus på organisering har slagit väl ut och har inneburit fler medlemmar två år i rad och arbetet fortsätter.


– Vi är det äldsta förbundet inom LO men också det yngsta, med flest medlemmar under 30 år, säger förbundsordförande Mikael Johansson.


Varje avdelning arbetar med att besöka och ringa målare och lackerare för att prata om värdet av att vara med i facket. Förbundets ansvariga för rekrytering och organisering Conny Andersson och Anders Andersson håller löpande videomöten med representanter runt om i landet för att stämma av, stötta och peppa. Det har också blivit enklare att bli medlem genom webbinträden, betalning via swish och förbundet försöker få allt fler att betala med autogiro.


– En stark facklig organisation blir en kraft mot arbetsgivarna och stärker kollektivavtalen, säger Conny Andersson.


Målareförbundets mål är att samtliga medlemmar på företag med minst fem anställda erbjuds facklig information på betald arbetstid. Under 2019 ska 75 procent av medlemmarna ha träffat en facklig representant. Det här ställer krav på avdelningarna och för att klara jobbet behöver arbetsplatsorganisationerna rustas. Det krävs fler medbestämmandeombud och skyddsombud ute på arbetsplatserna.


Förutom att skyddsombud erbjuds vidareutbildning enligt kollektivavtalet ska alla avdelningar arrangera ytterligare utbildningsinsatser.


Målareförbundets kvinnliga nätverk Mira har flyttat fram sina och förbundets positioner men Mikael Johansson poängterar:


– Mira är inte förbundets jämställdhetsarbete utan en del av det.


LÄS ÄVEN: Demokrati och delaktighet i Målareförbundet


Förbundsstyrelsen ska fastställa en policy för hur arbete med jämställdhet och integration ska bedrivas i Målareförbundet.


För att stärka demokratin går förbundet vidare med det test av internetval som gjordes i våras till avdelningarnas representantskap. Nästa år blir det möjligt att rösta via internet i 18 sektioner. Syftet är att öka valdeltagandet.


Riktade insatser kommer också att göras mot arbetsplatsorganisationen för att öka rekryteringsbasen till den demokratiska organisationen.


Målareförbundet har tidigare beslutat att fortsätta vara eget förbund vilket gör att intäkterna behöver stärkas. Därav beslutade Förbundsmötet att höja medlemsavgiften för 2019 med 10 kronor för helbetalande samt för de som betalar reducerad avgift däremot är grundavgiften oförändrad.


Medlemsavgifterna är indelade enligt följande: helbetalande 475 kronor, reducerad avgift (sjukskrivna, arbetslösa, lärlingar) 380 kronor, grundavgift (pensionärer, nya medlemmar) 190 kronor.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se


 Maila artikeln  Dela på Facebook
2018-10-09 10:00


Mer Nyheter
Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepr...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lov...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverk...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage Vad tycker de svenska partierna i viktig...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och b...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna ...

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensa...

ORDLISTA: Har du koll på EU-begreppen?

Valrörelsen inför EU-valet är i full gång, och vissa ämnen diskuteras mer än andra. Här f...

Toppnamnen svarar: Vilken är framtidens viktigaste jobbfråga i EU?

Bild: Pixabay/Partierna/Montage Vilken är framtidens viktigaste jobbfråga i EU? Arbetets...

Nyheter

Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepresenterade av fyra personer som deltar för Sverige.
Mikael Johansson, ingår i LO delegationen, tillsammans med Dan Mattson ombudsman på LO distriktets Småland Blekinge, tillika medlem i Målareförbundet. Josefine Krantz, Målareförbundet deltar som representant för europafederationen. Med är också …

...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen.
Det är tyst …

...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd. 
Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB. Under dessa inspektioner …

...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT
Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar.
Contractor PC heter den och väger 540 gram inklusive munstycke och hållare.
Det innebär 20 procent lägre vikt än liknande föregångare, och själva avtryckaren är också mjukare; Det krävs bara hälften så mycket kraft att ”trycka av”.
LÄS ÄVEN: 

...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat.

Socialt protokoll

Facken i Europa kräver ett socialt …

...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner.
Här får du veta mer om vad valet handlar om.
EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor …

...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna borta” från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär.
I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.
Utfallet blev …

...

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista.
– Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.
Johan Danielsson berättar att han …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor