Tisdagen den 18 december 2018

← Senaste numret • 9 2018

Målarnas Facktidning nr 9 - 2018
Klicka på bilden

"Tack och adjö men på återseende"

Helena Forsberg: "Tack och adjö men på återseende"

REDAKTÖR’N ”Min kollega Tomas Nyberg har inte möjlighet att följa med och det blir en stor saknad. Inte bara för mig utan också för många av läsarna vågar jag påstå”, skriver tidningens redaktör Helena Forsberg.

  • Jenny Störvold och Martin Svensson ledde Förbundsmötet 2018. Foto: Helena Forsberg

  • – Att hålla en hög organisationsgrad är den absolut viktigaste uppgiften, sade förbundets ordförande Mikael Johansson när han öppnade Förbundsmötet. Foto: Helena Forsberg

  • På Förbundsmötet representerades medlemmarna av två förtroendevalda från varje avdelning samt en representant för vardera rikssektion för lackerare och mätare. Foto: Helena Forsberg

Fokus på att bli fler – och medlemmen i centrum

Nyheter

Under det kommande året är Målareförbundets prioriterade områden fortsatt rekrytering och organisering samt en stärkt demokrati. Det fastställde Förbundsmötet i målplanen. Medlemsavgifter och utbildningssatsningar är andra saker som mötet beslutade om.


På Förbundsmötet representerades medlemmarna av två förtroendevalda från varje avdelning samt en representant för vardera rikssektion för lackerare och mätare. Nästa år hålls förbundets Kongress som samlar ett större antal ledamöter som ska anta nya stadgar och ta ställning till olika motioner.


För hela kongressperioden 2015-2019 finns ett handlingsprogram som beskriver övergripande målsättningar. För varje år antas en målplan med delmål som inriktas så de stödjer förbundets övergripande mål att vara 15 000 medlemmar år 2020.


LÄS ÄVEN: Kvinnorna kommer på bred front


Förbundets fokus på organisering har slagit väl ut och har inneburit fler medlemmar två år i rad och arbetet fortsätter.


– Vi är det äldsta förbundet inom LO men också det yngsta, med flest medlemmar under 30 år, säger förbundsordförande Mikael Johansson.


Varje avdelning arbetar med att besöka och ringa målare och lackerare för att prata om värdet av att vara med i facket. Förbundets ansvariga för rekrytering och organisering Conny Andersson och Anders Andersson håller löpande videomöten med representanter runt om i landet för att stämma av, stötta och peppa. Det har också blivit enklare att bli medlem genom webbinträden, betalning via swish och förbundet försöker få allt fler att betala med autogiro.


– En stark facklig organisation blir en kraft mot arbetsgivarna och stärker kollektivavtalen, säger Conny Andersson.


Målareförbundets mål är att samtliga medlemmar på företag med minst fem anställda erbjuds facklig information på betald arbetstid. Under 2019 ska 75 procent av medlemmarna ha träffat en facklig representant. Det här ställer krav på avdelningarna och för att klara jobbet behöver arbetsplatsorganisationerna rustas. Det krävs fler medbestämmandeombud och skyddsombud ute på arbetsplatserna.


Förutom att skyddsombud erbjuds vidareutbildning enligt kollektivavtalet ska alla avdelningar arrangera ytterligare utbildningsinsatser.


Målareförbundets kvinnliga nätverk Mira har flyttat fram sina och förbundets positioner men Mikael Johansson poängterar:


– Mira är inte förbundets jämställdhetsarbete utan en del av det.


LÄS ÄVEN: Demokrati och delaktighet i Målareförbundet


Förbundsstyrelsen ska fastställa en policy för hur arbete med jämställdhet och integration ska bedrivas i Målareförbundet.


För att stärka demokratin går förbundet vidare med det test av internetval som gjordes i våras till avdelningarnas representantskap. Nästa år blir det möjligt att rösta via internet i 18 sektioner. Syftet är att öka valdeltagandet.


Riktade insatser kommer också att göras mot arbetsplatsorganisationen för att öka rekryteringsbasen till den demokratiska organisationen.


Målareförbundet har tidigare beslutat att fortsätta vara eget förbund vilket gör att intäkterna behöver stärkas. Därav beslutade Förbundsmötet att höja medlemsavgiften för 2019 med 10 kronor för helbetalande samt för de som betalar reducerad avgift däremot är grundavgiften oförändrad.


Medlemsavgifterna är indelade enligt följande: helbetalande 475 kronor, reducerad avgift (sjukskrivna, arbetslösa, lärlingar) 380 kronor, grundavgift (pensionärer, nya medlemmar) 190 kronor.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-10-09 10:00


Mer Nyheter

Nya budgeten stoppar byggandet av billiga bostäder

(Artikeln uppdaterades 2018-12-18, 13.20) Riksbyggen planerade att kraftigt utöka sin pr...

Kuststad: Bygget på havsbottnen

Just nu pågår bygget av Kuststad, ett nytt bostadsområde i Luleå på havsbotten invid småb...

Politikernas krav: ”Stoppa dödsfallen på jobbet”

Den svenska arbetsmiljön sviker, anser sex riksdagsledamöter från 6F-förbunden. Därför lä...
Foto: Tomas Nyberg

Strejkrätten orsakar spricka i Göteborg

Att en gruppering inom avdelning 3 kritiserat Målareförbundets ordförande i media och hur...

Efter Brexit: Robotar kan ersätta byggarbetare

Det råder brist på kvalificerad byggpersonal i Storbritannien, och Brexit befaras ställa ...

Veidekke kan stämmas av lettisk firma efter lyxbygge på Östermalm

Arbetarna byggde lyxlägenheter på Östermalm, men lurades på lönen. Veidekke stängde av un...

Musikhjälpen: Tatiana håller i insamlingen Målarebössan

Nu är det dags igen för Musikhjälpen. En som uppskattar den här tiden när hörselkåporna f...

Vite om inte kemikalier listas

Mästermålaren i Rödeby måste göra en lista över vilka kemiska produkter som används – och...

49 döda på jobbet – nu sätter facken press på regeringen

(Artikeln uppdaterades 2018-12-14, 10.56 med anledning av nya siffror från Arbetsmiljöver...

Förslag om begränsad strejkrätt på remiss

Arbetsmarknadsdepartementet skickar förslaget om förändringar i strejkrätten på remiss. D...

Nyheter

Nya budgeten stoppar byggandet av billiga bostäder

(Artikeln uppdaterades 2018-12-18, 13.20)
Riksbyggen planerade att kraftigt utöka sin produktion av billiga hyresrätter, med hjälp av Investeringsstödet för anordnande av hyresbostäder och bostäder. I och med den nya statsbudgeten försvinner dock detta investeringsstöd 1 januari 2019.
Tidigare under året reformerades Investeringsstödet för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande, som …

...

Kuststad: Bygget på havsbottnen

Just nu pågår bygget av Kuststad, ett nytt bostadsområde i Luleå på havsbotten invid småbåtshamnen. Målarna vi träffar berättar om smarta lösningar som förbättrar deras arbetsmiljö och en bra dialog med andra yrkesgrupper. Men bygget har också kantats av flera fallolyckor och många rubriker.
Bygget av Kuststaden påbörjades 2016, målarna …

...

Politikernas krav: ”Stoppa dödsfallen på jobbet”

Den svenska arbetsmiljön sviker, anser sex riksdagsledamöter från 6F-förbunden. Därför lämnade de i slutet av november en gemensam motion till riksdagen, där de uppmanar till politiska insatser.
”Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna” heter motionen som 27 november lämnades in till riksdagen.

...
Foto: Tomas Nyberg

Strejkrätten orsakar spricka i Göteborg

Att en gruppering inom avdelning 3 kritiserat Målareförbundets ordförande i media och hur de agerat för att försvara strejkrätten har slagit en kil genom avdelningen. Styrelsen har efter en omröstning beslutat att den saknar förtroende för fyra av sina ledamöter.
I debattartiklarna som …

...

Efter Brexit: Robotar kan ersätta byggarbetare

Det råder brist på kvalificerad byggpersonal i Storbritannien, och Brexit befaras ställa till det ytterligare för branschen. Lösningen på problemet kan enligt de brittiska byggföretagen vara robotar, skriver NyTeknik.
Just nu byggs och renoveras en mycket stor mängd brittiska fastigheter av utlandsarbetande …

...

Veidekke kan stämmas av lettisk firma efter lyxbygge på Östermalm

Arbetarna byggde lyxlägenheter på Östermalm, men lurades på lönen. Veidekke stängde av underentreprenören och krävde bättring. Nu planerar dock den lettiska firman BMGS att stämma Veidekke för uteblivna betalningar.
I början av året avslöjade tidningen Byggnadsarbetaren hur lettiska byggarbetare lurats på lönen under …

...

Musikhjälpen: Tatiana håller i insamlingen Målarebössan

Nu är det dags igen för Musikhjälpen. En som uppskattar den här tiden när hörselkåporna fylls av roligare musik, hjärtskärande berättelser och hopp är Tatiana Fennstam.
Vad betyder Musikhjälpen för dig?
– Det är en bra grej. Många av oss i byggbranschen lyssnar på P3 när vi jobbar. Under Musikhjälpen blir …

...

Vite om inte kemikalier listas

Mästermålaren i Rödeby måste göra en lista över vilka kemiska produkter som används – och om det finns risker med att hantera dem. Annars väntar ett vite från Arbetsmiljöverket.
Att ha de kemiska riskerna under kontroll är en del av arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön. I

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor