Torsdagen den 21 februari 2019

← Senaste numret • 1 2019

Målarnas Facktidning nr 1 - 2019
Klicka på bilden

"Vem bestämmer i en demokrati?"

Mikael Johansson: "Vem bestämmer i en demokrati?"

LEDARE. "I augusti när kongressen samlas kommer 76 valda ombud från hela landet att lägga fast riktlinjer för den kommande fyraårsperioden, besluta om stadgar och välja förbundsstyrelse.

 

Du kan vara med och påverka. Håll utsikt efter kallelsen till just din sektions årsmöte som genomförs under perioden februari till mars", skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • Jenny Störvold och Martin Svensson ledde Förbundsmötet 2018. Foto: Helena Forsberg

  • – Att hålla en hög organisationsgrad är den absolut viktigaste uppgiften, sade förbundets ordförande Mikael Johansson när han öppnade Förbundsmötet. Foto: Helena Forsberg

  • På Förbundsmötet representerades medlemmarna av två förtroendevalda från varje avdelning samt en representant för vardera rikssektion för lackerare och mätare. Foto: Helena Forsberg

Fokus på att bli fler – och medlemmen i centrum

Nyheter

Under det kommande året är Målareförbundets prioriterade områden fortsatt rekrytering och organisering samt en stärkt demokrati. Det fastställde Förbundsmötet i målplanen. Medlemsavgifter och utbildningssatsningar är andra saker som mötet beslutade om.


På Förbundsmötet representerades medlemmarna av två förtroendevalda från varje avdelning samt en representant för vardera rikssektion för lackerare och mätare. Nästa år hålls förbundets Kongress som samlar ett större antal ledamöter som ska anta nya stadgar och ta ställning till olika motioner.


För hela kongressperioden 2015-2019 finns ett handlingsprogram som beskriver övergripande målsättningar. För varje år antas en målplan med delmål som inriktas så de stödjer förbundets övergripande mål att vara 15 000 medlemmar år 2020.


LÄS ÄVEN: Kvinnorna kommer på bred front


Förbundets fokus på organisering har slagit väl ut och har inneburit fler medlemmar två år i rad och arbetet fortsätter.


– Vi är det äldsta förbundet inom LO men också det yngsta, med flest medlemmar under 30 år, säger förbundsordförande Mikael Johansson.


Varje avdelning arbetar med att besöka och ringa målare och lackerare för att prata om värdet av att vara med i facket. Förbundets ansvariga för rekrytering och organisering Conny Andersson och Anders Andersson håller löpande videomöten med representanter runt om i landet för att stämma av, stötta och peppa. Det har också blivit enklare att bli medlem genom webbinträden, betalning via swish och förbundet försöker få allt fler att betala med autogiro.


– En stark facklig organisation blir en kraft mot arbetsgivarna och stärker kollektivavtalen, säger Conny Andersson.


Målareförbundets mål är att samtliga medlemmar på företag med minst fem anställda erbjuds facklig information på betald arbetstid. Under 2019 ska 75 procent av medlemmarna ha träffat en facklig representant. Det här ställer krav på avdelningarna och för att klara jobbet behöver arbetsplatsorganisationerna rustas. Det krävs fler medbestämmandeombud och skyddsombud ute på arbetsplatserna.


Förutom att skyddsombud erbjuds vidareutbildning enligt kollektivavtalet ska alla avdelningar arrangera ytterligare utbildningsinsatser.


Målareförbundets kvinnliga nätverk Mira har flyttat fram sina och förbundets positioner men Mikael Johansson poängterar:


– Mira är inte förbundets jämställdhetsarbete utan en del av det.


LÄS ÄVEN: Demokrati och delaktighet i Målareförbundet


Förbundsstyrelsen ska fastställa en policy för hur arbete med jämställdhet och integration ska bedrivas i Målareförbundet.


För att stärka demokratin går förbundet vidare med det test av internetval som gjordes i våras till avdelningarnas representantskap. Nästa år blir det möjligt att rösta via internet i 18 sektioner. Syftet är att öka valdeltagandet.


Riktade insatser kommer också att göras mot arbetsplatsorganisationen för att öka rekryteringsbasen till den demokratiska organisationen.


Målareförbundet har tidigare beslutat att fortsätta vara eget förbund vilket gör att intäkterna behöver stärkas. Därav beslutade Förbundsmötet att höja medlemsavgiften för 2019 med 10 kronor för helbetalande samt för de som betalar reducerad avgift däremot är grundavgiften oförändrad.


Medlemsavgifterna är indelade enligt följande: helbetalande 475 kronor, reducerad avgift (sjukskrivna, arbetslösa, lärlingar) 380 kronor, grundavgift (pensionärer, nya medlemmar) 190 kronor.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-10-09 10:00


Mer Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädd...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. ...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att gran...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

  Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historisk...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders H...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okun...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades d...

Finsk lift till Sverige: Ixolift 400

MÅLARNYTT Fall från flyttbara stegar är ett gissel och alltför vanligt inom hantverkarbr...

Målarbössan samlade in 9500 kronor

Tatiana Fennstams insamling till Musikhjälpen resulterade i 9200 kronor. – Jag had...

Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT
Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är så ny att den inte fått ett namn ännu.
– Du jobbar i rätt arbetshöjd och kan vända och vrida fönsterbågen som du vill.
Det säger Bo Jungergård, produktansvarig och ”uppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB, ett …

...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2019. Målareförbundet är överens med sina motparter om hur kollektivavtalet ska anpassas till den nya lagen.
Det nya karensavdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en …

...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd.
En principiellt viktig dom …

...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att granska hur måleriföretagen lever upp till kravet på företagshälsovård för målarna.
– Vi började med att göra utskick 2015 till måleriföretagen i sektion 1, Halland och sektion 3, Sjuhärad. Det blev 74 utskick. Alla svarade, …

...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

 
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historiskt, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet, medan LO:s presstjänst tonar ner mötets betydelse.
– Det var ett väldigt bra och vänskapligt möte, sa Jonas Sjöstedt till Aftonbladet efter att han hade träffat LO:s styrelse under måndagen. Det är också historiskt, det …

...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders Hall på Leif Olssons Måleri i Helsingborg, uppskattar företagets satsning på förebyggande friskvård.
Anders Hall tittar på klockan, spacklar klart väggen i lägenheten och sätter på locket till spackeldunken. Klockan 10 ska han vara på företagshälsovården för undersökning.

...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okunskap och bristande rutiner på vissa måleriföretag, leder fortfarande till att många målare går miste om sina rättigheter.
Sedan de regionala skyddsombuden Elin Swartz och Roger Esbjörnsson i Avd. 2 arbetat med avtalsövervakning under hösten på heltid, kan …

...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades de med att Hells Angels skulle bränna ned huset, och mannen misshandlades av tre inkräktare i parets hem. Nu döms målarens bror till två och ett halvt år fängelse, skriver

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor