• Lennart Almberg har bland annat gjort en tavla med Måleriyrketsmuseum där det låg på Södermalm innan det stängdes och flyttades till Lövestad i Skåne. Foto: Robert Ask.

INSÄNT

Målarettan besöker målaren och konstnären Lennart Almberg i Tumba utanför Stockholm.

Lennart som varit medlem i Målareförbundet sen 1953 är nu pensionär men penslarna har inte torkat.

Lennarts villa är fylld av hans akvareller och oljemålningar som tillverkats igenom årens lopp och det märks att trots ett tungt yrkesliv med mycket sandspackling har det ändå funnits plats för konstnärs penslarna på fritiden.

LÄS ÄVEN: ”Förbättra arbetsmiljön så våra medlemmar kan jobba till pension”

Lennart som är uppvuxen i Tumba och på Gotland med en far som snickare och farfar byggmästare var valet inte svårt. Lennart ville bli målare och började senare på Häggviks yrkes skola. Efter fyra år var han klar gesäll och började söka jobb.

Första erbjudandet kom ifrån en buss lackering i Södertälje där han skulle slipa bussarna före dom lackades, det avböjde han. Istället blev det anställning hos Ali Strömblads målerifirma där Ali tagit över som målarmästare efter sin far Oskar i Södertälje början på 50 talet.

Det roliga med den gamla firman var att den kända svenska konstnären X,ett Ericsson haft anställning där innan han blev känd.

LÄS ÄVEN: Ådring och marmorering: Ett nytt brinnande intresse

Lennart fortsatte senare på BPA nuvarande Sandå som målare där han sandade en hel del men klämde in lite tapetsering emellanåt.

Under en tapetsering på sextiotalet uppe på Karlaplan tittade en kollega in på Lennarts kant i kant tapetsering och sa, att dom skarvarna får man leta efter nere på Odenplan!

Målarettan bedrev i många år cirkel i oljemålning med Lennart som cirkel ledare och än idag har Målarettan och Målareförbundet många utbildningar för medlemmarna som är intresserade. Senast i Stockholms trakten gick en cirkel i Ådring och Marmorering.

Kontakta din avdelning för mer information om utbildningar och cirklar.

Robert Ask