• Foto: Privat/Tomas Nyberg/Montage

Framtiden för Måleriyrkets museum har engagerat såväl målare som museivänner. Vad skulle hända med föremålen när branschens parter tog sin hand från det? Skulle samlingarna skingras eller till och med hamna på tippen? Lösningen kom Emil Ibjer från Lövestad utanför Sjöbo med.

Han berättar att han i vintras såg på Facebook vad som var på väg att hända och tänkte usch och fy det får inte spridas för vinden. Emil Ibjer driver ett företag som heter Spiken i kistan. Här säljer han antikviteter och byggnadsvårdsmaterial men har också ett Speceributiksmuseum och ett järnhandelsmuseum.

– Jag åkte till Stockholm och berättade vad jag hade och sa att jag kan titta på möjligheterna att flytta samlingarna. Det skulle bli ett bra komplement till den verksamheten jag redan hade, säger Emil Ibjer.

LÄS ÄVEN: Förhoppningen: Målerimuseet kan drivas vidare

Från början fanns det fler intressenter men måleribranschens parter fann i slutändan att Emil Ibjer hade den bästa projektidén. Sedan 1970 har Måleriyrkets museum funnits på Brännkyrkagatan på Södermalm i Stockholm. Ägare har varit Målareförbundet och Måleriföretagen. Nu har det gått en lastbil i veckan under fyra veckors tid för att flytta över 7000 föremål till det nya museet i Skåne.

– Nu börjar jobbet att ställa i ordning allt, säger Emil Ibjer och berättar att han omdisponerat sina lokaler och byggt om vinden och därmed fått till 180 kvadratmeter.

LÄS ÄVEN: Måleriyrkets museum kan gå en ny vår till mötes

Museet blir uppdelat i två våningar och den nedre våningen siktar Emil Ibjer på att öppna till påsk då det är en konstrunda på Österlen som lockar många besökare.

– På väggarna ska grålump-papp sättas upp och jag har knutit till mig duktiga målare.

Här ska museets gamla miljöer som färghandeln och Alvar Björkstads verkstad inrymmas och harmonisera med den gamla järnhandeln. På vinden kommer montrar och ljusskåp finnas.

– Det är fantastiskt spännande och roligt, säger Emil Ibjer.

LÄS ÄVEN: TV+TEXT: Nedräkning för Målerimuseet – tar någon över samlingarna?

Även om han inte har något biljettsystem som kan vara måttstock för antal besök vet han att han redan tidigare har fler besökare årligen är museet haft i Stockholm och han är övertygad att än fler kommer att lockas till Lövestad framledes.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se