Torsdagen den 21 februari 2019

← Senaste numret • 1 2019

Målarnas Facktidning nr 1 - 2019
Klicka på bilden

"Vem bestämmer i en demokrati?"

Mikael Johansson: "Vem bestämmer i en demokrati?"

LEDARE. "I augusti när kongressen samlas kommer 76 valda ombud från hela landet att lägga fast riktlinjer för den kommande fyraårsperioden, besluta om stadgar och välja förbundsstyrelse.

 

Du kan vara med och påverka. Håll utsikt efter kallelsen till just din sektions årsmöte som genomförs under perioden februari till mars", skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • Foto: Tomas Nyberg

Mikael Johansson: ”Vem tar vem?”

Åsikter

LEDARE


”Det vi ser är ett spel för galleriet. Risken är uppenbar att det slår tillbaka, genom ett ökande politikerförakt”, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.


På mina resor runt om i landet under hösten träffade jag hundratals medlemmar. Flera skulle rösta för första gången. Några var tveksamma på vem ni skulle lägga er röst. Vissa tyckte att det var svårt att bestämma sig, eftersom alla politiker låter nästan likadant. För andra var det ett självklart val.


Men oavsett förstagångsväljare eller mer erfaren, röstade vi alla. Valdeltagandet landade på 87,1 %; det högsta sedan 1985. Även internationellt är detta en imponerande siffra. För att göra en jämförelse så brukar valdeltagandet i amerikanska val ligga på emellan 50-55 %. Detta tyder på att vi medborgare tar valet på det allvar det förtjänar, men även att valresultatet är legitimt och odiskutabelt.


”Att då påstå att de har mer rätt att styra landet är lite väl magstarkt.”


Det är det inget enkelt läge vi medborgare har försatt våra företrädare i, när det kommer till hur Sverige skall styras. Ställningen mellan blocken är jämnare än på länge. Med en riksdagsledamot i favör är det rödgröna blocket större än Alliansens fyra partier 144 mot 143. Alliansen har lovat att de skall rösta bort statsministern så fort tillfälle ges, och därefter bilda en alliansregering med M-ledaren Ulf Kristensson som statsminister.


Inget av blocken har de nödvändiga 175 mandaten som krävs för en majoritetsregering. Problemet för Alliansen, förutom att de är det mindre blocket, är att Centern och Liberalerna tydligt angett att de inte kan regera med aktivt eller passivt stöd från SD. Att då påstå att de har mer rätt att styra landet är lite väl magstarkt.


LÄS ÄVEN: Vad händer med fackets frågor efter valet?


Slutsatsen är att parlamentarikerna och deras partier måste börja förhandla med varandra på riktigt. Enligt min erfarenhet av förhandlingar är det sällan en bra strategi att bjuda in till dessa via presskonferenser och sociala medier, och där ta heder och ära av de som du i ett senare skede måste träffa en överenskommelse med.


Hur gärna vi medborgare än vill följa dessa samtal i realtid, går det inte att nå resultat om inte politikerna pratar med varandra, och utan att dessa samtal sker via medierna. Personligen tror jag att partierna vet detta, och dessutom att samtal förs. Det vi ser är ett spel för galleriet. Risken är uppenbar att det slår tillbaka, genom ett ökande politikerförakt.


”Det vi ser är ett spel för galleriet.”


Om nu vi medborgare gjorde vår plikt genom att rösta så är det inte för mycket begärt att politikerna tar ansvar för valresultatet. Det finns många politiska utmaningar de kommande åren.


Låt mig peka på några, som Målareförbundet kommer att fortsätta driva på i.


Sjukförsäkringen måste hel renoveras, så att sjuka människor inte kastas ur försäkringen.


Svensk arbetsmarknad växer och det råder brist på utbildad arbetskraft. Då kan inte lösningen vara enkla jobb och sänkta löner.


Bostadsbristen är trots ett kraftigt ökat byggande ett samhällsproblem. Marknaden har aldrig varit kapabel att lösa detta på egen hand.


Mikael Johansson,

förbundsordförande

mikael.johansson@malareforbundet.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-10-02 10:30


Mer Åsikter

Mikael Johansson: ”Vem bestämmer i en demokrati?”

LEDARE För Målareförbundet är 2019 ett kongressår. Det innebär att förbundets högsta bes...

Helena Forsberg: ”Ett ettrigt förbund som gör avtryck”

REDAKTÖR’N ”Sedan jag började skriva om Målarnas frågor har jag upplevt att ...

Mikael Johansson: ”Upplösningen, en besk medicin”

LEDARE ”Detta är en politik vi vare sig kan eller kommer att försvara, utan tvärto...

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) R...

NOVELL: Det kom en ”hemsyster”… av Maria Hamberg

NOVELL Maria Hambergs novell ”Det kom en ”hemsyster”… utspelar s...

Kristina Norlin: ”Systemkollaps”

KRÖNIKA ”Det är alltid den stora massan med mindre resurser som skall kontrolleras...

DEBATT: ”Vi är en organisation byggd på demokrati – inte revolter”

DEBATT ”Dessa krafter som nu inom förbundet vänder sig emot en regelbok som man åt...

”Att protestera mot ett sådant förslag är inte att vara illojal – det är en plikt”

DEBATTREPLIK ”Tvingas vi välja mellan att lämna uppdragen eller att sitta tysta nä...

Helena Forsberg: ”Tack och adjö men på återseende”

REDAKTÖR’N ”Min kollega Tomas Nyberg har inte möjlighet att följa med och de...

DEBATT: ”Verkligheten bakom förslaget om höjd pensionsålder”

DEBATT ”Jakten på slimmade organisationer och fler otrygga anställningar bidrar ti...

Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT
Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är så ny att den inte fått ett namn ännu.
– Du jobbar i rätt arbetshöjd och kan vända och vrida fönsterbågen som du vill.
Det säger Bo Jungergård, produktansvarig och ”uppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB, ett …

...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2019. Målareförbundet är överens med sina motparter om hur kollektivavtalet ska anpassas till den nya lagen.
Det nya karensavdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en …

...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd.
En principiellt viktig dom …

...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att granska hur måleriföretagen lever upp till kravet på företagshälsovård för målarna.
– Vi började med att göra utskick 2015 till måleriföretagen i sektion 1, Halland och sektion 3, Sjuhärad. Det blev 74 utskick. Alla svarade, …

...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

 
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historiskt, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet, medan LO:s presstjänst tonar ner mötets betydelse.
– Det var ett väldigt bra och vänskapligt möte, sa Jonas Sjöstedt till Aftonbladet efter att han hade träffat LO:s styrelse under måndagen. Det är också historiskt, det …

...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders Hall på Leif Olssons Måleri i Helsingborg, uppskattar företagets satsning på förebyggande friskvård.
Anders Hall tittar på klockan, spacklar klart väggen i lägenheten och sätter på locket till spackeldunken. Klockan 10 ska han vara på företagshälsovården för undersökning.

...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okunskap och bristande rutiner på vissa måleriföretag, leder fortfarande till att många målare går miste om sina rättigheter.
Sedan de regionala skyddsombuden Elin Swartz och Roger Esbjörnsson i Avd. 2 arbetat med avtalsövervakning under hösten på heltid, kan …

...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades de med att Hells Angels skulle bränna ned huset, och mannen misshandlades av tre inkräktare i parets hem. Nu döms målarens bror till två och ett halvt år fängelse, skriver

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor