DEBATTREPLIK:

I artikeln ställer författarna den ”retoriska” frågan vem jag företräder? Jag antar att författarna därmed egentligen menar att jag skulle befinna mig i motsattförhållande till de uttalanden som tre av förbundets nio avdelningar gjort på sina representantskapsmöten.

Detta kan inte vara mer felaktigt, och närmast en medveten vantolkning.

Min utgångspunkt är och har alltid varit att jag företräder medlemmarna. I min roll som kongressvald ledamot av LO styrelsen är mitt uppdrag att företräda alla LO medlemmar i enlighet med stadgar och beslut fattade av LO kongressen. På samma sätt som jag i egenskap av ordförande för Målareförbundet är vald för att företräda medlemmarna utifrån stadgar och demokratiskt fattade beslut.

LÄS ÄVEN: DEBATT: Vem företräder du, Mikael Johansson?

Målareförbundet har alltid varit tydligt i sitt försvar för konflikträtten, och var det även när regeringen tillsatte den så kallade strejkrättutredningen. Vår utgångspunkt var och alltjämt är att våra nuvarande konfliktregler funkar bra, och balanserar makten mellan arbete och kapital.

I den svenska riksdagen finns en tydlig majoritet för att rubba denna balans till arbetsgivarnas fördel, bland annat genom vilja förhindra fackens möjligheter att stötta varandra genom så kallade sympatiåtgärder, och göra det svårare att gå i strejk, något som blivit än tydligare efter valet.

Konflikträtten och hoten mot densamma är en de frågor som jag talat med hundratals medlemmar under hösten, och jag har inte mött annat än starkt stöd för Målareförbundets hållning vart än jag kommit.

LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

Målareförbundet är ett av de förbund som tvingats använda konfliktvapnet vid ett flertal tillfällen på senare tid. Utgångspunkten när vi går i konflikt är att vi har för avsikt att endera träffa kollektivavtal, eller i sällsynta fall förmå en arbetsgivare bunden av avtal att betala ut ostridig lön. Vi har även under åren varit i den situationen att vi både lämnat sympati och tagit emot sympati från andra LO förbund.

Dessa möjligheter har vi inte, och har inte heller för avsikt att dagtinga med. Den överenskommelse som vi gjort med Svensk näringsliv är riktad mot strejkrättutredningen och avser enbart att befästa det som redan följer av de regler som finns på svensk arbetsmarknad, och som följs av alla medlemsförbund i LO,TCO och Saco.

LÄS ÄVEN: Finland: 30 000 strejkar mot försämrat uppsägningsskydd

Detta är för övrigt en bedömning som en enig LO styrelse gör, och som vår förbundsstyrelse står bakom och således har sin grund i demokratiskt fattade beslut. Vilket såväl jag som andra företrädare för vår organisation har att förhålla sig till.

Hotet mot vår rätt att i gå konflikt kommer inte inifrån, utan måste sökas på annat håll.

Mikael Johansson