SONY DSC

  • Stefan Hven, Jani Lokka, Josefine Krantz och Markku Rantamäki testar på jobbet som ombudsman i Målareförbundet. Foto: Per Eklund

  • Jani Lokka, Josefine Krantz, Stefan Hven och Markku Rantamäki testar nu på jobbet som ombudsman i Målareförbundet. Foto: Per Eklund

  • – Det går bra, säger Jani Lokka, efter att ha testat ombudsmannajobbet några veckor. Foto: Per Eklund

  • – Skulle man inte brinna skulle man inte orka, säger Josefine Krantz, som i vinter ska testa på ombudsmannajobbet. Foto: Per Eklund

  • – Det kan ju vara så att man vill, men inte passar in. Det är bra att få testa, säger Markku Rantamäki. Foto: Per Eklund

  • Foto: Per Eklund

  • – Det här är ett sätt från båda håll att testa om det funkar, säger Stefan Hven. Foto: Tomas Nyberg

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss, säger Josefine Krantz.
Under hösten och vintern får fyra fackligt aktiva i avdelning 6 chansen att testa jobbet som ombudsman. Tanken är att jobbet ska tillsättas i vår.

Strax före sommaren slutade ombudsmannen i Örebro, Micke Magnusson, efter 17 år som ombudsman. Man behövde ha någon som gick in och gjorde jobbet, och man testade något unikt i Målareförbundet. Fyra förtroendevalda fick chansen att under hösten och vintern testa jobbet som ombudsman.

–Tanken var att de skulle få möjlighet att känna på om de vill söka jobb som ombudsman, säger Johan Redén, som är förste ombudsman och sitter till vardags i Västerås.

Han säger att man valde fyra personer från de olika sektionerna för att få bredd.

Avdelning 6 innefattar Västmanlands, Örebro och Värmlands län. Det finns tre sektioner och det finns en ombudsman vardera i Västerås, Örebro och Karlstad. Avdelningen har totalt 1500 medlemmar.

Just nu är Markku Rantamäki och Jani Lokka inne och prövar på jobbet.

LÄS ÄVEN: Kraftfullt arbetsmiljöarbete i norra Sverige

Jani bor i Forshaga och har varit anställd på Sandå i Karlstad. Han sitter också i styrelsen för Värmlandssektionen. Just nu är han arbetslös efter att ha blivit övertalig på grund av arbetsbrist.

– Vi tar de enklare förhandlingarna själva, men när det  blir komplicerat har vi hjälp av en ordinarie ombudsman. Vi har jobbat en del med förhandlingar om löneutläggen. Det går bra, säger Jani.

Markku bor i Ställdalen och är anställd på FJ Måleri i Fagersta. Han är ordförande för Västmanlandssektionen och sitter också i avdelningsstyrelsen. Under den senaste tiden har han jobbat mycket i sitt uppdrag som regionalt skyddsombud i Västmanland.

Markku Rantamäki tycker också det är en bra chans att få pröva på ombudsmannajobbet.

– Man kanske vill, men inte passar in, så det är bra med de här tre månaderna.

I november kommer två andra för att prova jobbet. Det är Stefan Hven och Josefine Krantz.

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss. Det är en utbildning som är lång och dyr. Nu kan man redan innan säga att det här var inget för mig, om det är så, säger Josefine Krantz.

Hon jobbar som målare på Närke måleri i dag och sitter i både sektionsstyrelsen och i avdelningsstyrelsen.

– Men mest jobbar jag med Mira, som är nätverket för kvinnliga målare.

LÄS ÄVEN: På plats för att försäkra sig om medlemmarnas bästa

Stefan Hven jobbar på TH:s måleri. Sen i våras är han ordförande i avdelningen och jobbar halva sin tid fackligt.

– Det här är ett sätt från båda håll att testa om det funkar.

Vad är det då för skillnad på att vara förtroendevald och ombudsman?

– Man förhandlar mer som ombudsman än som förtroendevald, säger Jani.

Johan Redén, som nu är förste ombudsman i avdelningen, menar att det är ganska stor skillnad på att vara förtroendevald och ombudsman.

– Som förtroendevald är man med och bygger en organisation, det är roligt och man ser resultat. När en medlem tar kontakt med en ombudsman kan det vara den värsta dagen i medlemmens liv. Det kan bli ganska tungt. Det är ansvarsfulla beslut som kan påverka en person mycket.

För ombudsmännen finns en utbildning, som LO driver på Runöskolan och som pågår under ett halvår.

LÄS ÄVEN: Håkan Pettersson och Roland Ryberg ringer medlemmarna

Det är fyra personer som nu ska testa jobbet och som är vana att jobba tillsammans och trivs i hop. Till våren står de som konkurrenter om ett jobb.

– Jag känner inte att vi konkurrerar varandra, säger Markku.

Planen är att  rekrytera en ordinarie ombudsman.

– Vi vill ha en lösning tidigt i vår. Det blir nog en tjänst, men det är inte helt klart. Först måste förbundsstyrelsen ta beslut om att tillsätta. Just nu är det anställningsstopp, säger Johan Redén.

Då kan de här fyra liksom andra ha chansen att söka jobbet.

Varför vill man bli ombudsman?

– Det är ju att man brinner för medlemmarna. Skulle man inte brinna, skulle man inte orka. Jag har ingen önska om att nå någon position. Men jag skulle sakna att måla, säger Josefine.

Är det inte väldigt ensamt jobb?

– Det är väldigt roligt jobba fackligt. Inte en tråkig dag, säger Markku.


Ombudsmän

Målareförbundet har i dag ett 20-tal ombudsmän ute i avdelningarna och ett tiotal administratörer. Längre tillbaka i historien var det så att det var medlemmarna som valde ombudsmän. Sen många år är det inte så.

Det har varit avdelningarna som anställt och varit ansvariga för ombudsmännen lokalt. Vid förbundsmötet förra året togs beslutet att det bara ska finns ett organisationsnummer och därmed är det förbundet centralt som är arbetsgivare för alla ombudsmän.

Kongressen nästa sommar ska diskutera stadgarna och det kan bli en förändring så att anställningen flyttas över till förbundet.


Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se