• Bild: Tomas Nyberg

 

Det här är vår verklighet. 2018 i Ludvika står nazisterna på gatan och skanderar. Veckorna innan valet var det många som med obehag passerade gågatan. Min dotter tog inte emot flygbladet utan gjorde ett kräkljud.

Då följde de efter henne för att diskutera och ifrågasätta varför hon gjorde så – hon är 12 år!

De filmar sin omgivning med kameror fästade på bröstet. På en vecka anmäldes nazisterna för två fall av misshandel. Det finns vittnesuppgifter och bilder på övervakningskamera.

Första fallet var en kvinna som tog upp en kamera och därför fick en spark riktad mot sin mage. Vid det andra tillfället tog det en och en halv timme innan polis kom till platsen – de hade inte uppfattat att det var så allvarligt!

Jag vill inte förringa den oron men här i mitt Ludvika stod vi inför ett val där nazisterna kunde komma att få mandat i kommunfullmäktige.

Helena Forsberg

Vi Ludvikabor är inte tysta, det har varit många motreaktioner. Dagen innan valet tog ett 50-tal personer varandras händer och bildade en ring med ryggarna mot nazisterna – polisen upprättade en anmälan om störande av ordning.

Nationellt har många uttryckt oro inför vilken makt SD kommer få. Jag vill inte förringa den oron men här i mitt Ludvika stod vi inför ett val där nazisterna kunde komma att få mandat i kommunfullmäktige (idag sitter de på ett kuppat mandat). Min förhoppning var att vi skulle vara tillräckligt många kloka kommuninvånare som röstade så det inte händer.

Så här efter valet må de vara kaos i den nationella politiken men i Ludvika visade vi att det inte finns plats för nazister i vår kommun. Inget mandat gick till Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Drygt 200 röster fick dom, det är illa nog, men jag väljer att se det positiva.

Så här efter valet må de vara kaos i den nationella politiken men i Ludvika visade vi att det inte finns plats för nazister i vår kommun.

Helena Forsberg

Här på redaktionen är det också kaos. Vi har fått beskedet att Målareförbundet och Elektrikerförbundet sagt upp avtalet med Dala-Demokraten som leverantör av er medlemstidning. Vi journalister är anställda av Dala-Demokraten som nu varslat på grund av detta.

Vi som gör facktidningarna har erbjudits av LO-mediehus, som är den nya avtalsparten, att följa med. För min personliga del kan det bli svårt att genomföra en flytt till Stockholm även om jag älskar mitt jobb och gärna vill fortsätta. Jag har ännu inte bestämt mig för hur jag ska göra.