• Foto: Helena Forsberg

Ida Jansson är skyddsombud på Lundquists måleri i Boden. Hon deltar i utbildningen med stort intresse.
– Jätteskönt att förbundet nu trycker på att vi ska samarbeta, MB och SO.

På företaget är kollegan Göran Holmgren medbestämmandeombud och för Ida Jansson känns det bra att de kan bolla frågor med varandra. Som MB och SO löneförhandlar de tillsammans.

Lundquists måleri har anställda i Luleå och i Boden. I Boden är de runt 15 anställda. De flesta jobbar i närområdet men en del har åkt iväg på jobb lite längre bort.

Ida Jansson berättar att hon är från Uddevalla och känner att det är en helt annan värld här uppe.

– Jag blev mottagen så positivt här och från att tidigare ha funderat på att gå ur facket blev jag istället fackligt aktiv.

LÄS ÄVEN: Helena Forsberg: ”Fira och stöd ditt skyddsombud”

När hon gick skyddsombudsutbildningen arbetade hon på ett annat företag. Senare började hon jobba på Lundquists måleri och när de anställda skulle utse ett skyddsombud föll valet på Ida.

Ombudsmannen Jan-Crister Riggo berättar att hon gått ut stenhårt och redan lagt två skyddsstopp.

– Första skyddsstoppet var chefen helt med på. Det hade inte gjorts asbestprover så vi stoppade arbetet tills prover tagits och det visade sig att det var okej, säger Ida Jansson.

Vid det andra skyddsstoppet var Ida och hennes chef inte överens. Det var en kollega som målade på ett äldreboende där magsjuka bröt ut på flera avdelningar.

– Chefen tyckte det räckte med att stoppa arbetet några dagar och sen jobba med handskar.

Ida Jansson berättar att kollegan inte ville åka dit men som tur var blev han inte sjuk.

LÄS ÄVEN: Förbundets två första kvinnliga regionala skyddsombud

Nu är hon gravid och försöker få förståelse för vilka krav det ställer på arbetsmiljön men det är svårt och hon känner sig ensam.

– Det är svårt att kriga för sig själv, men jag får bra hjälp av facket genom Riggo.

Ida Jansson berättar att anpassningar som kan behöva göras under en graviditet är att undvika tunga lyft, inte jobba själv och att ha skiftande arbetsuppgifter.

När tidningen träffar Ida Jansson går hon steg 2 av Målareförbundets vidareutbildning för förtroendevalda skyddsombud och medbestämmandeombud. Hon tycker det är väldigt intressant och lärorikt.

– Man får en extra push när man träffar andra och hör hur andra har det.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se