• Maja Orrkvist har gått dekoration&bild skola och arbetar nu på Linoljemålarna. Foto:

  • Tommie Jansson, Maja Orrkvist och Daniel Nyholm restaurerar ett fint gammalt trapphus på Östermalm i Stockholm. Foto:

  • Foto:

  • Tommie Jansson och Maja Orrkvist hade problem med dålig luft i trapphuset. Ett problem som skyddsombudet och platsledningen nu har löst. Foto:

I dessa kvarter på Östermalm, Stockholm, finns det många fina gamla trapphus. Inte någon billig sak att restaurera men somliga som det här får en upprustning.

Det här trapphuset på Riddargatan 41 restaureras väldigt varsamt utav Linoljemålarna. Målarna har haft lite problem med dålig luft i trapphuset på grund av drag. Något som Regionala skyddsombudet Janne Öberg ifrån Målarettan tillsammans med platsledningen har löst.

Trapphuset är väl dekorerat med guld och marmoreringar. Taket i trapphuset har en handmålad stjärnhimmel alla våningar upp och hissavsatserna har en fantastisk stuckatur.

LÄS ÄVEN: Ackordslaget efterlyser hjälmfria zoner

Anledningen att vi besöker idag är att skriva in en ny medlem i Målareförbundet och det är inget problem. Maja Orrkvist som är lärling jobbar med Tommie Jansson och Daniel Nyholm med trapphuset.

Maja berättar att innan hon började på Linoljemålarna sysslade hon med dekorativt måleri och har även Dekoration& Bild skola i bakgrunden. Vi får en pratstund med målarna över en kanellängd och kaffe i fikarummet innan vi säger, mors och lycka till med jobbet i Stockholms mest fashionabla delar.

Robert Ask