Torsdagen den 21 februari 2019

← Senaste numret • 1 2019

Målarnas Facktidning nr 1 - 2019
Klicka på bilden

"Vem bestämmer i en demokrati?"

Mikael Johansson: "Vem bestämmer i en demokrati?"

LEDARE. "I augusti när kongressen samlas kommer 76 valda ombud från hela landet att lägga fast riktlinjer för den kommande fyraårsperioden, besluta om stadgar och välja förbundsstyrelse.

 

Du kan vara med och påverka. Håll utsikt efter kallelsen till just din sektions årsmöte som genomförs under perioden februari till mars", skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • Foto: Tomas Nyberg

Josefine Krantz: ”Vad är det egentligen för frågor som vi ställer?”

Åsikter

KRÖNIKA


”Ställ inte en fråga som får det att låta som att kvinnor återigen behöver överbevisa vår duglighet. Vi har haft nog av det genom skolgång, idrottsaktiviteter och arbete”, skriver Josefine Krantz.


Efter att i olika konstellationer fått möjligheten att jobba med jämställdhet har jag lagt märke till en fråga som ofta kommer upp.


Kollegor ställer frågan. Det är kvinnor som frågar vad de ska svara sina kollegor när de ställer den. Den finns med som rubrik i jämställdhetsarbeten. Jag kommer på mig själv att jag känner att jag anser mig ha hittat ett riktigt bra argument för mitt arbete när jag hittar något som skulle kunna vara ett svar på frågan.


Jag förstår att de flesta funderar kring ämnet i all välmening. Men vad betyder frågan egentligen? Den lyder: ”vad kan vi vinna på jämställdhet?”


LÄS ÄVEN: Josefine och Jenny inspirerade kvinnor i världsfacket


Hade svaret varit så enkelt som att vi vinner att kvinnor får samma rättigheter och möjligheter som män så hade det varit en sak. Men det är sällan så. Frågan ä snarare ställd som vad vinner branschen, arbetsgivarna, förbundet etc på jämställdhet.


Det är här problemet uppstår. För varför ska någon annan egentligen vinna på jämställdhet annat än kvinnor i vårt patriarkala samhälle? Åter igen, är det inte nog anledning att alla människor ska ha lika värde? Utan jämställdhet är det inte möjligt.


Jag har själv många gånger ansträngt mig för att svara på frågan men nu gör den mig mest förbannad. Tar man ulven ur sina fårakläder så lyder frågan: ”vad vinner män på att ge kvinnor samma rättigheter och möjligheter som män?” Hur kan en sådan fråga höra hemma i jämställdhetsarbeten?


Jag kan förvisso se att det finns många exempel där ett tänkt jämställdhetsarbete har lett till en förbättring för personer utanför det kvinnliga könet. Ett gott exempel fick jag höra när jag var på ett jämställdhetsforum i Norge.


LÄS ÄVEN: Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”


En man berättade om när han jobbat på en oljerigg utanför Norges kust åt ett stort oljeföretag. Företaget hade bestämt sig för att de skulle jobba för att anställa kvinnor eftersom branschen var starkt mansdominerad. De ansåg att de behövde ”kvinnoanpassa” arbetsplatsen.


En av de saker man såg som behövde åtgärdas var några ventiler som då manövrerades med handkraft. Detta ansågs som en omöjlighet för en kvinna att klara av. Sagt och gjort så mekaniserades ventilerna. När man nästan ett år senare gjorde en utvärdering upptäckte man glädjande nog att inte bara kvinnorna på arbetsplatsen hade fått en bättre arbetsmiljö man kunde också se att sjukskrivningarna hos de manliga arbetarna hade minskat drastiskt.


Jag kan hålla med om att det skulle kunna vara ett fantastiskt exempel på vad män kan tjäna på jämställdhet. Men vad är egentligen kopplingen till jämställdhet? Är det inte bara ytterligare ett exempel som tyder på att många arbetare går till jobbet med kroppen som insats? Att vi behöver förstå att vi alla är olika utformade och att vi behöver ha inkluderande arbetsplatser som är utformade så att alla kan lämna lika friska som när de kom dit.


LÄS ÄVEN: Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”


Snälla låt oss fundera över våra frågeställningar – om de är relevanta till det ämne vi tar upp. Det finns mycket som behöver förbättras inom jämställdhetsområdet, men vi behöver inte projicera in problem som inte har med kön att göra i det arbetet.


Fundera ytterligare en gång över syftet med frågeställningarna. Vad är det egentligen för frågor som vi ställer, hur kan de tolkas och vad kan de få för konsekvenser? Som i det här fallet. Ställ inte en fråga som får det att låta som att kvinnor återigen behöver överbevisa vår duglighet. Vi har haft nog av det genom skolgång, idrottsaktiviteter och arbete.


Kan vi inte som medlemmar i en fackförening komma överens om att det enda vi ska vinna på jämställdhet är jämställdhet?


Josefine Krantz,

målare och förtroendevald i Örebro


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-11-22 09:00


Mer Åsikter

Mikael Johansson: ”Vem bestämmer i en demokrati?”

LEDARE För Målareförbundet är 2019 ett kongressår. Det innebär att förbundets högsta bes...

Helena Forsberg: ”Ett ettrigt förbund som gör avtryck”

REDAKTÖR’N ”Sedan jag började skriva om Målarnas frågor har jag upplevt att ...

Mikael Johansson: ”Upplösningen, en besk medicin”

LEDARE ”Detta är en politik vi vare sig kan eller kommer att försvara, utan tvärto...

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) R...

NOVELL: Det kom en ”hemsyster”… av Maria Hamberg

NOVELL Maria Hambergs novell ”Det kom en ”hemsyster”… utspelar s...

Kristina Norlin: ”Systemkollaps”

KRÖNIKA ”Det är alltid den stora massan med mindre resurser som skall kontrolleras...

DEBATT: ”Vi är en organisation byggd på demokrati – inte revolter”

DEBATT ”Dessa krafter som nu inom förbundet vänder sig emot en regelbok som man åt...

”Att protestera mot ett sådant förslag är inte att vara illojal – det är en plikt”

DEBATTREPLIK ”Tvingas vi välja mellan att lämna uppdragen eller att sitta tysta nä...

Helena Forsberg: ”Tack och adjö men på återseende”

REDAKTÖR’N ”Min kollega Tomas Nyberg har inte möjlighet att följa med och de...

DEBATT: ”Verkligheten bakom förslaget om höjd pensionsålder”

DEBATT ”Jakten på slimmade organisationer och fler otrygga anställningar bidrar ti...

Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT
Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är så ny att den inte fått ett namn ännu.
– Du jobbar i rätt arbetshöjd och kan vända och vrida fönsterbågen som du vill.
Det säger Bo Jungergård, produktansvarig och ”uppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB, ett …

...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2019. Målareförbundet är överens med sina motparter om hur kollektivavtalet ska anpassas till den nya lagen.
Det nya karensavdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en …

...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd.
En principiellt viktig dom …

...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att granska hur måleriföretagen lever upp till kravet på företagshälsovård för målarna.
– Vi började med att göra utskick 2015 till måleriföretagen i sektion 1, Halland och sektion 3, Sjuhärad. Det blev 74 utskick. Alla svarade, …

...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

 
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historiskt, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet, medan LO:s presstjänst tonar ner mötets betydelse.
– Det var ett väldigt bra och vänskapligt möte, sa Jonas Sjöstedt till Aftonbladet efter att han hade träffat LO:s styrelse under måndagen. Det är också historiskt, det …

...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders Hall på Leif Olssons Måleri i Helsingborg, uppskattar företagets satsning på förebyggande friskvård.
Anders Hall tittar på klockan, spacklar klart väggen i lägenheten och sätter på locket till spackeldunken. Klockan 10 ska han vara på företagshälsovården för undersökning.

...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okunskap och bristande rutiner på vissa måleriföretag, leder fortfarande till att många målare går miste om sina rättigheter.
Sedan de regionala skyddsombuden Elin Swartz och Roger Esbjörnsson i Avd. 2 arbetat med avtalsövervakning under hösten på heltid, kan …

...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades de med att Hells Angels skulle bränna ned huset, och mannen misshandlades av tre inkräktare i parets hem. Nu döms målarens bror till två och ett halvt år fängelse, skriver

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor