Söndagen den 21 april 2019

← Senaste numret • 4 2019

Målarnas Facktidning nr 4 - 2019
Klicka på bilden

  • Foto: Tomas Nyberg

Josefine Krantz: ”Vad är det egentligen för frågor som vi ställer?”

Åsikter

KRÖNIKA


”Ställ inte en fråga som får det att låta som att kvinnor återigen behöver överbevisa vår duglighet. Vi har haft nog av det genom skolgång, idrottsaktiviteter och arbete”, skriver Josefine Krantz.


Efter att i olika konstellationer fått möjligheten att jobba med jämställdhet har jag lagt märke till en fråga som ofta kommer upp.


Kollegor ställer frågan. Det är kvinnor som frågar vad de ska svara sina kollegor när de ställer den. Den finns med som rubrik i jämställdhetsarbeten. Jag kommer på mig själv att jag känner att jag anser mig ha hittat ett riktigt bra argument för mitt arbete när jag hittar något som skulle kunna vara ett svar på frågan.


Jag förstår att de flesta funderar kring ämnet i all välmening. Men vad betyder frågan egentligen? Den lyder: ”vad kan vi vinna på jämställdhet?”


LÄS ÄVEN: Josefine och Jenny inspirerade kvinnor i världsfacket


Hade svaret varit så enkelt som att vi vinner att kvinnor får samma rättigheter och möjligheter som män så hade det varit en sak. Men det är sällan så. Frågan ä snarare ställd som vad vinner branschen, arbetsgivarna, förbundet etc på jämställdhet.


Det är här problemet uppstår. För varför ska någon annan egentligen vinna på jämställdhet annat än kvinnor i vårt patriarkala samhälle? Åter igen, är det inte nog anledning att alla människor ska ha lika värde? Utan jämställdhet är det inte möjligt.


Jag har själv många gånger ansträngt mig för att svara på frågan men nu gör den mig mest förbannad. Tar man ulven ur sina fårakläder så lyder frågan: ”vad vinner män på att ge kvinnor samma rättigheter och möjligheter som män?” Hur kan en sådan fråga höra hemma i jämställdhetsarbeten?


Jag kan förvisso se att det finns många exempel där ett tänkt jämställdhetsarbete har lett till en förbättring för personer utanför det kvinnliga könet. Ett gott exempel fick jag höra när jag var på ett jämställdhetsforum i Norge.


LÄS ÄVEN: Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”


En man berättade om när han jobbat på en oljerigg utanför Norges kust åt ett stort oljeföretag. Företaget hade bestämt sig för att de skulle jobba för att anställa kvinnor eftersom branschen var starkt mansdominerad. De ansåg att de behövde ”kvinnoanpassa” arbetsplatsen.


En av de saker man såg som behövde åtgärdas var några ventiler som då manövrerades med handkraft. Detta ansågs som en omöjlighet för en kvinna att klara av. Sagt och gjort så mekaniserades ventilerna. När man nästan ett år senare gjorde en utvärdering upptäckte man glädjande nog att inte bara kvinnorna på arbetsplatsen hade fått en bättre arbetsmiljö man kunde också se att sjukskrivningarna hos de manliga arbetarna hade minskat drastiskt.


Jag kan hålla med om att det skulle kunna vara ett fantastiskt exempel på vad män kan tjäna på jämställdhet. Men vad är egentligen kopplingen till jämställdhet? Är det inte bara ytterligare ett exempel som tyder på att många arbetare går till jobbet med kroppen som insats? Att vi behöver förstå att vi alla är olika utformade och att vi behöver ha inkluderande arbetsplatser som är utformade så att alla kan lämna lika friska som när de kom dit.


LÄS ÄVEN: Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”


Snälla låt oss fundera över våra frågeställningar – om de är relevanta till det ämne vi tar upp. Det finns mycket som behöver förbättras inom jämställdhetsområdet, men vi behöver inte projicera in problem som inte har med kön att göra i det arbetet.


Fundera ytterligare en gång över syftet med frågeställningarna. Vad är det egentligen för frågor som vi ställer, hur kan de tolkas och vad kan de få för konsekvenser? Som i det här fallet. Ställ inte en fråga som får det att låta som att kvinnor återigen behöver överbevisa vår duglighet. Vi har haft nog av det genom skolgång, idrottsaktiviteter och arbete.


Kan vi inte som medlemmar i en fackförening komma överens om att det enda vi ska vinna på jämställdhet är jämställdhet?


Josefine Krantz,

målare och förtroendevald i Örebro


 Maila artikeln  Dela på Facebook
2018-11-22 09:00


Mer Åsikter

Folke Bengtsson : ”Tankar kring ett antikulturpris”

DEBATT Folke Bengtsson från avdelning 2 föreslår instiftandet av ett anti-kulturpris med...

”Villkoren på svensk arbetsmarknad  – en fråga för EU?”

LEDARE ”Om det verkliga skälet är att fortsätta utnyttja människor i den fria mark...

Mikael Ljungkvist: ”Vilken väg ska vi välja?”

DEBATT Ojämlikheten i svenska samhällen ökar helt enkelt explosionsartat. Frågan är, vi...

Helena Forsberg: ”Det spelar roll”

REDAKTÖR’N ”Ulf Johansson har med hjälp av facket stridit mot Försäkringskas...

Sista akten: Ett systemskifte i arbetsmarknadspolitiken

LEDARE ”Till alla opportunistiska politiker som vill prova de för stunden rådande ...

Stefan Lövstrand: ”Borgerligt opium åt folket”

KRÖNIKA ”Inte ens de som ligger över medelklassen vinner på denna skattesänkning&#...

Niclas Helander: “Nyckeln till frihet”

KRÖNIKA ”Det är viktigt att tänka på historien i tider då ledaren för den fria vär...

”Varför är jämställdhet viktigt för Målareförbundet?”

DEBATT ”Även om det finns människor som är positivt inställda till att kvinnor åte...

Jan-Olof Gustavsson: ”Målareförbundet är ett feministiskt förbund”

LEDARE ”Efter mycket funderande har Målareförbundet kommit fram till att det inte ...

Nisse Lindblom: ”Enfråge-rörelserna är svaga i längden”

DEBATT ”Bästa sättet att påverka samhället är att bli medlem i ett politiskt parti...

Nyheter

Raka av dig skägget – om andningsskyddet ska hjälpa

Har du skägg? Då är risken att andningsskyddet inte fungerar som den ska.
Damm och kvartsdamm innebär stora risker för anställda inom bygg. Men för att andningsskyddet ska hjälpa krävs ett renrakat ansikte.
Det här påpekar Previas arbetsmiljöingenjör Roger Flodin i tidningen Byggnadsarbetaren.
LÄS …

...

Gratis ActionRun för dig och kollegorna

MÅLARNYTT
Caparol bjuder på anmälningsavgiften till Work Hard Stay Healthy Challenge om ni ställer upp med ett lag.
Det gäller ett stort arrangemang kallat Work Hard Stay Healthy Challenge som görs i samarbete med arrangören ActionRun som bidrar med Sveriges största hinderbanor i stadsmiljö.
LÄS ÄVEN: 

...

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar.
Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen. Om allt går som …

...

Förbifart-entreprenör får lämna efter stora brister

Trafikverket häver avtalet med Förbifart-entreprenören Lovön samverkan AB, som byggt en av tunnlarna i Stockholm. Arbetsmiljöbristerna var för stora.
”En säker arbetsmiljö är den enskilt viktigaste frågan i projektet och efter att ha utvärderat entreprenörens arbetsmiljöarbete under en lång tid har Trafikverket landat i detta beslut. Vi bedömer därför att …

...

Ett laddat möte vid val av förtroendevalda i Göteborg

Göteborgssektionens årsmöte var välbesökt. 76 röstberättigade av de 1100 medlemmarna slöt upp, vilket är många i dessa sammanhang.
– Hur personer i frågan om strejkrätten har agerat har skapat en splittring som i sin tur har delat oss i två sidor, från båda håll hade det mobiliserats, säger Jesper Jinesjö …

...

Saco uppmanar till civilkurage på jobbet

Knappt hälften av de tillfrågade tror att chefen skulle tillrättavisa en person som drar ett sexistiskt eller rasistiskt skämt. Det visar en färsk undersökning som Novus Opinion utfört på uppdrag av Saco.
– Att man inte fullt ut litar på att chefer står upp för medarbetarna skapar en rädsla och …

...

Ylva Johansson: “Vi måste göra mer”

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson mötte förtroendevalda i samband med Elektrikerförbundets facklig-politiska konferens. Tidningen passade på att ställa några frågor.
Hur ska regeringen arbeta för att minska dödsolyckorna på arbetsplatserna?
– Vi måste göra det som krävs för att vända utvecklingen. Jag måste också inse att det finns de som kan de här …

...

Kommunal döms för att ha diskriminerat vuxenstuderande

Det var fråga om diskriminering som har samband med ålder när fackförbundet Kommunal nekade en kvinna som studerar på Komvux studerandemedlemskap. Det konstaterar Stockholms tingsrätt i en aktuell dom.
Kvinnan från Helsingborg studerade vård- och omsorgsprogrammet inom den kommunala vuxenutbildningen.
När kvinnan sökte studerandemedlemskap i Svenska Kommunalarbetareförbundet nekades hon detta eftersom …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor