• Foto: Josefine Krantz

  • Foto: Josefine Krantz

INSÄNT

Arbetsmiljö för gravida och löneskillnader var några av ämnena som kom upp när Mira genomförde en konferens för de tre avdelningarna i region 2. Från de tre avdelningarna kom ungefär 10 deltagare.

Paulina Johansson, ombudsman på Byggnads, kom och berättade om sin resa som kvinna i en starkt mansdominerad bransch. Från de tuffa åren i yrkesskolan, genom tiden som rörmokare till den position hon har idag.

Under torsdagen mötte vi Anneli Julander och Jenny Selander från Karolinska institutet som forskat kring de ämnen som finns i färgen vi använder och Jenny pratade om arbetsmiljö vid graviditet.

Det stod klart för oss att gällande graviditetsfrågor för målare så finns det mycket att önska men det var häftigt att höra att de båda öppnade upp för att eventuellt forska vidare på ämnet när de nu sett efterfrågan.

LÄS ÄVEN: Josefine och Jenny inspirerade kvinnor i världsfacket

Fredagen ägnades åt avtal och prislistefrågor. Vi har sett att kvinnor halkar efter i lön både vid ackord och tidlön och ser det som en möjlig utbildningssatsning för att utjämna löneskillnaderna.

Mätare Marina Finndin och Niklas Holmqvist ombudsman var inbjudna vid detta tillfälle. Niklas Holmqvist talade också om förbundets syn på Mira och jämställdhetsfrågor.

Min (Josefine Krantz) personliga kommentar till konferensen:

”Jag är väldigt stolt över deltagarna som varit väldigt framåt under dagarna, ställt mycket frågor och delgett sina erfarenheter. Vi har sett mycket kreativitet vid passen för att aktivt driva Mira arbetet framåt.”

Josefine Krantz
Mira-ansvarig i avdelning 6