• Bild: Pixabay

På ettårsdagen av Metoo-uppropet #inteförhandlingsbart utlyste LO ett nytt stipendium för att främja facklig feminism.

Nu har det gått ett år sedan tusentals kvinnor gick samman i de olika Metoo-uppropen mot sexuella övergrepp. Bland uppropen fanns det fackliga #inteförhandlingsbart. I måndags, på ettårsdagen av detta, utlyste LO ett nytt stipendium.

Stipendiet, som är på 50 000 kronor, är menat att uppmuntra fackliga initiativ för feminism. Fackliga medlemmar och förtroendevalda kan ansöka om stipendiet för att genomföra projekt eller aktiviteter som främjar jämställdhet på arbetsplatser och i organisationer.

Det skulle till exempel kunna röra sig om nätverksträffar, studieresor, undersökningar och kunskapsspridning inom facklig feminism.

LÄS ÄVEN: Efter Metoo: Fack och arbetsgivare lanserar checklista

Sista ansökningsdagen för stipendiet är 15 februari 2019. Det kommer att delas ut av LO:s ordförande under 1 maj-firandet varje år.

– Mäns och kvinnors livsvillkor är fortfarande mycket olika, och till stor del beror det på hur arbetslivet ser ut, säger LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström till Arbetet och fortsätter:

– Men under det år som har gått sedan Metoo-upproret har det hänt mycket på jämställdhetsområdet. Många av våra medlemmar, både kvinnor och män, är djupt engagerade. Med stipendiet vill vi uppmuntra dem som vill göra någonting på hemmaplan.

(Här kan du läsa mer om stipendiet)

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se