Lördagen den 23 mars 2019

← Senaste numret • 2 2019

Målarnas Facktidning nr 2 - 2019
Klicka på bilden

  • Foto: Tomas Nyberg

Mikael Johansson: ”Det får inte råda tankeförbud”

Åsikter

LEDARE


”Så länge allas löneökningar skall räknas i procent, kommer de grupper som tjänar sämst hela tiden att halka efter övriga grupper i kronor räknat”, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.


Under drygt två decennier har fack och arbetsgivare inom industrin genom industriavtalet normerat löneökningarna i Sverige. Ofta får vi höra att det är just industriavtalet som möjliggjort förändringen från höginflationsekonomi till den låginflationsekonomi som vi idag tar för given, och som ensamt står som garant för att inte Sverige kastas in i ett okontrollerbart kaos.


Enligt min uppfattning är det en alldeles för enkel förklaring, som bortser från andra samhällsförändringar före och under perioden. Dessutom är uppfattningen farlig i så motto att den står i vägen för sunt ifrågasättande och önskvärda och nödvändiga förändringar.


LÄS ÄVEN: Högre löner kan flytta arbetskraften dit den behövs mest


Sant är att under den tid som industriavtalet verkat så har de flesta av landets löntagare fått erfara att även små löneökningar ger mer i plånboken eftersom priserna inte ökar lika snabbt. Detta beskriver vi som reallöneökningar. Det är också sant att klyftorna mellan arbetare och tjänstemän, mellan kvinnor och män, och mellan arbetare och maktelit har ökat dramatiskt under samma period.


Det var just denna utveckling som gjorde att LO enades om att anta långsiktiga mål för var vi vill vara år 2028. Dessa mål adresserar, förutom att vi skall slå vakt om reallöneökningar, även en ambition att minska klyftorna, och ett försvar av den solidariska lönepolitiken som länge varit ett riktmärke för LO-förbunden.


När Målareförbundet tillsammans med våra kollegor i Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, och Seko (6F) tittar på framkomliga strategier för att nå de långsiktiga målen, så ser vi att industriavtalet i sin nuvarande tappning inte förmår att hantera relativlöneförändringar tillräckligt effektivt.


Enkelt uttryckt; så länge allas löneökningar skall räknas i procent, kommer de grupper som tjänar sämst hela tiden att halka efter övriga grupper i kronor räknat. Ännu mer allvarligt är att många LO-förbund under den gångna perioden sett sig nödsakade att gå med på försämringar i avtalen för att kunna leverera löneökningar i nivå med de krontal som kännetecknar LO-samordningen.


LÄS ÄVEN: Rapport från 6F: Låga löner ger inte fler jobb


Inom ramen för vårt 6F-samarbete har vi därför tagit initiativ till en omfattande utredning om hur den framtida lönebildningen bör se ut för att kunna möta framtidens utmaningar. För detta har vi fått en hel del kritik från både arbetsgivare och fackliga kamrater.


En vanlig invändning är att om lågavlönade skall få lika mycket som vi andra i kronor, leder detta till kompensationskrav från andra som räknar löneökningar i procent, vilket leder till en löne- och priskarusell liknande den före 90-tals krisen.


Jag är mer optimistisk, och tror att det går att bygga vår framtida samordning utan missunnsamhet mot de grupper som har det sämst.


Invändningar mot den nuvarande ordningen ska inte mötas med domedagsprofetior. Om parterna inom industrin skall vara med och normera lönerna för nära 5 miljoner löntagare, så måste de – precis som vi försöker göra – presentera en trovärdig strategi för framtidens utmaningar.


Det får inte råda något tankeförbud kring alternativen till dagens industriavtal.


Mikael Johansson,

Förbundsordförande

mikael.johansson@malarefrbundet.seMaila artikeln  Dela på Facebook
2018-11-06 10:00


Mer Åsikter

Stefan Lövstrand: ”Borgerligt opium åt folket”

KRÖNIKA ”Inte ens de som ligger över medelklassen vinner på denna skattesänkning&#...

Niclas Helander: “Nyckeln till frihet”

KRÖNIKA ”Det är viktigt att tänka på historien i tider då ledaren för den fria vär...

”Varför är jämställdhet viktigt för Målareförbundet?”

DEBATT ”Även om det finns människor som är positivt inställda till att kvinnor åte...

Jan-Olof Gustavsson: ”Målareförbundet är ett feministiskt förbund”

LEDARE ”Efter mycket funderande har Målareförbundet kommit fram till att det inte ...

Nisse Lindblom: ”Enfråge-rörelserna är svaga i längden”

DEBATT ”Bästa sättet att påverka samhället är att bli medlem i ett politiskt parti...

Helena Forsberg: “Nanopartiklarna fastnar i lungorna”

REDAKTÖR’N ”I Sverige finns inget gränsvärde för nanopartiklar. I Danmark är...

Mikael Johansson: ”Godtycke har ingen plats på framtidens arbetsmarknad”

LEDARE ”Vill ni verkligen ta bort kravet på saklig grund vid uppsägning? Skall små...

Mikael Johansson: ”Vem bestämmer i en demokrati?”

LEDARE För Målareförbundet är 2019 ett kongressår. Det innebär att förbundets högsta bes...

Helena Forsberg: ”Ett ettrigt förbund som gör avtryck”

REDAKTÖR’N ”Sedan jag började skriva om Målarnas frågor har jag upplevt att ...

Mikael Johansson: ”Upplösningen, en besk medicin”

LEDARE ”Detta är en politik vi vare sig kan eller kommer att försvara, utan tvärto...

Nyheter

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.
– Jag vill att vi stärker samarbetet med Socialdemokraterna och försöker utveckla en politik som tydligt gynnar Sveriges …

...

Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Förbundsledningen och förbundsstyrelsen gör varje kongressperiod en studieresa. De har tidigare varit till Rom, Nepal, Rumänien och Kina. 
– Den här gången beslöt vi att binda samman med något aktuellt, säger Mikael Johansson, förbundsordförande.
På BWI:s kongress i Sydafrika antogs ett handlingsprogram för det internationella utvecklingsarbetet. Det finns ett hållbarhetsmål, Agenda …

...

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister.
Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.
Arbetsmiljöverket …

...

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Som tävlingsdansare på elitnivå, tränare och fackligt aktiv är Josefine Nilsson van att stå i rampljuset. Under våren har hon varit aktuell i Talang men i en mer bakomliggande roll – som koreograf till Kurbits Crews shownummer.
Vi träffar Josefine en torsdag kväll i danslokalen i Falun. Hon kommer direkt …

...

Josefine och Jesper – Två målare bland årets hjältar

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra finalisterna, och bland dessa finns Josefine Krantz och Jesper Jinesjö från Målareförbundet.
Trots att Målarnas är LO:s minsta förbund kommer därmed hälften av finalisterna därifrån.
Priset för årets fackliga hjältedåd delas varje år ut av LO …

...

Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Arbetsdomstolens utredning visar att målarna var anställda av målerifirman och inte av bemanningsbolaget. Därför ska målerifirman betala målarnas löner.
Målareförbundet stämde Ekholmens puts och måleri då de inte betalat ut den lön fem målare hade rätt till. Företaget som har hängavtal på måleriavtalet har betalat för låg timpenning och för …

...

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

MÅLARNYTT
En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att beräkna åtgång – och hur man säger ”spackel” på ryska. Här kan du läsa lite smått och gott om den välanvända målarutrustningen.
Nu finns en helt ny specialspackel för gipsskarvar med ”fjädrande” funktion på mitten.
– Den ger det där …

...

Ergonomisk spackel för två händer spar på kraften

MÅLARNYTT
En helt ny serie spacklar för målarproffs lanseras nu i 25 länder i Europa, däribland Sverige.
– Att spackla mycket och länge tar på krafterna och då är det extra viktigt med ergonomin på verktygen.
Det säger Lars-Göran Larsson på verktygstillverkaren Schuller som sedan något år även finns på den svenska …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor