Söndagen den 16 juni 2019

← Senaste numret • 5 2019

Målarnas Facktidning nr 5 - 2019
Klicka på bilden

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

KULTUR I Ludvika, Dalarna, finns en stark vistradition. Varje år hyllas skalden Dan Andersson med en hel vecka. Denna sommar invigs veckan med Visfestivalen kontraband den 27 juli, med några av landets främsta visartister, alla från Dalarna och de flesta från Ludvika.

  • Foto: Tomas Nyberg

Mikael Johansson: ”Det får inte råda tankeförbud”

Åsikter

LEDARE


”Så länge allas löneökningar skall räknas i procent, kommer de grupper som tjänar sämst hela tiden att halka efter övriga grupper i kronor räknat”, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.


Under drygt två decennier har fack och arbetsgivare inom industrin genom industriavtalet normerat löneökningarna i Sverige. Ofta får vi höra att det är just industriavtalet som möjliggjort förändringen från höginflationsekonomi till den låginflationsekonomi som vi idag tar för given, och som ensamt står som garant för att inte Sverige kastas in i ett okontrollerbart kaos.


Enligt min uppfattning är det en alldeles för enkel förklaring, som bortser från andra samhällsförändringar före och under perioden. Dessutom är uppfattningen farlig i så motto att den står i vägen för sunt ifrågasättande och önskvärda och nödvändiga förändringar.


LÄS ÄVEN: Högre löner kan flytta arbetskraften dit den behövs mest


Sant är att under den tid som industriavtalet verkat så har de flesta av landets löntagare fått erfara att även små löneökningar ger mer i plånboken eftersom priserna inte ökar lika snabbt. Detta beskriver vi som reallöneökningar. Det är också sant att klyftorna mellan arbetare och tjänstemän, mellan kvinnor och män, och mellan arbetare och maktelit har ökat dramatiskt under samma period.


Det var just denna utveckling som gjorde att LO enades om att anta långsiktiga mål för var vi vill vara år 2028. Dessa mål adresserar, förutom att vi skall slå vakt om reallöneökningar, även en ambition att minska klyftorna, och ett försvar av den solidariska lönepolitiken som länge varit ett riktmärke för LO-förbunden.


När Målareförbundet tillsammans med våra kollegor i Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, och Seko (6F) tittar på framkomliga strategier för att nå de långsiktiga målen, så ser vi att industriavtalet i sin nuvarande tappning inte förmår att hantera relativlöneförändringar tillräckligt effektivt.


Enkelt uttryckt; så länge allas löneökningar skall räknas i procent, kommer de grupper som tjänar sämst hela tiden att halka efter övriga grupper i kronor räknat. Ännu mer allvarligt är att många LO-förbund under den gångna perioden sett sig nödsakade att gå med på försämringar i avtalen för att kunna leverera löneökningar i nivå med de krontal som kännetecknar LO-samordningen.


LÄS ÄVEN: Rapport från 6F: Låga löner ger inte fler jobb


Inom ramen för vårt 6F-samarbete har vi därför tagit initiativ till en omfattande utredning om hur den framtida lönebildningen bör se ut för att kunna möta framtidens utmaningar. För detta har vi fått en hel del kritik från både arbetsgivare och fackliga kamrater.


En vanlig invändning är att om lågavlönade skall få lika mycket som vi andra i kronor, leder detta till kompensationskrav från andra som räknar löneökningar i procent, vilket leder till en löne- och priskarusell liknande den före 90-tals krisen.


Jag är mer optimistisk, och tror att det går att bygga vår framtida samordning utan missunnsamhet mot de grupper som har det sämst.


Invändningar mot den nuvarande ordningen ska inte mötas med domedagsprofetior. Om parterna inom industrin skall vara med och normera lönerna för nära 5 miljoner löntagare, så måste de – precis som vi försöker göra – presentera en trovärdig strategi för framtidens utmaningar.


Det får inte råda något tankeförbud kring alternativen till dagens industriavtal.


Mikael Johansson,

Förbundsordförande

mikael.johansson@malarefrbundet.seMaila artikeln  Dela på Facebook
2018-11-06 10:00


Mer Åsikter

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson veckan

KULTUR I Ludvika, Dalarna, finns en stark vistradition. Varje år hyllas skalden Dan Ande...

”Löfven gör en Reinfeldt för att behålla makten”

DEBATT ”Nu kompromissar Löfven på samma sätt för att behålla makten, för i opposit...

Mikael Johansson: ”Miljöpolitik är klasspolitik”

LEDARE ”En omställning till en hållbar miljöpolitik är nödvändig, men kan inte ske...

DEBATT: Angående att elever bör få lära sig äldre måleritekniker

DEBATTSVAR Detta är ett svar på debbattexten Elever måste kunna få välja att läsa om äld...

Debatt: Elever måste kunna få välja att läsa om äldre måleritekniker

(Här kan du läsa ett svar på debattexten från Stig Nilsson) ”Bland ungdomar är det...

Josefine Krantz: “Ge fan i våra arbetstider!”

KRÖNIKA ”De har vad Måleriföretagen kallar för flexiblare arbetstider – flex...

Kristina Norlin: ”The Great Greta Power”

KRÖNIKA ”Det kommer kanske ta lite hårdare om vi vuxna lägger ner våra verktyg och...

Helena Forsberg: ”De unga driver på”

REDAKTÖR’N ”Men vem ska ta hand om våra gamla, sjuka och barn om alla ska vä...

”Målaren” – en dikt av Mats Hammarlund

POESI Färg och spackel är målarens makt sätta snits på lokal klädd i papper och tejp ...

Folke Bengtsson : ”Tankar kring ett antikulturpris”

DEBATT Folke Bengtsson från avdelning 2 föreslår instiftandet av ett anti-kulturpris med...

Nyheter

Ida inspirerar andra: ”Du kan också göra det här”

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket:
– Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd?
Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna.
På träffen i avdelning 1 lärde …

...

Colorama växer med Svenska Färghusgruppen

Från 1 januari nästa år införlivas Svenska Färghusgruppens butiker i Colorama.
Det innebär en ökning från 158 till 173 butiker vilket gör Colorama till den största oberoende färghandelskedjan i Norden.
Colorama omsätter i dag cirka 2,65 miljarder svenska kronor per år varav ungefär hälften utgörs av försäljning till den professionella …

...

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter.
Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte …

...

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott.
– Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.
Så motiverar justitieminister Morgan Johansson (S) dagens besked om att höja maxbeloppet på företagsböter från 10 miljoner till …

...

Finns det bly i färgen? – så borstar du fasaden säkert

Utomhussäsongen är igång och andra färghinkar kommer fram. Vi har tittat närmare på förekomsten av bly och vad ni ska tänka på. Framförallt ska man tänka till när man skrapar eller borstar bort gammal färg.
Om ett hus är målat före 1970-talet finns en risk att färgerna innehåller bly.
– Blyprov …

...

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Målareförbundet och de övriga förbunden i 6F.
Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

...

Lönebildning: Sju skäl att skrota märket

Den nuvarande lönemodellen har lett till för låga löneökningar som missgynnar arbetare och är dåliga för samhällsekonomin. I dag, tisdag, väntas facken inom 6F presentera sitt alternativ. I ryggen har de sju rapporter från namnkunniga utredare.
Arbetsgivarsidan vill gärna hålla nere lönerna – facken och medlemmarna vill höja dem. Argumenten …

...

Så avgörs din lön – allt du behöver veta om ”märket”

Hur mycket du får i löneförhöjning utgår från Industriavtalet och det så kallade märket. Det här vill facken i 6F ändra på. Men varför bestämmer industrin din lön och hur fungerar det? Här får du hela bakgrunden.
Vad är märket?
Sedan 1998 har exportindustrin angett takten för löneförhöjningarna i alla branscher …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor