• Sliphuvudet med sitt oscillerande rörelsemönster och 180 graders böjlighet är ett lyft, menar Mustafa Shala och Christer Jansson, målare på A.Jansons Måleri AB i Tidaholm. En utveckling åt helt rätt håll. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Foto: Jan-Erik Johansson

  • Du kan stå och arbeta som när du slipar ”manuellt” med papper och skaft och det är ett jätteplus, menar Christer Jansson. Han har ”hårdtestat” Mirkas nya långhalsslip LEROS och är nöjd med utvecklingen av ”giraffer”. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Att slipa från golv till tak utan att behöva vända på slipen är ett jätteplus, menar Mustafa Shala. Sliphuvudet är ledat att klara 180 grader och du kan stå som när du arbetar manuellt med papper och förlängare. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Foto: Jan-Erik Johansson

MÅLARNYTT

180 graders sliphuvud, oscillerande platta och ännu lättare. Finska Mirka har en rad nyheter på sin nya slipgiraff.
– Vi har precis gjort 62 kontor med bredspacklade väggar så den har fått jobba.

Det säger Christer Jansson och Mustafa Shala, målare på A. Jansons Måleri AB i Tidaholm. Kontoren är klara och nu är det i stället ett antal trapphus i centrala Tidaholm som ska snyggas till. Med ”den” menar de verktygstillverkaren Mirkas nya långhalsslip kallad Leros. Den nya maskinen gör arbetstekniken med giraff annorlunda och, enligt grabbarna, bättre.

– Den stora grejen är ju att sliphuvudet är så rörligt att du kan stå framifrån och slipa precis som vid ”vanlig” slipning med papper; Du kommer åt både uppe och längst ned, säger Mustafa Shala.

LÄS ÄVEN: Målarnytt: Jackor för kvinnor

Mirka är först ut med ett sliphuvud som klarar 180 graders vinkling mot väggen. Du slipper därmed ”svänga runt” maskinen om du slipar uppifrån och hela vägen ned till golvet. Det blir också lättare att jobba ergonomiskt riktigt när du står bakom maskinen och inte behöver lägga något tryck på giraffen vid sidan av kroppen.

En annan nyhet är att slipytan inte är roterande utan i stället oscillerande, alltså darrande/ vibrerande. Lättare dammupptagning och mindre ”driv” i sidled är tanken.

– Ja, det är också en klar förbättring, den står still. Jag upplever det lite mer som att maskinen gör jobbet medan den vilar i handen. Du behöver inte hålla emot, säger Christer Jansson.

Slipplattan har två utsugspunkter för dammupptagning och motorn är borstlös vilket gjort att Mirka får ned vikten på hela maskinen till 3,5 kg. Lättast på marknaden enligt Mirka.

Mycket ros, men ris då?

– Det skulle vara någon form av teleskopförlängare. Röret är fast och har du ett 2,70-tak så måste du upp över axelhöjd.

Mirkas lösning är ett förlängningsskaft på dryga halvmetern som sätts in i det nedre handtaget, men en kraftigare lösning med flera rör att montera kanske hade varit bättre, funderar Christer och Mustafa.

LÄS ÄVEN: Målarnytt: Som hand i kemhandsken

Moderniseringen av långhalsslipar tog rejäl fart för bara några år sedan då tyska tillverkaren Flex lanserade sin GE 5 år 2014. Före det hade inte så mycket hänt på marknaden sedan deras första giraff kom 1997. Den nya GE 5:an höjde ribban rejält med en modern genomtänkta maskin; Lättare och ergonomiskt förbättrad med dammsugarfäste i bakkant och balanserad vikt.

Marknaden för den här typen av maskiner är trots allt ganska liten och kanske var det därför dåligt med kraft lagts på teknik- och ergonomi. Andra typer av verktyg låg ljusår före medan målarna slet med förhållandevis klumpiga maskiner. Sedan dess har konkurrenterna hängt på och flera olika modeller av både lättare och bättre maskiner har på senare år kommit ut på marknaden.

Att Mirka nu höjer ribban ytterligare är en bra utveckling och konkurrenterna lär inte vara långt efter.

Jan-Erik Johansson