• Bild: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

Forskare ska använda smarta kläder för att mäta arbetsställningar. Syftet är att lättare hitta riskfyllda arbetsmoment och undvika belastningsskador.

Professor Mikael Forsman och hans projektkolleger Carl Lind och Ida-Märta Réhn har tilldelats 4,1 miljoner kronor från Afa försäkring.

De ska genomföra ett forskningsprojekt där så kallade smarta kläder med sensorer ska mäta rörelser och belastning.

LÄS ÄVEN: En liten dosa för din hälsa

Mätningar ska bli mer tillförlitliga och tanken är att resultaten ska kunna bidra till mer ergonomiska arbetssätt.

– Vi har sett att det verkar gå att ändra sina rörelser om man får feedback, säger Mikael Forsman till Fastighetsfolket.

Andra bedömningar görs av ergonomer som observerar hur en person rör sig och dessa bedömningar blir osäkra och subjektiva enligt forskarna som ändå inte mött så stort intresse från ergonomer.

LÄS ÄVEN: Arbetsskadorna bland målare och lackerare ökar

Mätutrustningen består av en t-shirt och en handske med särskilda sensorer insydda i tyget. Sensorerna skickar trådlöst och automatiskt data till en smarttelefon eller surfplatta. Särskilda vibratorer kan också varna användaren direkt när en rörelse är för påfrestande.

De yrkesgrupper som ska testa de smarta kläderna är hotellstädare, kassapersonal och montörer i industrin. I början av nästa år drar det nya projektet i gång och kommer sedan att pågå fram till år 2021.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se