• Bild: Pixabay

En anställd vid SSAB i Luleå förolyckades när han klämdes till döds vid servicekontroll av en traverskran. Nu döms SSAB att betala tre miljoner kronor i företagsbot.

Det var i april 2016, under arbete med servicekontroll av en traverskran i stränggjutningen vid SSAB i Luleå, som olyckan inträffade. Två arbetstagare utförde kontrollen, en satt i kranhytten i traversen, den andra befann sig ovanpå traversen. De båda hade kontakt via walkie-talkie.

En tid in i besiktningen fick den som körde inte längre kontakt med kollegan på traversen. När traversföraren tog sig upp på traversen fann han sin kollega klämd till döds mellan en väggmonterad serviceplattform, ett plåtskåp och ett skyddsräcke som var monterat på traversräcket.

LÄS ÄVEN: Man avliden efter olycka vid vindkraftsbygge

Luleå tingsrätt finner brottet grovt då ansvarig personal på SSAB under tio års tid mottagit lika många besiktningsintyg avseende traversen som samtliga tagit upp klämrisken med serviceplattformen.

I ett intyg från 2003 står till exempel: ”Får inte användas förrän uppräknade brister är åtgärdade”. I flera av intygen under åren står att serviceplattformen bör demonteras, och särskilt klämrisken är angiven som orsak. Trots detta har ansvariga vid SSAB inte vidtagit någon åtgärd för att minska riskerna utan fortsatt arbetet på samma sätt.

Tingsrätten menar att det har begåtts ett grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och dömer SSAB döms till tre miljoner kronor i företagsbot samt skadestånd till den omkomnes bröder.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se