• Foto: Tomas Nyberg

(Artikeln uppdaterades 2018-12-14, 10.56 med anledning av nya siffror från Arbetsmiljöverket)

49 personer. Så många är det som i skrivandets stund har dött på jobbet i år – hittills. Under hela 2017 låg samma siffra på 51. Nu kräver fackliga företrädare att politikerna reagerar.

En 32-årig takläggare i Västra Götaland föll 15 meter från ett tak när ställningen gav vika. En 24-årig betongelementmontör i Värmland träffades av en balk som föll från en kranbil. En 43-årig anläggare i Dalarna fick rasande schaktmassor över sig. En 21-årig hamnarbetare i Södermanland förgiftades av kolmonoxid i tanken på ett lastfartyg.

Dessa fyra personer är ett axplock av de arbetare som under året gått till jobbet och aldrig kommit hem igen.

LÄS ÄVEN: Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

I skrivandets stund uppgår årets antal dödsolyckor på svenska arbetsplatser till 49. Även förra året var olycksdrabbat, med ett totalt dödsantal på 51 personer.
November var en extra mörk månad med tio dödliga arbetsplatsolyckor, tätt följd av september då nio personer omkom på sina arbeten. April kommer in på en tredjeplats, med sex dödsolyckor.

Inte sedan augusti 2015 har någon enskild månad varit förskonad från dödliga arbetsplatsolyckor, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

Kraftverksbranschen har varit extra drabbad under året, med fyra bekräftade arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. Detta har fått Elektrikerförbundet och Seko, som båda organiserar anställda i branschen, att reagera. Elektrikerförbundets företrädare har riktat ett krav på politiskt agerande till Miljö- och energidepartementet.

Tillsammans med Seko har de även författat ett öppet brev till regeringen. I detta brev kräver de att en utredning tillsätts för att föreslå en lagreglering som ”garanterar drift och underhåll som är säker för elmontörer, för elsäkerheten och för rikets säkerhet”.

LÄS ÄVEN: Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Bland annat vänder de sig mot långa entreprenörskedjor och hård konkurrens vid upphandlingar, där säkerheten riskerar att åsidosättas.

– Vi ser ju att det har skett allvarliga olyckor, och dödsolyckorna har ökat markant på kraftverksidan. Det är hög tid att bli förbannad, för det görs ingenting, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin till Tidningen Elektrikern.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se

*Fotnot: När artikeln publicerades i papperstidningen var antalet dödsolyckor under året 44. Sedan dess har ytterligare tre dödsolyckor inträffat, varför siffran i texten uppdaterats till 47. De tillkomna olyckorna inträffade när en lantbrukare i Kalmar klämdes till döds mellan en traktor och en vagn den 25 november, när en lastbilschaufför i Pajala kommun omkom när en lastbil välte den 2 december, samt när en man i 40-årsåldern i Långasjö avled efter att ha blivit påkörd av en lastmaskin den 4 december.

**Fotnot 2 (2018-12-14): När artikeln uppdaterades för webben hade Arbetsmiljöverket ännu inte hunnit sammanställa hela statistiken för november. Två ytterligare arbetsplatsolyckor har tillkommit till november-statistiken sedan dess, varför siffran för denna månad uppdaterats från åtta till tio – och siffran för året från 47 till 49. Därmed går november även om september som den mest olycksdrabbade månaden under året.