Torsdagen den 21 februari 2019

← Senaste numret • 1 2019

Målarnas Facktidning nr 1 - 2019
Klicka på bilden

"Vem bestämmer i en demokrati?"

Mikael Johansson: "Vem bestämmer i en demokrati?"

LEDARE. "I augusti när kongressen samlas kommer 76 valda ombud från hela landet att lägga fast riktlinjer för den kommande fyraårsperioden, besluta om stadgar och välja förbundsstyrelse.

 

Du kan vara med och påverka. Håll utsikt efter kallelsen till just din sektions årsmöte som genomförs under perioden februari till mars", skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • Foto: Tomas Nyberg

49 döda på jobbet – nu sätter facken press på regeringen

Nyheter

(Artikeln uppdaterades 2018-12-14, 10.56 med anledning av nya siffror från Arbetsmiljöverket)


49 personer. Så många är det som i skrivandets stund har dött på jobbet i år – hittills. Under hela 2017 låg samma siffra på 51. Nu kräver fackliga företrädare att politikerna reagerar.


En 32-årig takläggare i Västra Götaland föll 15 meter från ett tak när ställningen gav vika. En 24-årig betongelementmontör i Värmland träffades av en balk som föll från en kranbil. En 43-årig anläggare i Dalarna fick rasande schaktmassor över sig. En 21-årig hamnarbetare i Södermanland förgiftades av kolmonoxid i tanken på ett lastfartyg.


Dessa fyra personer är ett axplock av de arbetare som under året gått till jobbet och aldrig kommit hem igen.


LÄS ÄVEN: Målare dog i elolycka på Ålandsfärja


I skrivandets stund uppgår årets antal dödsolyckor på svenska arbetsplatser till 49. Även förra året var olycksdrabbat, med ett totalt dödsantal på 51 personer.

November var en extra mörk månad med tio dödliga arbetsplatsolyckor, tätt följd av september då nio personer omkom på sina arbeten. April kommer in på en tredjeplats, med sex dödsolyckor.


Inte sedan augusti 2015 har någon enskild månad varit förskonad från dödliga arbetsplatsolyckor, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.


Kraftverksbranschen har varit extra drabbad under året, med fyra bekräftade arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. Detta har fått Elektrikerförbundet och Seko, som båda organiserar anställda i branschen, att reagera. Elektrikerförbundets företrädare har riktat ett krav på politiskt agerande till Miljö- och energidepartementet.


Tillsammans med Seko har de även författat ett öppet brev till regeringen. I detta brev kräver de att en utredning tillsätts för att föreslå en lagreglering som ”garanterar drift och underhåll som är säker för elmontörer, för elsäkerheten och för rikets säkerhet”.


LÄS ÄVEN: Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet


Bland annat vänder de sig mot långa entreprenörskedjor och hård konkurrens vid upphandlingar, där säkerheten riskerar att åsidosättas.


– Vi ser ju att det har skett allvarliga olyckor, och dödsolyckorna har ökat markant på kraftverksidan. Det är hög tid att bli förbannad, för det görs ingenting, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin till Tidningen Elektrikern.


Chris Smedbakken

christina.smedbakken@mittmedia.se


*Fotnot: När artikeln publicerades i papperstidningen var antalet dödsolyckor under året 44. Sedan dess har ytterligare tre dödsolyckor inträffat, varför siffran i texten uppdaterats till 47. De tillkomna olyckorna inträffade när en lantbrukare i Kalmar klämdes till döds mellan en traktor och en vagn den 25 november, när en lastbilschaufför i Pajala kommun omkom när en lastbil välte den 2 december, samt när en man i 40-årsåldern i Långasjö avled efter att ha blivit påkörd av en lastmaskin den 4 december.


**Fotnot 2 (2018-12-14): När artikeln uppdaterades för webben hade Arbetsmiljöverket ännu inte hunnit sammanställa hela statistiken för november. Två ytterligare arbetsplatsolyckor har tillkommit till november-statistiken sedan dess, varför siffran för denna månad uppdaterats från åtta till tio – och siffran för året från 47 till 49. Därmed går november även om september som den mest olycksdrabbade månaden under året.


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-12-05 09:00


Mer Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädd...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. ...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att gran...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

  Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historisk...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders H...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okun...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades d...

Finsk lift till Sverige: Ixolift 400

MÅLARNYTT Fall från flyttbara stegar är ett gissel och alltför vanligt inom hantverkarbr...

Målarbössan samlade in 9500 kronor

Tatiana Fennstams insamling till Musikhjälpen resulterade i 9200 kronor. – Jag had...

Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT
Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är så ny att den inte fått ett namn ännu.
– Du jobbar i rätt arbetshöjd och kan vända och vrida fönsterbågen som du vill.
Det säger Bo Jungergård, produktansvarig och ”uppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB, ett …

...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2019. Målareförbundet är överens med sina motparter om hur kollektivavtalet ska anpassas till den nya lagen.
Det nya karensavdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en …

...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd.
En principiellt viktig dom …

...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att granska hur måleriföretagen lever upp till kravet på företagshälsovård för målarna.
– Vi började med att göra utskick 2015 till måleriföretagen i sektion 1, Halland och sektion 3, Sjuhärad. Det blev 74 utskick. Alla svarade, …

...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

 
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historiskt, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet, medan LO:s presstjänst tonar ner mötets betydelse.
– Det var ett väldigt bra och vänskapligt möte, sa Jonas Sjöstedt till Aftonbladet efter att han hade träffat LO:s styrelse under måndagen. Det är också historiskt, det …

...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders Hall på Leif Olssons Måleri i Helsingborg, uppskattar företagets satsning på förebyggande friskvård.
Anders Hall tittar på klockan, spacklar klart väggen i lägenheten och sätter på locket till spackeldunken. Klockan 10 ska han vara på företagshälsovården för undersökning.

...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okunskap och bristande rutiner på vissa måleriföretag, leder fortfarande till att många målare går miste om sina rättigheter.
Sedan de regionala skyddsombuden Elin Swartz och Roger Esbjörnsson i Avd. 2 arbetat med avtalsövervakning under hösten på heltid, kan …

...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades de med att Hells Angels skulle bränna ned huset, och mannen misshandlades av tre inkräktare i parets hem. Nu döms målarens bror till två och ett halvt år fängelse, skriver

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor