• Kan ju se lite klumpigt ut, men stoftavskiljaren är ett par extra plastlådor som snabbt jackas på plats och funktionen är bra. Foto:

  • Kan ju se lite klumpigt ut, men stoftavskiljaren är ett par extra plastlådor som snabbt jackas på plats och funktionen är bra. Foto:

  • ”Cyklonteknik” gör att det blir snurr på luften och dammet trycks mot väggarna och rasar sedan ned i behållaren under. Foto:

MÅLARNYTT

Stora mängder damm som det lätt blir vid slipning av spackel kan ställa till det för dammsugaren; Stopp i filtren, mindre sugkraft och ett evigt tömmande.

Så tänkte i alla fall Festool när de skapade sin nya stoftavskiljare som passar till bolagets alla CT-dammsugare 26/36/48.

Principen är enkel. Stoftavskiljaren monteras på dammsugaren och in- och utgående slang kopplas på. I avskiljaren skapas en ”cyklonvind” som cirkulerar luften när dammsugaren går i gång. Dammpartiklarna, både fint och större damm, kastas mot väggarna och faller med hjälp av tyngdkraften ner i en behållare.

LÄS ÄVEN: Målarnytt: Flex satsar på valmöjligheter

Upp till 80 procent av mineraldamm och 95 procent av grovt damm kan separeras och därmed avlasta själva dammsugaren. Max sugkraft behålls längre och det blir lättare att tömma/ byta behållare än påsarna i själva maskinen. Både behållare och filtersäckar är transparenta så du ser när det blir fullt.

Tänkt för arbete med långhalssliparna såväl som med slipar, sågar och fräsar och ingår i Festools satsning för dammfritt arbete.

Jan-Erik Johansson