Måndagen den 21 januari 2019

← Senaste numret • 9 2018

Målarnas Facktidning nr 9 - 2018
Klicka på bilden

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Kristoffer Frimodig och hans kollegor har varit på bygget sedan i våras. De kom efter fallolyckorna som gett rubriker i tidningarna. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Målareförbundets ombudsman och regionala skyddsombud Jan-Crister Riggo är nöjd med det han ser på målarnas arbetsplats Kuststad. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Vid sidan av Marcus Lundgren och Peter Forsman syns de transportöppningar som ger målarna tillgång till alla lägenheter på våningsplanet. Foto: Tomas Nyberg

  • Markus Sevär kör upp grejerna till balkongen sen är han redo att ta sig an lägenheterna i miljardprojektet. Foto: Tomas Nyberg

  • Hamnbassäng förvandlas till bostadskvarter. Foto: Tomas Nyberg

Kuststad: Bygget på havsbottnen

Nyheter

Just nu pågår bygget av Kuststad, ett nytt bostadsområde i Luleå på havsbotten invid småbåtshamnen. Målarna vi träffar berättar om smarta lösningar som förbättrar deras arbetsmiljö och en bra dialog med andra yrkesgrupper. Men bygget har också kantats av flera fallolyckor och många rubriker.


Bygget av Kuststaden påbörjades 2016, målarna från Lundquist måleri har varit på plats på bygget sedan i våras. Första etappen med bostadsrätter ska vara inflyttningsklar i december 2018, men som många byggprojekt dras även detta med förseningar. Den gångna vintern med tre meter snö är en av orsakerna, men arbetet stod också stilla för att se över säkerheten efter flera fallolyckor. Men förseningarna är inget som stressar målarna.


– Vi kan inte göra något mer än att jobba på. Vi kör så vi tjänar pengar, säger Peter Forsman.


Arbetet flyter på bra då de inte är så många yrkesgrupper som behöver trängas på samma ytor. Det var flytspacklat och gipsat innan målarna kom så det var rent när deras jobb började. Nu börjar plattsättarna komma ikapp.


– Vi har en bra dialog och ställer upp för varandra, säger Kristoffer Frimodig


LÄS ÄVEN: Politikernas krav: ”Stoppa dödsfallen på jobbet”


Lägenheterna målas i samma kulörer det är bara en lägenhet som ska tapetseras och har lite speciallösningar.


För att underlätta arbetet finns öppningar mellan lägenheterna som kommer att byggas igen när arbetet är klart. Jan-Crister Riggo, ombudsman och regionalt skyddsombud, har inte sett denna lösning tidigare och tycker det är bra för målarnas arbetsmiljö. Det gör det ergonomiskt och lättjobbat.


– Vi har tillgång till sex-sju lägenheter per plan och behöver inte bära material upp och ner i trapphusen, säger Peter Forsman.


Peter Forsman och Kristoffer Frimodig har gått ganska mycket på nyproduktion och berättar att de hellre gör det än service. De jobbar på ackord och vill se höjningar i prislistan. För Marcus Lundgren är det första nyproduktionen sedan han gick ut sin vuxenutbildning.


– Jag har jobbat tio år inom handeln. Jag ville jobba med något praktiskt och utbildade mig till målare, säger Marcus Lundgren.


Kuststad är ett miljardprojekt. Det har planerats för tre etapper med totalt 336 lägenheter. För att förverkliga projektet har delar av den gamla hamnbassängen i Luleå omvandlats till bostadskvarter. 100 000 ton krossat berg har forslats till bassängen för att bygga grunden.


Under huskropparna har garage byggts under vattnet, med hiss direkt upp till lägenheterna. I varje kvarter ska kanaler rinna, så de boende ska känna ”skärgården ända in till entrén”. Priserna på lägenheterna ligger från dryga miljonen upp till 4,5 miljoner kronor. De har inte varit svårsålda.


LÄS ÄVEN: Strejkrätten orsakar spricka i Göteborg


Men det är inte bara positiva rubriker som har kantat bygget av Kuststad. Under förra vintern inträffade flera fallolyckor på bygget.


I slutet av november 2017 föll en byggarbetare uppemot 15 meter efter att ett valvbord välte på fjärde våningen. Mannen föll i en snöhög och överlevde mirakulöst.


Några veckor senare, i mitten av januari 2018, skadades en anställd vid Umia svårt när han av okänd anledning föll från femte våningen.


En tredje olycka inträffade i början av februari, då föll en byggjobbare ”två-tre meter” efter att den så kallade skyddstäckningen av ursparning – håltagning i konstruktionen – vickade undan när hen klev på den.


Byggnads ordförande i Norrbotten har i tidningen Byggnadsarbetaren riktat kritik mot Nåiden Bygg AB som enligt honom utlovat alldeles för kort byggtid, vilket kan förklara de upprepade tillbuden.


– Pressen hamnar på arbetstagarna att leverera en produkt snabbare än vad det arbetsmiljömässiga tillåter, säger han i ett uttalande i Byggnadsarbetaren.


Olyckorna inträffade innan målarna kom till bygget. Arbetsplatsen har beskrivits som rörig men det är inget som målarna märkt av.


– Det är mer fokus på säkerhet nu. Sådant här ska inte kunna hända, säger Emil Bolander ledande montör för elektrikerna och tillägger att medvetenheten om att olyckor kan hända är extra stor i arbetsgruppen nu, efter att en av kollegorna på Umia skadades i en fallolycka.

Fakta/Kuststad


Byggstart: Juni 2016


Byggkostnad: 1,1 miljarder kronor


Byggmånader: Tre år i tre etapper. Totalt 336 lägenheter. Finns även planer för en fjärde etapp.


Byggherre: Innerstadsfjärden AB (Nåiden Bygg AB samt Granec Maskin)


Källa: Norrbottens Media

Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-12-18 09:29


Mer Nyheter

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de sena...

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag...

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna s...

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kon...

Lista: De miste livet på jobbet 2018

Bild: Pixabay 55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortf...

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete ...

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade p...

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka...

Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Bygget började för tidigt, innan tillstånden var klara. Nu straffas Mälarenergi Elnät med...

Nej till Brexitavtal – svenska jobb riskerar att drabbas

Brexit-läget är ovisst efter att Storbritanniens parlament igår röstade nej till regering...

Nyheter

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet.
År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män. 2017 hade kvinnornas medellön …

...

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen.
Lång dags färd mot natt – men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.
Efter …

...

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren.
De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare …

...

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet.
Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men …

...

Lista: De miste livet på jobbet 2018

Bild: Pixabay
55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda.
Listan är sammanställd av tidningen

...

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år.
Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl …

...

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras.
Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken ”Omtag för nollvision om …

...

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet.
– Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus.
Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket. Tvisten handlar om att Skatteverket dels menar …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor