Torsdagen den 20 juni 2019

← Senaste numret • 5 2019

Målarnas Facktidning nr 5 - 2019
Klicka på bilden

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

KULTUR I Ludvika, Dalarna, finns en stark vistradition. Varje år hyllas skalden Dan Andersson med en hel vecka. Denna sommar invigs veckan med Visfestivalen kontraband den 27 juli, med några av landets främsta visartister, alla från Dalarna och de flesta från Ludvika.

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Kristoffer Frimodig och hans kollegor har varit på bygget sedan i våras. De kom efter fallolyckorna som gett rubriker i tidningarna. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Målareförbundets ombudsman och regionala skyddsombud Jan-Crister Riggo är nöjd med det han ser på målarnas arbetsplats Kuststad. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Vid sidan av Marcus Lundgren och Peter Forsman syns de transportöppningar som ger målarna tillgång till alla lägenheter på våningsplanet. Foto: Tomas Nyberg

  • Markus Sevär kör upp grejerna till balkongen sen är han redo att ta sig an lägenheterna i miljardprojektet. Foto: Tomas Nyberg

  • Hamnbassäng förvandlas till bostadskvarter. Foto: Tomas Nyberg

Kuststad: Bygget på havsbottnen

Nyheter

Just nu pågår bygget av Kuststad, ett nytt bostadsområde i Luleå på havsbotten invid småbåtshamnen. Målarna vi träffar berättar om smarta lösningar som förbättrar deras arbetsmiljö och en bra dialog med andra yrkesgrupper. Men bygget har också kantats av flera fallolyckor och många rubriker.


Bygget av Kuststaden påbörjades 2016, målarna från Lundquist måleri har varit på plats på bygget sedan i våras. Första etappen med bostadsrätter ska vara inflyttningsklar i december 2018, men som många byggprojekt dras även detta med förseningar. Den gångna vintern med tre meter snö är en av orsakerna, men arbetet stod också stilla för att se över säkerheten efter flera fallolyckor. Men förseningarna är inget som stressar målarna.


– Vi kan inte göra något mer än att jobba på. Vi kör så vi tjänar pengar, säger Peter Forsman.


Arbetet flyter på bra då de inte är så många yrkesgrupper som behöver trängas på samma ytor. Det var flytspacklat och gipsat innan målarna kom så det var rent när deras jobb började. Nu börjar plattsättarna komma ikapp.


– Vi har en bra dialog och ställer upp för varandra, säger Kristoffer Frimodig


LÄS ÄVEN: Politikernas krav: ”Stoppa dödsfallen på jobbet”


Lägenheterna målas i samma kulörer det är bara en lägenhet som ska tapetseras och har lite speciallösningar.


För att underlätta arbetet finns öppningar mellan lägenheterna som kommer att byggas igen när arbetet är klart. Jan-Crister Riggo, ombudsman och regionalt skyddsombud, har inte sett denna lösning tidigare och tycker det är bra för målarnas arbetsmiljö. Det gör det ergonomiskt och lättjobbat.


– Vi har tillgång till sex-sju lägenheter per plan och behöver inte bära material upp och ner i trapphusen, säger Peter Forsman.


Peter Forsman och Kristoffer Frimodig har gått ganska mycket på nyproduktion och berättar att de hellre gör det än service. De jobbar på ackord och vill se höjningar i prislistan. För Marcus Lundgren är det första nyproduktionen sedan han gick ut sin vuxenutbildning.


– Jag har jobbat tio år inom handeln. Jag ville jobba med något praktiskt och utbildade mig till målare, säger Marcus Lundgren.


Kuststad är ett miljardprojekt. Det har planerats för tre etapper med totalt 336 lägenheter. För att förverkliga projektet har delar av den gamla hamnbassängen i Luleå omvandlats till bostadskvarter. 100 000 ton krossat berg har forslats till bassängen för att bygga grunden.


Under huskropparna har garage byggts under vattnet, med hiss direkt upp till lägenheterna. I varje kvarter ska kanaler rinna, så de boende ska känna ”skärgården ända in till entrén”. Priserna på lägenheterna ligger från dryga miljonen upp till 4,5 miljoner kronor. De har inte varit svårsålda.


LÄS ÄVEN: Strejkrätten orsakar spricka i Göteborg


Men det är inte bara positiva rubriker som har kantat bygget av Kuststad. Under förra vintern inträffade flera fallolyckor på bygget.


I slutet av november 2017 föll en byggarbetare uppemot 15 meter efter att ett valvbord välte på fjärde våningen. Mannen föll i en snöhög och överlevde mirakulöst.


Några veckor senare, i mitten av januari 2018, skadades en anställd vid Umia svårt när han av okänd anledning föll från femte våningen.


En tredje olycka inträffade i början av februari, då föll en byggjobbare ”två-tre meter” efter att den så kallade skyddstäckningen av ursparning – håltagning i konstruktionen – vickade undan när hen klev på den.


Byggnads ordförande i Norrbotten har i tidningen Byggnadsarbetaren riktat kritik mot Nåiden Bygg AB som enligt honom utlovat alldeles för kort byggtid, vilket kan förklara de upprepade tillbuden.


– Pressen hamnar på arbetstagarna att leverera en produkt snabbare än vad det arbetsmiljömässiga tillåter, säger han i ett uttalande i Byggnadsarbetaren.


Olyckorna inträffade innan målarna kom till bygget. Arbetsplatsen har beskrivits som rörig men det är inget som målarna märkt av.


– Det är mer fokus på säkerhet nu. Sådant här ska inte kunna hända, säger Emil Bolander ledande montör för elektrikerna och tillägger att medvetenheten om att olyckor kan hända är extra stor i arbetsgruppen nu, efter att en av kollegorna på Umia skadades i en fallolycka.

Fakta/Kuststad


Byggstart: Juni 2016


Byggkostnad: 1,1 miljarder kronor


Byggmånader: Tre år i tre etapper. Totalt 336 lägenheter. Finns även planer för en fjärde etapp.


Byggherre: Innerstadsfjärden AB (Nåiden Bygg AB samt Granec Maskin)


Källa: Norrbottens Media

Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se


 Maila artikeln  Dela på Facebook
2018-12-18 09:29


Mer Nyheter

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börja...

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen a...

Ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en må...

Enkät: Svårt att få ut lärlingar i arbetslivet

Det finns stora problem med att få anställning som lärling på flera håll i landet. Det vi...

Mikael fick inget jobb – tvingades flytta hem

Mikael tog lån för att utbilda sig till målare. Men när han behövde lärlingsplats tog det...

Ida inspirerar andra: ”Du kan också göra det här”

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: – Varför ska jag pröjsa fö...

Colorama växer med Svenska Färghusgruppen

Från 1 januari nästa år införlivas Svenska Färghusgruppens butiker i Colorama. Det inneb...

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmas...

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland...

Finns det bly i färgen? – så borstar du fasaden säkert

Utomhussäsongen är igång och andra färghinkar kommer fram. Vi har tittat närmare på förek...

Nyheter

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal.
Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter …

...

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en ”stor kaskad av damm” spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla.

I ett inspektionsmeddelande noterar …

...

Ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts.
De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.
Den stämningsansökan som lämnats in riktar sig dels till firman som de kräver …

...

Enkät: Svårt att få ut lärlingar i arbetslivet

Det finns stora problem med att få anställning som lärling på flera håll i landet. Det visar en sammanställning av den enkät som Målarnas Facktidning nyligen gjort.
Samtliga yrkesutbildningsansvariga inom Målareförbundets avdelningar har svarat på frågorna.
I mars gjorde Målarnas Facktidning en rundringning till de yrkesutbildningsansvariga inom förbundet.
Ett antal frågor …

...

Mikael fick inget jobb – tvingades flytta hem

Mikael tog lån för att utbilda sig till målare. Men när han behövde lärlingsplats tog det stopp. Efter några månader blev han både arbetslös och bostadslös.
– Det sägs att branschen behöver målare, men så verkar det inte vara, konstaterar han.
Mikael Cassegård i Varberg är 46 år. Han hade …

...

Ida inspirerar andra: ”Du kan också göra det här”

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket:
– Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd?
Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna.
På träffen i avdelning 1 lärde …

...

Colorama växer med Svenska Färghusgruppen

Från 1 januari nästa år införlivas Svenska Färghusgruppens butiker i Colorama.
Det innebär en ökning från 158 till 173 butiker vilket gör Colorama till den största oberoende färghandelskedjan i Norden.
Colorama omsätter i dag cirka 2,65 miljarder svenska kronor per år varav ungefär hälften utgörs av försäljning till den professionella …

...

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter.
Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor