Lördagen den 23 mars 2019

← Senaste numret • 2 2019

Målarnas Facktidning nr 2 - 2019
Klicka på bilden

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Kristoffer Frimodig och hans kollegor har varit på bygget sedan i våras. De kom efter fallolyckorna som gett rubriker i tidningarna. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Målareförbundets ombudsman och regionala skyddsombud Jan-Crister Riggo är nöjd med det han ser på målarnas arbetsplats Kuststad. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Vid sidan av Marcus Lundgren och Peter Forsman syns de transportöppningar som ger målarna tillgång till alla lägenheter på våningsplanet. Foto: Tomas Nyberg

  • Markus Sevär kör upp grejerna till balkongen sen är han redo att ta sig an lägenheterna i miljardprojektet. Foto: Tomas Nyberg

  • Hamnbassäng förvandlas till bostadskvarter. Foto: Tomas Nyberg

Kuststad: Bygget på havsbottnen

Nyheter

Just nu pågår bygget av Kuststad, ett nytt bostadsområde i Luleå på havsbotten invid småbåtshamnen. Målarna vi träffar berättar om smarta lösningar som förbättrar deras arbetsmiljö och en bra dialog med andra yrkesgrupper. Men bygget har också kantats av flera fallolyckor och många rubriker.


Bygget av Kuststaden påbörjades 2016, målarna från Lundquist måleri har varit på plats på bygget sedan i våras. Första etappen med bostadsrätter ska vara inflyttningsklar i december 2018, men som många byggprojekt dras även detta med förseningar. Den gångna vintern med tre meter snö är en av orsakerna, men arbetet stod också stilla för att se över säkerheten efter flera fallolyckor. Men förseningarna är inget som stressar målarna.


– Vi kan inte göra något mer än att jobba på. Vi kör så vi tjänar pengar, säger Peter Forsman.


Arbetet flyter på bra då de inte är så många yrkesgrupper som behöver trängas på samma ytor. Det var flytspacklat och gipsat innan målarna kom så det var rent när deras jobb började. Nu börjar plattsättarna komma ikapp.


– Vi har en bra dialog och ställer upp för varandra, säger Kristoffer Frimodig


LÄS ÄVEN: Politikernas krav: ”Stoppa dödsfallen på jobbet”


Lägenheterna målas i samma kulörer det är bara en lägenhet som ska tapetseras och har lite speciallösningar.


För att underlätta arbetet finns öppningar mellan lägenheterna som kommer att byggas igen när arbetet är klart. Jan-Crister Riggo, ombudsman och regionalt skyddsombud, har inte sett denna lösning tidigare och tycker det är bra för målarnas arbetsmiljö. Det gör det ergonomiskt och lättjobbat.


– Vi har tillgång till sex-sju lägenheter per plan och behöver inte bära material upp och ner i trapphusen, säger Peter Forsman.


Peter Forsman och Kristoffer Frimodig har gått ganska mycket på nyproduktion och berättar att de hellre gör det än service. De jobbar på ackord och vill se höjningar i prislistan. För Marcus Lundgren är det första nyproduktionen sedan han gick ut sin vuxenutbildning.


– Jag har jobbat tio år inom handeln. Jag ville jobba med något praktiskt och utbildade mig till målare, säger Marcus Lundgren.


Kuststad är ett miljardprojekt. Det har planerats för tre etapper med totalt 336 lägenheter. För att förverkliga projektet har delar av den gamla hamnbassängen i Luleå omvandlats till bostadskvarter. 100 000 ton krossat berg har forslats till bassängen för att bygga grunden.


Under huskropparna har garage byggts under vattnet, med hiss direkt upp till lägenheterna. I varje kvarter ska kanaler rinna, så de boende ska känna ”skärgården ända in till entrén”. Priserna på lägenheterna ligger från dryga miljonen upp till 4,5 miljoner kronor. De har inte varit svårsålda.


LÄS ÄVEN: Strejkrätten orsakar spricka i Göteborg


Men det är inte bara positiva rubriker som har kantat bygget av Kuststad. Under förra vintern inträffade flera fallolyckor på bygget.


I slutet av november 2017 föll en byggarbetare uppemot 15 meter efter att ett valvbord välte på fjärde våningen. Mannen föll i en snöhög och överlevde mirakulöst.


Några veckor senare, i mitten av januari 2018, skadades en anställd vid Umia svårt när han av okänd anledning föll från femte våningen.


En tredje olycka inträffade i början av februari, då föll en byggjobbare ”två-tre meter” efter att den så kallade skyddstäckningen av ursparning – håltagning i konstruktionen – vickade undan när hen klev på den.


Byggnads ordförande i Norrbotten har i tidningen Byggnadsarbetaren riktat kritik mot Nåiden Bygg AB som enligt honom utlovat alldeles för kort byggtid, vilket kan förklara de upprepade tillbuden.


– Pressen hamnar på arbetstagarna att leverera en produkt snabbare än vad det arbetsmiljömässiga tillåter, säger han i ett uttalande i Byggnadsarbetaren.


Olyckorna inträffade innan målarna kom till bygget. Arbetsplatsen har beskrivits som rörig men det är inget som målarna märkt av.


– Det är mer fokus på säkerhet nu. Sådant här ska inte kunna hända, säger Emil Bolander ledande montör för elektrikerna och tillägger att medvetenheten om att olyckor kan hända är extra stor i arbetsgruppen nu, efter att en av kollegorna på Umia skadades i en fallolycka.

Fakta/Kuststad


Byggstart: Juni 2016


Byggkostnad: 1,1 miljarder kronor


Byggmånader: Tre år i tre etapper. Totalt 336 lägenheter. Finns även planer för en fjärde etapp.


Byggherre: Innerstadsfjärden AB (Nåiden Bygg AB samt Granec Maskin)


Källa: Norrbottens Media

Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se


 Maila artikeln  Dela på Facebook
2018-12-18 09:29


Mer Nyheter

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I...

Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Förbundsledningen och förbundsstyrelsen gör varje kongressperiod en studieresa. De har ti...

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste i...

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Som tävlingsdansare på elitnivå, tränare och fackligt aktiv är Josefine Nilsson van att s...

Josefine och Jesper – Två målare bland årets hjältar

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra final...

Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Arbetsdomstolens utredning visar att målarna var anställda av målerifirman och inte av be...

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

MÅLARNYTT En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att...

Ergonomisk spackel för två händer spar på kraften

MÅLARNYTT En helt ny serie spacklar för målarproffs lanseras nu i 25 länder i Europa, dä...

Qatar: En del har förbättrats men mycket återstår

Den tidigare fotbollsstjärnan Kim Källström uttalade sig efter sitt VIP besök i Qatar. Ha...

Förtroendet i topp för Riksbyggens nyproduktion

Riksbyggen toppar kategorin nyproduktion av bostäder när det gäller kännedom, förtroende ...

Nyheter

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.
– Jag vill att vi stärker samarbetet med Socialdemokraterna och försöker utveckla en politik som tydligt gynnar Sveriges …

...

Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Förbundsledningen och förbundsstyrelsen gör varje kongressperiod en studieresa. De har tidigare varit till Rom, Nepal, Rumänien och Kina. 
– Den här gången beslöt vi att binda samman med något aktuellt, säger Mikael Johansson, förbundsordförande.
På BWI:s kongress i Sydafrika antogs ett handlingsprogram för det internationella utvecklingsarbetet. Det finns ett hållbarhetsmål, Agenda …

...

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister.
Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.
Arbetsmiljöverket …

...

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Som tävlingsdansare på elitnivå, tränare och fackligt aktiv är Josefine Nilsson van att stå i rampljuset. Under våren har hon varit aktuell i Talang men i en mer bakomliggande roll – som koreograf till Kurbits Crews shownummer.
Vi träffar Josefine en torsdag kväll i danslokalen i Falun. Hon kommer direkt …

...

Josefine och Jesper – Två målare bland årets hjältar

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra finalisterna, och bland dessa finns Josefine Krantz och Jesper Jinesjö från Målareförbundet.
Trots att Målarnas är LO:s minsta förbund kommer därmed hälften av finalisterna därifrån.
Priset för årets fackliga hjältedåd delas varje år ut av LO …

...

Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Arbetsdomstolens utredning visar att målarna var anställda av målerifirman och inte av bemanningsbolaget. Därför ska målerifirman betala målarnas löner.
Målareförbundet stämde Ekholmens puts och måleri då de inte betalat ut den lön fem målare hade rätt till. Företaget som har hängavtal på måleriavtalet har betalat för låg timpenning och för …

...

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

MÅLARNYTT
En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att beräkna åtgång – och hur man säger ”spackel” på ryska. Här kan du läsa lite smått och gott om den välanvända målarutrustningen.
Nu finns en helt ny specialspackel för gipsskarvar med ”fjädrande” funktion på mitten.
– Den ger det där …

...

Ergonomisk spackel för två händer spar på kraften

MÅLARNYTT
En helt ny serie spacklar för målarproffs lanseras nu i 25 länder i Europa, däribland Sverige.
– Att spackla mycket och länge tar på krafterna och då är det extra viktigt med ergonomin på verktygen.
Det säger Lars-Göran Larsson på verktygstillverkaren Schuller som sedan något år även finns på den svenska …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor