• Tatiana Fennstam startar upp Målare-bössan även i årets Musikhjälpen och hoppas att många vill vara med och skänka en slant. Foto: Privat/SR/Montage

  • Tatiana Fennstam startar upp Målare-bössan även i årets Musikhjälpen och hoppas att många vill vara med och skänka en slant. Foto: Privat

Nu är det dags igen för Musikhjälpen. En som uppskattar den här tiden när hörselkåporna fylls av roligare musik, hjärtskärande berättelser och hopp är Tatiana Fennstam.

Vad betyder Musikhjälpen för dig?

– Det är en bra grej. Många av oss i byggbranschen lyssnar på P3 när vi jobbar. Under Musikhjälpen blir det inte samma tjatiga musik utan blandad och bra musik. Jag har lärt mig väldigt mycket som man inte har haft en aning om. Det är lätt att gå förbi när nån samlar in pengar men det här sugs man in i.

Har du en egen insamlingsbössa?

– Jag har haft Målarebössan tre år nu. Förra året försökte jag få med andra hantverksgrupper så vi kunde tävla. Snickarna vet jag har en. Målarebössan fick bra respons från hela landet förra året och vi samlade in över 10 000 kronor – i år hoppas jag det blir ännu mer.

LÄS ÄVEN: Emils tavlor spelar en välgörande roll

Hur gör du för att nå ut?

– Jag delar på Facebook framför allt. Om man söker på Målare på Musikhjälpens hemsida eller app kommer den upp. Vi målare tjänar ändå bra och kan skänka en slant.

Årets tema är ”Alla har rätt att funka olika” och handlar om personer med funktionsnedsättning. Är det något som du har egen erfarenhet av?

– Tidigare år när temat till exempel var att alla barn har rätt att gå i skolan är ju något man kan relatera till. När jag taggar andra personer att vara med brukar jag försöka skriva något och det slutar alltid med att jag bölar. I år är det mer personligt eftersom jag har ett systerbarn med handikapp.

LÄS ÄVEN: Thomas byggde en skola i Colombia

Musikhjälpen är ett insamlingsprogram som sänds 10-16 december. Tre programledare flyttar in i en glasbur på ett torg i en svensk stad detta år i Lund. Under 144 timmar samlar de in pengar till Radiohjälpen och informerar kring ett rättviseprojekt.

Programmet sänds non-stop i P3 och på SVT Play, och stora delar av dygnet i SVT.

Årets tema är ”Alla har rätt att funka olika” och under veckan får programledarna besök av engagerade människor som på olika sätt belyser och hjälper till i kampen för årets tema. Resande reportrar berättar också om livssituationer runt om i världen. Programledare i år är Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz.

(Här hittar du sidan för insamlingen Målarebössan)

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se