Söndagen den 24 mars 2019

← Senaste numret • 2 2019

Målarnas Facktidning nr 2 - 2019
Klicka på bilden

  • Foto: Tomas Nyberg

Strejkrätten orsakar spricka i Göteborg

Nyheter

Att en gruppering inom avdelning 3 kritiserat Målareförbundets ordförande i media och hur de agerat för att försvara strejkrätten har slagit en kil genom avdelningen. Styrelsen har efter en omröstning beslutat att den saknar förtroende för fyra av sina ledamöter.


I debattartiklarna som publicerats i Målarnas facktidning har tolv medlemmar, varav flertalet aktiva i avdelning 3 styrelse eller sektioner, kritiserat förbundsstyrelsen och ordförande Mikael Johansson för att förbundet ställt sig bakom den överenskommelse som gjorts mellan LO och Svenskt näringsliv.


Några av debattörerna har även intervjuats i Syndikalisternas tidning Arbetaren och Kommunistiska partiets Proletären. En av debattörerna har också talat på Strike back-nätverkets demonstration på Götaplatsen. Och två har även skrivit under en debattartikel i Kommunalarbetaren med sina namn och förbundstillhörighet där budskapet är att Vänsterpartiet är partiet för arbetare.


LÄS ÄVEN: DEBATT+REPLIK: ”Vem företräder du, Mikael Johansson?”


I debattartiklarna i Målarnas facktidning har de använt sig av uttalanden som gjorts av avdelning 2, 3 och 6 med budskapet ”rör inte vår strejkrätt” och tagit det som en intäkt för att förbundet och Mikael Johansson agerat i strid med medlemmarnas synpunkter.


– Dessa uttalanden gjordes innan överenskommelsen och riktar sig mot politiker. Att debattörerna tar språng från dessa är väldigt fult gjort, säger Jonny Svensson kassör i avdelningsstyrelsen och det skriver avdelning 3 och 2 om i nya debattartiklar.


Även i en intervju i Proletären omtalas avdelningarnas uttalanden som om de gjorts i protest mot LO:s uppgörelse, vilket inte stämmer. Där framför målarna också att de inte får säga sitt.


– Vi har inte direktdemokrati i Målareförbundet utan representativ demokrati vilket innebär att medlemmarna väljer styrelser som fattar besluten, säger Jonny Svensson.


– Vill man uttala sig och har dessa åsikter gör det, men inte i Målareförbundets namn. Det låter som målarna i Göteborg håller på att välta hela förbundet men de har ingen majoritet för sina uttalanden, säger Ronny Johansson, ordförande avdelning 3.


LÄS ÄVEN: DEBATT+REPLIK: ”Lyssna på medlemmarna – inga inskränkningar i strejkrätten”


Avdelning 3 kallade till ett extra styrelsemöte. Där beslutades att styrelsen saknar förtroende för Magnus Söderström, Mika Svedby, Arash Jabbari och Anna Ekman då de agerat illojalt mot förbundets medlemmar och stadgar.


– Mitt och andra förtroendevaldas uppdrag är att företräda Målareförbundets medlemmar, inte andra organisationer, säger Ronny Johansson och vänder sig mot att uttalandena har använts på flera ställen för att stödja en organisation utanför den egna.


– För vem försvarar de strejkrätten? LO försvarar strejkrätten för Målareförbundet alldeles utmärkt, säger Ronny Johansson.


Avdelningens ordförande är tydlig med att politikerna inte har med strejkrätten att göra men nu har LO gjort en överenskommelse som förbundsstyrelsen har ställt sig bakom och han säger att den tryggar strejkrätten för Målareförbundets medlemmar.


– Är det någon vi ska förhandla med så är det motparten, politikerna kan vi inte lita på. Det ser vi nu med den situation vi har efter valet.


Styrelsen har inte för avsikt att vidta ytterligare åtgärder i dagsläget, utan det är upp till de fyra hur de vill agera utifrån beslutet som tagits. På sikt blir det också en fråga för medlemmarna vid kommande årsmöte.


– Jag tycker de ska överväga om de ska verka i Målareförbundet om de inte är beredda att följa stadgarna, säger Ronny Johansson.


LÄS ÄVEN: DEBATT: ”Vi företräder Svenska Målareförbundets medlemmar! Vilka företräder debattörerna?”


Magnus Söderström anser att styrelsen tar på sig en roll för en hel grupp när man säger att de varit illojala när de använt sig av uttalandena i debattartiklar eftersom uttalandet togs av representantskapet.


– Det är ju hårklyverier. Är man emot inskränkningar i strejkrätten så är man, det spelar väl ingen roll vem det är som gör inskränkningarna, säger Magnus Söderström och fortsätter:


– Vi går egentligen inte in i någon konflikt med LO, men Hamnarbetareförbundet är ett fack som har rätt att finnas. Vi tycker om deras sätt att arbeta med direktdemokrati.


Magnus Söderström berättar om ett historiskt bekymmer som ligger kvar sen 70-talet särskilt starkt i Göteborg. Då var det konflikt och maktkamp mellan kommunister och socialdemokrater i facket.


Är det en sån konflikt vi ser nu också, mellan kommunister och socialdemokrater?


– Jag sätter ingen partitillhörighet på mina kamrater men det märks att den rädslan finns kvar. Jag kan inte veta säkert men det är min känsla att det är så. När någon tänker utanför boxen så uppstår en rädsla.


LÄS ÄVEN: DEBATT: ”Avdelning 2 Södras styrelse stödjer Mikael Johansson!”


Han medger att han och Arash Jabbari hade kunnat skriva under med namn och medlem i Målareförbundet så det inte såg ut som de representerade förbundet när de medverkade i  den politiska debattartikeln i Kommunalarbetaren. Men poängterar att han inte står och propagerar för något parti i sin fackliga roll.


– Åsiktskorridoren är väldigt smal i avdelning 3. Det här är viktigt att prata om, vi tycker inte alla lika, säger Magnus Söderström.


Magnus Söderström tycker det är märkligt och svagt att de som nu skrivit insändare mot honom och de andra debattörerna inte ifrågasatt öga mot öga. Strejkrätten var uppe på budgetmötet men ingen sa något om deras debattartiklar då.


– Det vill jag förändra i vårt fack. Vi måste kunna prata om saker vi inte är överens om, säger Magnus Söderström.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se

Målareförbundets stadgar paragraf 8 mom. 1:


Förbundslojalitet: Medlem skall verka för förbundets sammanhållning och utveckling, rätta sig efter stadgarnas föreskrifter och stadgeenligt fattade beslut samt iaktta lojalitet mot styrelser och andra som utsetts att företräda förbundet och dess lokala organisationer.


Maila artikeln  Dela på Facebook
2018-12-14 14:54


Mer Nyheter

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I...

Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Förbundsledningen och förbundsstyrelsen gör varje kongressperiod en studieresa. De har ti...

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste i...

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Som tävlingsdansare på elitnivå, tränare och fackligt aktiv är Josefine Nilsson van att s...

Josefine och Jesper – Två målare bland årets hjältar

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra final...

Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Arbetsdomstolens utredning visar att målarna var anställda av målerifirman och inte av be...

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

MÅLARNYTT En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att...

Ergonomisk spackel för två händer spar på kraften

MÅLARNYTT En helt ny serie spacklar för målarproffs lanseras nu i 25 länder i Europa, dä...

Qatar: En del har förbättrats men mycket återstår

Den tidigare fotbollsstjärnan Kim Källström uttalade sig efter sitt VIP besök i Qatar. Ha...

Förtroendet i topp för Riksbyggens nyproduktion

Riksbyggen toppar kategorin nyproduktion av bostäder när det gäller kännedom, förtroende ...

Nyheter

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.
– Jag vill att vi stärker samarbetet med Socialdemokraterna och försöker utveckla en politik som tydligt gynnar Sveriges …

...

Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Förbundsledningen och förbundsstyrelsen gör varje kongressperiod en studieresa. De har tidigare varit till Rom, Nepal, Rumänien och Kina. 
– Den här gången beslöt vi att binda samman med något aktuellt, säger Mikael Johansson, förbundsordförande.
På BWI:s kongress i Sydafrika antogs ett handlingsprogram för det internationella utvecklingsarbetet. Det finns ett hållbarhetsmål, Agenda …

...

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister.
Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.
Arbetsmiljöverket …

...

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Som tävlingsdansare på elitnivå, tränare och fackligt aktiv är Josefine Nilsson van att stå i rampljuset. Under våren har hon varit aktuell i Talang men i en mer bakomliggande roll – som koreograf till Kurbits Crews shownummer.
Vi träffar Josefine en torsdag kväll i danslokalen i Falun. Hon kommer direkt …

...

Josefine och Jesper – Två målare bland årets hjältar

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra finalisterna, och bland dessa finns Josefine Krantz och Jesper Jinesjö från Målareförbundet.
Trots att Målarnas är LO:s minsta förbund kommer därmed hälften av finalisterna därifrån.
Priset för årets fackliga hjältedåd delas varje år ut av LO …

...

Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Arbetsdomstolens utredning visar att målarna var anställda av målerifirman och inte av bemanningsbolaget. Därför ska målerifirman betala målarnas löner.
Målareförbundet stämde Ekholmens puts och måleri då de inte betalat ut den lön fem målare hade rätt till. Företaget som har hängavtal på måleriavtalet har betalat för låg timpenning och för …

...

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

MÅLARNYTT
En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att beräkna åtgång – och hur man säger ”spackel” på ryska. Här kan du läsa lite smått och gott om den välanvända målarutrustningen.
Nu finns en helt ny specialspackel för gipsskarvar med ”fjädrande” funktion på mitten.
– Den ger det där …

...

Ergonomisk spackel för två händer spar på kraften

MÅLARNYTT
En helt ny serie spacklar för målarproffs lanseras nu i 25 länder i Europa, däribland Sverige.
– Att spackla mycket och länge tar på krafterna och då är det extra viktigt med ergonomin på verktygen.
Det säger Lars-Göran Larsson på verktygstillverkaren Schuller som sedan något år även finns på den svenska …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor