Arbetarna byggde lyxlägenheter på Östermalm, men lurades på lönen. Veidekke stängde av underentreprenören och krävde bättring. Nu planerar dock den lettiska firman BMGS att stämma Veidekke för uteblivna betalningar.

I början av året avslöjade tidningen Byggnadsarbetaren hur lettiska byggarbetare lurats på lönen under bygget av Svea-kvarterens lyxlägenheter på Östermalm i Stockholm.

Bygget leddes av Veidekke. Ett av Lettlands större byggbolag, BMGS, anlitades som stomleverantör.

Detta företag anlitade sedan i sin tur LVL Bygg – den firma som enligt Byggnadsarbetarens avslöjande fuskat med löneutbetalningar och ID06-kort. De anställda ska enligt uppgifter ha fått så lite som 59 kronor i timlön.

När detta uppdagades stängde Veidekke av LVL Bygg från bygget. De krävde också att BMGS skulle se till att alla deras underentreprenörer hade kollektivavtal och skötte sina skatter.

Nu planerar dock BMGS att stämma Veidekke för uteblivna betalningar. De menar att Veidekke inte betalat för det arbete som redan utförts. Summan ska enligt dem ligga på flera miljoner euro.

De antyder i ett uttalande att Veidekke medvetet stoppat utbetalningarna på grund av ”kaos på den svenska fastighetsmarknaden”.

– Fastighetsmarknaden i Sverige är en tickande bomb därför att utvecklarna använder föreningar där skulderna placeras, vilket blir ett problem när inte alla lägenheter säljs, säger BMGS vd Svetlana Afanasjeva och fortsätter:

– Det har gått så långt att vi att vi inte ser någon annan möjlighet än att gå till rätten och få tillbaka den obetalda summan, om inte Veidekke är redo att nå ett avtal utanför rätten.

Veidekke hävdar i sin tur att konflikten snarare bottnar i kraven på korrekta löner och försäkringar till underleverantörens anställda.

Enligt företagets uppgifter till Svenska Dagbladet har man avvisat en uppgörelse med BMGS, eftersom man menar att de använder sig av fula förhandlingsmetoder.