Bild: Pixabay/Målareförbundet/Montage


Asbest, slavkontrakt, strejkrätten och information till gravida. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Målarnas Facktidnings sajt handlat om under 2018.

Har du läst dem? Här nedan hittar du topp-tio listan.


1. Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, som omskrivs i 2018 års allra mest nästa artikel.


2. Dålig info till gravida

När Malin Öhberg blev gravid ville hon veta vad i sitt yrke som målare hon skulle tänka på. Hon blev förvånad hur svårt det var att få information om vad som är skadligt för henne och fostret.

Artikeln om Malin är från 2014, men ämnet är fortfarande så aktuellt att artikeln blev 2018 års näst mest lästa.


3. Målare jobbar på slavkontrakt

På Hotell Malmia i Skellefteå misstänks att bulgariska målare jobbar för löner långt under vad som är rimligt i Sverige. Målareförbundets ombudsman Jan Crister Riggo rasar och kallar det slavkontrakt. Om detta handlar förra årets tredje mest lästa artikel.


4. Strejkrätten orsakar spricka i Göteborg

Att en gruppering inom avdelning 3 kritiserat Målareförbundets ordförande i media – och hur de agerat för att försvara strejkrätten – slog under 2018 en kil genom avdelningen. Den fjärde mest lästa artikeln från förra året handlar om strejkrätten.


5. Mikael Johansson: ”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Allt har dock inte handlar om konflikträtten under 2018.

”Det är nu hög tid att regeringen gör upp med det tankegods som präglade åtta år av alliansstyre, som gjorde både sjukdom och arbetslöshet till ett individens problem”, skriver Mikael Johansson i den ledartext som blev den femte mest lästa artikeln under året.


6. ”Jag klarar det minst lika bra som dom”

– Det finns mycket som tjejer är bättre på än gubbar, säger målaren Hanna Lindén när vi träffar henne i en lägenhet i Gävle.

Hon har jobbat sex år som målare och trivs med jobbet och sina kollegor. Förra årets sjätte mest lästa text handlar om henne.


7. Ulf Lundén: ”Lundell är ingen bitter gammal gubbe”

Förra årets sjunde mest lästa text är en kulturkrönika av Dalademokratens kulturskribent Ulf Lundén. ”När många andra bytte ideal och politisk hemvist stod han kvar i samma mylla byggd på peace, love and understanding”, skriver han om boken ”Vardagar” av Ulf Lundell.


8. Nordbygg: Världspremiär och andra godsaker

På åttonde plats landade en artikel från Målarnytt, som bland annat handlar om en helt ny svensk uppfinning för målare som visades för första gången på mässan Nordbygg.


9. Utförsäkrad – trots läkarintyg om operation

Den nionde mest lästa artikeln handlar om Lars Ekman som, trots att Försäkringskassan godkänt hans arbetplatssolycka, inte längre får någon ersättning från Försäkringskassan och Afa. Läkaren intygar att han kommer att bli fullt återställd – men enligt myndigheten tar det för lång tid.


10. Mikael Johansson: ”Som att slå ihjäl en fluga med slägga”

Även förra årets tionde mest lästa text är en artikel om strejkrätten – denna från januari 2018.

– Att använda händelserna i Göteborgs hamn för intäkt att förändra strejkrätten kan jämföras med att slå ihjäl en fluga på vindrutan med slägga, sade Målareförbundets ordförande Mikael Johansson.


Chris Smedbakken
chris.smedbakken@lomediehus.se