Tisdagen den 26 mars 2019

← Senaste numret • 3 2019

Målarnas Facktidning nr 3 - 2019
Klicka på bilden

  • Jaqueline Pettersson , Frida Niva och Sabina Helmér berättar för Stefan Lövstrand om sitt fackliga engagemang som ska leda till att sektionen i Katrineholm återuppstår. Foto:

De sätter fart på det fackliga i Katrineholm

Insänt

INSÄNT


Drivande och engagerade. Två saker som ska få Katrineholm på fötter igen. Det är den beskrivning som de tre kvinnliga målarna ger svar på hur man ser på den fackliga framtiden i Katrineholm och Avdelning 8 Östra.


I ett grupprum på ABF i Katrineholm träffar vi dessa målare som tagit en allt större plats på den fackliga kartan, både i Avdelning 8 Östra så väl som i Katrineholm. Det som gör det unikt är att de arbetar alla på samma företag – och att dom är kvinnor.


– Först var man väldigt ovetande. Men allt eftersom fick man veta mer och mer och intresset svalnade inte utan man ville veta mer och göra mer, säger tjejerna.


LÄS ÄVEN: Kreativa medlemmar driver Mira framåt


Historien har sitt ursprung i Katrineholm. Alla tre genomförde sina gymnasieår på yrkeslinjen bygg med inriktning måleri. Sedan dess har de varit anställda på Björsons Måleri i Katrineholm.


Men det var inte självklart för alla tre. Från början var det frisörlinjen som var målet men det blev till slut ett praktiskt arbete inom måleri som blev Fridas väg i arbetslivet.


– Jag tror inte jag skulle passat som frisör så här i efterhand. Måleriet är ett arbete som har bra riktlinjer. Man håller sig inomhus på vintertid jämfört med andra hantverksyrken och det är alltid positivt, säger Frida Niva, tidigare MB-ombud – numera MIRA-representant i avdelningen.


I kombination med skolan har även Björsons haft en stor påverkan, där man fick mycket information och kunskap redan i skolbänkarna genom företaget. Redan sattes en form av prägel.


– Det var ett driv helt klart. En skötsam praktik och tålamod var lika med jobb efter studenten. Och det var en av många drivkrafter att sträva till att bli målare, säger Sabina Helmér.


Utöver Fridas tidigare förtroendeuppdrag på företaget som MB-ombud var det inte mycket mer fackligt som förekom för någon utav dom.


Det var först för cirka två – tre år sedan som de fick besök ute på arbetsplatserna utav Johanna Adolfsson, då MIRA-ansvarig i Avdelning 8. Där trädde mer fackligt arbete in i bilden och arbetet med det kvinnliga nätverket – MIRA – påbörjades på allvar.


– Man fick en väldigt bra insyn på många sätt och det var historier från många utav deltagarna på våra träffar som man fick höra. Det var väldigt givande och man får ett slags driv att gå framåt, helt klart, säger Frida.


När Johanna sedan flyttade ifrån avdelningen kom det ett tomrum. Där har alla tre fått ta plats istället och att göra MIRA mer aktivt än tidigare. Och man är tydlig med att det finns stora möjligheter med denna fackliga gren.


LÄS ÄVEN: Josefine och Jenny inspirerade kvinnor i världsfacken


För er, vad har MIRA blivit och skapat för betydelse så här långt?


– Vi har givits de här möjligheterna att få vara verksam utifrån MIRA:s målsättning. Det gör att man blir mer driven, och att ge möjligheten till fler kvinnliga målare är något som vi arbetar aktivt med, och det arbetet ökar för varje år, säger tjejerna.


I detta kommer även frågan om den egna sektionen i Katrineholm. I dagsläget är den inaktiv och utan en sektionsstyrelse, med endast några få förtroendevalda som hade utgång ifrån orten innan Jaqueline Pettersson, Frida Niva och Sabina Helmér själva blev aktiva inom denna sektion, och även i avdelningen.


I dagsläget är det allt ifrån utbildningar som deltagare till skolinformation och MIRA-verksamheten som tar fart, och även om det är ganska tidigt i processen är sektionsarbetet ett prioriterat arbete, enligt tjejerna. Där man tror och vet att det finns engagemang, och att man ska kunna starta upp Katrineholm på riktigt igen.


Vad tror ni om att få andra att intressera sig i sektionen?


– Det finns engagerade och intresserade människor i Katrineholm. Vi vet att vi kommer få med oss dom, säger Sabina.


– Man blir mer och mer intresserad ju mer man får vara med. Vi har fått väldigt bra förutsättningar och vi har redan fått vara med på flera möten med avdelningsstyrelsen, där vår grupp nu är en aktiv del av styrelsen dessutom, säger Jaqueline


Det som är kommande för sektionen är att genomföra ett årsmöte där man kan välja en sektionsstyrelse.


– Vi ska ta fram ett lämpligt datum och sedan gå ut med information till alla medlemmar i Katrineholm. Vi ska starta upp sektionen igen, avslutar tjejerna.

FAKTA:


Namn: Sabina Helmér


Ålder: 26 år


Företag/ort: Björsons Måleri, Katrineholm


Fritidsintressen: Har precis börjat med fotboll igen. Haft uppehåll på ca 10 år.


Favoriträtt: Pasta Carbonara


Musiksmak: Lyssnar på det mesta, just nu är det Star FM som spelas på radion på jobbet.


Bil: Volvo XC90
Namn: Frida Niva


Ålder: 27 år


Företag/Ort: Björsons Måleri, Katrineholm


Fritidsintressen: Mycket tid i stallet då jag har tre hästar, renovera huset, umgås med familj och vänner.


Favoriträtt: Hamburgare


Musiksmak: House


Bil: Hyundai
Namn: Jaqueline Pettersson


Ålder: 23år


Företag/ort: Björsons Måleri, Katrineholm


Fritidsintressen: Jag rider, tränar och umgås led vänner och familj.


Favoriträtt: Tacos


Musiksmak: Och när det kommer till musik är jag en allätare och lyssnar på allt.Stefan Lövstrand


 Maila artikeln  Dela på Facebook
2019-01-14 09:00


Mer Insänt

För ett smartare Målareförbund

INSÄNT Runö folkhögskola ligger strax norr om Stockholm. Lagom att granen hade kastats u...

Historisk kickstart i Uppsala: ”Nu gäller det att ta vara på allting”

INSÄNT Ett historiskt möte med förtroendevalda från Sektion Uppsala gick av stapeln onsd...

Inbjudan: Kurs i ådring och marmorering

INSÄNT Välkomna att anmäla er till Målarettans sektion norras Ådring- och marmorerings-c...

Målare har ett arv att förvalta

INSÄNT Den 5 december så kickade årets sista branschutbildning igång i Göteborg. På pla...

Pensionssamtal på Sandå Karlshamn

INSÄNT Stefan Ekman berättar om ett försäkringssamtal på Sandå Karlshamn. På Sandå Karl...

Inga norska målare jobbar på ställning utan utbildning

INSÄNT Målarettans Regionala skyddsombud Janne Öberg fick i samband med ett uppdrag åt S...

Med pension i fokus i Malmö

INSÄNT Målarnas seniorer i avd.2 hade möte i Malmö. På agendan stod pensionärsfrågan i d...

Ungdomskväll i Örebrosektionen

INSÄNT Onsdagen den 12 december träffades unga målare för en diskussions-middag och boul...

Fackutbildning gav “mental käftsmäll”

INSÄNT Under två veckors tid har fyra målare genom LO och Runö genomfört den tvärfacklig...

Region 2 samlade för samarbete

INSÄNT Den 25-26 oktober träffades representanter från Målarettan, Avdelning 6 och Avdel...

Nyheter

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå.
– Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för …

...

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.
– Jag vill att vi stärker samarbetet med Socialdemokraterna och försöker utveckla en politik som tydligt gynnar Sveriges …

...

Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Förbundsledningen och förbundsstyrelsen gör varje kongressperiod en studieresa. De har tidigare varit till Rom, Nepal, Rumänien och Kina. 
– Den här gången beslöt vi att binda samman med något aktuellt, säger Mikael Johansson, förbundsordförande.
På BWI:s kongress i Sydafrika antogs ett handlingsprogram för det internationella utvecklingsarbetet. Det finns ett hållbarhetsmål, Agenda …

...

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister.
Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.
Arbetsmiljöverket …

...

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Som tävlingsdansare på elitnivå, tränare och fackligt aktiv är Josefine Nilsson van att stå i rampljuset. Under våren har hon varit aktuell i Talang men i en mer bakomliggande roll – som koreograf till Kurbits Crews shownummer.
Vi träffar Josefine en torsdag kväll i danslokalen i Falun. Hon kommer direkt …

...

Josefine och Jesper – Två målare bland årets hjältar

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra finalisterna, och bland dessa finns Josefine Krantz och Jesper Jinesjö från Målareförbundet.
Trots att Målarnas är LO:s minsta förbund kommer därmed hälften av finalisterna därifrån.
Priset för årets fackliga hjältedåd delas varje år ut av LO …

...

Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Arbetsdomstolens utredning visar att målarna var anställda av målerifirman och inte av bemanningsbolaget. Därför ska målerifirman betala målarnas löner.
Målareförbundet stämde Ekholmens puts och måleri då de inte betalat ut den lön fem målare hade rätt till. Företaget som har hängavtal på måleriavtalet har betalat för låg timpenning och för …

...

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

MÅLARNYTT
En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att beräkna åtgång – och hur man säger ”spackel” på ryska. Här kan du läsa lite smått och gott om den välanvända målarutrustningen.
Nu finns en helt ny specialspackel för gipsskarvar med ”fjädrande” funktion på mitten.
– Den ger det där …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor