• Jaqueline Pettersson , Frida Niva och Sabina Helmér berättar för Stefan Lövstrand om sitt fackliga engagemang som ska leda till att sektionen i Katrineholm återuppstår. Foto:

INSÄNT

Drivande och engagerade. Två saker som ska få Katrineholm på fötter igen. Det är den beskrivning som de tre kvinnliga målarna ger svar på hur man ser på den fackliga framtiden i Katrineholm och Avdelning 8 Östra.

I ett grupprum på ABF i Katrineholm träffar vi dessa målare som tagit en allt större plats på den fackliga kartan, både i Avdelning 8 Östra så väl som i Katrineholm. Det som gör det unikt är att de arbetar alla på samma företag – och att dom är kvinnor.

– Först var man väldigt ovetande. Men allt eftersom fick man veta mer och mer och intresset svalnade inte utan man ville veta mer och göra mer, säger tjejerna.

LÄS ÄVEN: Kreativa medlemmar driver Mira framåt

Historien har sitt ursprung i Katrineholm. Alla tre genomförde sina gymnasieår på yrkeslinjen bygg med inriktning måleri. Sedan dess har de varit anställda på Björsons Måleri i Katrineholm.

Men det var inte självklart för alla tre. Från början var det frisörlinjen som var målet men det blev till slut ett praktiskt arbete inom måleri som blev Fridas väg i arbetslivet.

– Jag tror inte jag skulle passat som frisör så här i efterhand. Måleriet är ett arbete som har bra riktlinjer. Man håller sig inomhus på vintertid jämfört med andra hantverksyrken och det är alltid positivt, säger Frida Niva, tidigare MB-ombud – numera MIRA-representant i avdelningen.

I kombination med skolan har även Björsons haft en stor påverkan, där man fick mycket information och kunskap redan i skolbänkarna genom företaget. Redan sattes en form av prägel.

– Det var ett driv helt klart. En skötsam praktik och tålamod var lika med jobb efter studenten. Och det var en av många drivkrafter att sträva till att bli målare, säger Sabina Helmér.

Utöver Fridas tidigare förtroendeuppdrag på företaget som MB-ombud var det inte mycket mer fackligt som förekom för någon utav dom.

Det var först för cirka två – tre år sedan som de fick besök ute på arbetsplatserna utav Johanna Adolfsson, då MIRA-ansvarig i Avdelning 8. Där trädde mer fackligt arbete in i bilden och arbetet med det kvinnliga nätverket – MIRA – påbörjades på allvar.

– Man fick en väldigt bra insyn på många sätt och det var historier från många utav deltagarna på våra träffar som man fick höra. Det var väldigt givande och man får ett slags driv att gå framåt, helt klart, säger Frida.

När Johanna sedan flyttade ifrån avdelningen kom det ett tomrum. Där har alla tre fått ta plats istället och att göra MIRA mer aktivt än tidigare. Och man är tydlig med att det finns stora möjligheter med denna fackliga gren.

LÄS ÄVEN: Josefine och Jenny inspirerade kvinnor i världsfacken

För er, vad har MIRA blivit och skapat för betydelse så här långt?

– Vi har givits de här möjligheterna att få vara verksam utifrån MIRA:s målsättning. Det gör att man blir mer driven, och att ge möjligheten till fler kvinnliga målare är något som vi arbetar aktivt med, och det arbetet ökar för varje år, säger tjejerna.

I detta kommer även frågan om den egna sektionen i Katrineholm. I dagsläget är den inaktiv och utan en sektionsstyrelse, med endast några få förtroendevalda som hade utgång ifrån orten innan Jaqueline Pettersson, Frida Niva och Sabina Helmér själva blev aktiva inom denna sektion, och även i avdelningen.

I dagsläget är det allt ifrån utbildningar som deltagare till skolinformation och MIRA-verksamheten som tar fart, och även om det är ganska tidigt i processen är sektionsarbetet ett prioriterat arbete, enligt tjejerna. Där man tror och vet att det finns engagemang, och att man ska kunna starta upp Katrineholm på riktigt igen.

Vad tror ni om att få andra att intressera sig i sektionen?

– Det finns engagerade och intresserade människor i Katrineholm. Vi vet att vi kommer få med oss dom, säger Sabina.

– Man blir mer och mer intresserad ju mer man får vara med. Vi har fått väldigt bra förutsättningar och vi har redan fått vara med på flera möten med avdelningsstyrelsen, där vår grupp nu är en aktiv del av styrelsen dessutom, säger Jaqueline

Det som är kommande för sektionen är att genomföra ett årsmöte där man kan välja en sektionsstyrelse.

– Vi ska ta fram ett lämpligt datum och sedan gå ut med information till alla medlemmar i Katrineholm. Vi ska starta upp sektionen igen, avslutar tjejerna.


FAKTA:

Namn: Sabina Helmér

Ålder: 26 år

Företag/ort: Björsons Måleri, Katrineholm

Fritidsintressen: Har precis börjat med fotboll igen. Haft uppehåll på ca 10 år.

Favoriträtt: Pasta Carbonara

Musiksmak: Lyssnar på det mesta, just nu är det Star FM som spelas på radion på jobbet.

Bil: Volvo XC90


Namn: Frida Niva

Ålder: 27 år

Företag/Ort: Björsons Måleri, Katrineholm

Fritidsintressen: Mycket tid i stallet då jag har tre hästar, renovera huset, umgås med familj och vänner.

Favoriträtt: Hamburgare

Musiksmak: House

Bil: Hyundai


Namn: Jaqueline Pettersson

Ålder: 23år

Företag/ort: Björsons Måleri, Katrineholm

Fritidsintressen: Jag rider, tränar och umgås led vänner och familj.

Favoriträtt: Tacos

Musiksmak: Och när det kommer till musik är jag en allätare och lyssnar på allt.

Stefan Lövstrand