• Bild: Pixabay

Medlemmen fick ingen lön för september. När detta skulle diskuteras med arbetsgivaren portades Målareförbundets ombudsman från mötet. Föreningsrättskränkning, anser förbundet – och stämmer nu bolaget i Arbetsdomstolen.

Det var i september förra året som en medlem i Målareförbundet inte fick ut någon lön för sitt arbete på ett företag med säte i Sala. När detta påtalades kallade företagsledningen medlemmen till ett möte.

Han ville då ha med sig en ombudsman från Målareförbundet. När mötet inleddes fick ombudsmannen dock inte vara med, skriver Lag&Avtal.

LÄS ÄVEN: Företag på obestånd stäms för obetalda löner

Detta ledde till att inte heller medlemmen ville vara med på mötet, som fick skjutas upp till en annan dag. När mötet senare väl hölls närvarade en ombudsman från förbundet – dock inte samma person som ursprungligen skulle ha varit med.

Målareförbundet anser att utestängandet av den förste ombudsmannen var en kränkning av föreningsrätten. Därför har förbundet nu vänt sig till Arbetsdomstolen med en stämning, där företaget begärs betala 100 000 kronor i skadestånd till medlemmen och förbundet vardera.

Chris Smedbakken
chris.smedbakken@lomediehus.se