Torsdagen den 21 februari 2019

← Senaste numret • 1 2019

Målarnas Facktidning nr 1 - 2019
Klicka på bilden

"Vem bestämmer i en demokrati?"

Mikael Johansson: "Vem bestämmer i en demokrati?"

LEDARE. "I augusti när kongressen samlas kommer 76 valda ombud från hela landet att lägga fast riktlinjer för den kommande fyraårsperioden, besluta om stadgar och välja förbundsstyrelse.

 

Du kan vara med och påverka. Håll utsikt efter kallelsen till just din sektions årsmöte som genomförs under perioden februari till mars", skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • Elin Swartz och Roger Esbjörnsson vill sätta fokus på företagshälsovården. Nu är det dags att se till att avtalet efterlevs. Foto: Siv Öberg

  • ”Att målare inte får tillgång till företagshälsovård beror många gånger på okunskap eller bristande rutiner”, säger Elin Swartz, regionalt skyddsombud. Foto: Siv Öberg

  • ”I höst har vi gått skyddsronder från september till november. En av de största briserna vi upptäckt är att många målare inte har tillgång till företagsvård”, säger Roger Esbjörnsson, regionalt skyddsombud. Foto: Siv Öberg

  • Elin Swartz och Roger Esbjörnsson vill sätta fokus på företagshälsovården. Nu är det dags att se till att avtalet efterlevs. Foto: Siv Öberg

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Nyheter

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okunskap och bristande rutiner på vissa måleriföretag, leder fortfarande till att många målare går miste om sina rättigheter.


Sedan de regionala skyddsombuden Elin Swartz och Roger Esbjörnsson i Avd. 2 arbetat med avtalsövervakning under hösten på heltid, kan de konstatera att det finns stora brister i företagshälsovården på sina håll. Trots att målarna enligt avtal har rätt till regelbundna hälsoundersökningar.


– Om det beror på okunskap eller att måleriföretagen inte bryr sig vad som står i kollektivavtalet vet vi inte, säger Elin Swartz.


LÄS ÄVEN: ”Bra arbetsmiljö är amten gratis”


Roger Esbjörnsson minns att det vid ett par tillfällen genomförts projekt i avdelningen, senast 2013, då Bengt Carlsson ringde runt till måleriföretagen och tog reda på hur många som var anslutna till företagshälsovården.


– Det utmynnade i att de måleriföretag som inte var anslutna, i stället för att betala skadestånd till avdelningen, fick delta i en BAM-utbildning som de själva fick bekosta,säger han.


Efter höstens avtalsövervakning är det dags att sätta fokus på företagshälsovården igen, menar Esbjörnsson och Swartz.


– På de arbetsplatser där det finns skyddsombud verkar det fungera rätt bra. Men det är ingen garanti att det görs hälsoundersökningar bara för att måleriförtagen är anslutna till företagshälsovården, framhåller Elin Swartz.


LÄS ÄVEN: Bekämpa ohälsan – inte de sjuka


– I många fall tror vi det handlar om okunskap. Det kostar inte mer än 2 000 kronor per år och anställd att vara ansluten till företagshälsovården. En del tror att man måste ha ett visst antal anställda för att det ska krävas att man är ansluten. Men så är det inte, upplyser Elin Swartz.


– Om man upptäcker sjukdomar eller skador i tid genom regelbundna hälsoundersökningar, kan man ju förhindra att det leder till sjukskrivningar. Det tjänar både måleriföretagen och vi målare på, poängterar Roger Esbjörnsson.Utdrag ur Måleriavtalet


Varje företag skall teckna avtal med företagshälsovård där regelbundna hälso- och arbetsmiljöundersökningar för personal inklusive individuell åtgärdsplan ingår minst vart tredje år. Detta ska erbjudas vart tredje år för anställda upp till det år de fyller 50 år och varje år för anställda från och med då de fyller 51 år. För nyanställda skall en hälsoundersökning genomföras inom två månader från anställningens början.
Utdrag ur Lackavtalet


Arbetsgivaren bekostar en hälsokontroll vartannat år. Anställda som hanterar kemiska produkter innehållande isocyanater ska undersökas i enlighet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter.Text: Torbjörn Svensson

Foto: Siv Öberg


 


BILDER:


Regionala skyddsombud 1+2: Elin Swartz och Roger Esbjörnsson vill sätta fokus på företagshälsovården. Nu är det dags att se till att avtalet efterlevs. Foto: Siv Öberg


 


(Porträtt Roger Esbjörnsson: – I höst har vi gått skyddsronder från september till november. En av de största briserna vi upptäckt är att många målare inte har tillgång till företagsvård, säger Roger Esbjörnsson, regionalt skyddsombud. Foto: Siv Öberg


 


Porträtt Elin Swartz: – Att målare inte får tillgång till företagshälsovård beror många gånger på okunskap eller bristande rutiner, säger Elin Swartz, regionalt skyddsombud. Foto: Siv Öberg)


 


 


 


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2019-02-11 09:00


Mer Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädd...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. ...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att gran...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

  Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historisk...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders H...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades d...

Finsk lift till Sverige: Ixolift 400

MÅLARNYTT Fall från flyttbara stegar är ett gissel och alltför vanligt inom hantverkarbr...

Målarbössan samlade in 9500 kronor

Tatiana Fennstams insamling till Musikhjälpen resulterade i 9200 kronor. – Jag had...

Abel har fyra timmars restid varje dag

Han går upp före fyra, åker iväg vid fem och är hemma vid sextiden på kvällen. Det är lå...

Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT
Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är så ny att den inte fått ett namn ännu.
– Du jobbar i rätt arbetshöjd och kan vända och vrida fönsterbågen som du vill.
Det säger Bo Jungergård, produktansvarig och ”uppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB, ett …

...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2019. Målareförbundet är överens med sina motparter om hur kollektivavtalet ska anpassas till den nya lagen.
Det nya karensavdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en …

...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd.
En principiellt viktig dom …

...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att granska hur måleriföretagen lever upp till kravet på företagshälsovård för målarna.
– Vi började med att göra utskick 2015 till måleriföretagen i sektion 1, Halland och sektion 3, Sjuhärad. Det blev 74 utskick. Alla svarade, …

...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

 
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historiskt, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet, medan LO:s presstjänst tonar ner mötets betydelse.
– Det var ett väldigt bra och vänskapligt möte, sa Jonas Sjöstedt till Aftonbladet efter att han hade träffat LO:s styrelse under måndagen. Det är också historiskt, det …

...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders Hall på Leif Olssons Måleri i Helsingborg, uppskattar företagets satsning på förebyggande friskvård.
Anders Hall tittar på klockan, spacklar klart väggen i lägenheten och sätter på locket till spackeldunken. Klockan 10 ska han vara på företagshälsovården för undersökning.

...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okunskap och bristande rutiner på vissa måleriföretag, leder fortfarande till att många målare går miste om sina rättigheter.
Sedan de regionala skyddsombuden Elin Swartz och Roger Esbjörnsson i Avd. 2 arbetat med avtalsövervakning under hösten på heltid, kan …

...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades de med att Hells Angels skulle bränna ned huset, och mannen misshandlades av tre inkräktare i parets hem. Nu döms målarens bror till två och ett halvt år fängelse, skriver

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor