”I Sverige finns inget gränsvärde för nanopartiklar. I Danmark är gränsvärdet på 10 mg/m3 för titaniumdioxid i alla storlekar”, skriver tidningens redaktör Helena Forsberg.

I ett försök att få klarhet i vilka risker som finns med nanopartiklar i målarnas och lackerarnas arbetsmiljö har vi varit på Danmarks forskningscenter för arbetsmiljö i Köpenhamn där de har ett stort fokus på denna fråga.

Klart är att ni gör bäst i att ta det säkra före det osäkra och skydda er med rätt andningsskydd när ni slipar. Nanopartiklarna liknar asbest och fastnar i lungorna.

LÄS ÄVEN: Nanopartiklar – ett hot mot din hälsa

Eftersom säkerhetsdatabladen ofta saknar information om det finns nanopartiklar i målarfärg är det säkrast att utgå från att de gör det enligt forskarna.

I Sverige finns inget gränsvärde för nanopartiklar. I Danmark är gränsvärdet på 10 mg/m3 för titaniumdioxid i alla storlekar. Men det är för mycket när det gäller titaniumdioxid som innehåller nanopartiklar anser forskningsledaren i Köpenhamn.

I USA förordas att det inte ska vara mer än 0,3 mg/m3. Det är stor skillnad. Så även om tillverkarna följer gällande förordningar gällande märkning av produkterna finns mer att önska.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Godtycke har ingen plats på framtidens arbetsmarknad”

En viktig uppgift för Målarnas facktidning är att skriva om arbetsmiljöfrågor och vi vet också att det är en fråga som engagerar er läsare. Men ibland känns det trist och tungt att skriva om alla risker därför är det också roligt att få skriva om er som trivs på jobbet och olika arbetsplatser.

I det senaste numret, som finns att läsa här, berättar vi om Lindbäcks husfabrik i Piteå där olika yrkesgrupper arbetar som vid ett löpande band för att färdigställa väggar och tak som i slutändan blir lägenheter och hus.

De arbetar i lag två och två och roterar mellan de olika stationerna.

Missa inte heller tjejerna som tar instagram med storm. Många undrar hur de hinner måla och om de siktar på en influencerkarriär istället, men allt görs med chefer som hejar på i bakgrunden.

Gå in och följ deras konto som visar stor arbetsglädje.

LÄS ÄVEN: Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

I Hallsberg har Hallbo, det kommunala bostadsbolaget, hamnat i blåsväder. Kritik har riktats mot VD och många har slutat, något som uppmärksammats i lokalpressen.

Trots det trivs målarna på sitt jobb och berättar om fördelar med att vara anställd av allmännyttan.

Målarnytts sidor kan ni läsa om några nya produkter som sägs underlätta spackelarbetet.

Kom ihåg att ni mellan tidningsutgivningarna hittar ni nyheter här på sajten – och följ oss gärna på Facebook.