• Jan-Ove Berg pratar om utbildningsavtalet och gesällprovet.

Den 5 december så kickade årets sista branschutbildning igång i Göteborg.

På plats så finns det många lärlingar som kommer från massor av olika företag runt om Göteborg och närliggande områden. Lärlingar i alla åldrar med olika bakgrunder, förutsättningar, och livserfarenheter.

Utbildningen är till för att ge framtidens målare de absolut bästa förutsättningarna som möjligt till att förstå hur branschen som vi arbetar i fungerar.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Vem bestämmer i en demokrati?”

Man kan se på branschutbildningen på väldigt många olika sätt, men en sak är säkert: vi behöver värna om den!

Att möjligheten till utbildningen faktiskt finns för våra lärlingar inom måleriyrket för att lära sig hur branschen fungerar är helt ovärderlig.

Svenska Målareförbundet tillsammans med Måleriföretagen i Sverige behöver fortsätta att värna, utveckla, och förbättra utbildningen som man tillsammans har varit med och tagit fram. För utan branschutbildningen så kommer vi tillslut att ha hel yrkeskår med målare som inte förstår hur branschen faktiskt fungerar.

Utan den kunskapen och kompetensen som branschutbildningen tillgodoser alla lärlingar som går den så kan man inte heller skaffa sig en yrkesstolthet.

Om vi tappar vår yrkesstolthet så kommer vi inte heller att kunna sträva efter att förbättra och utveckla branschen som vi arbetar i.

Om vi tappar den strävan hur kommer då framtiden se ut? Hur kommer möjligheterna och förutsättningarna se ut för de framtidagenerationerna som vill utbilda sig till att bli målare?

LÄS ÄVEN: AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Vi behöver förvalta vårat arv som målare, vi behöver utveckla och förbättra vår bransch.

Detta kan vi bara göra tillsammans, tillsammans med våra chefer och arbetskamrater.

Tillsammans så formar vi framtiden för vårat yrke, tillsammans så gör vi måleribranschen till den absolut bästa branschen, tillsammans så lämnar vi ett yrke och ett arv som kommande generationer stolt kan förvalta.

Jesper Jinesjö
Ungdomsansvarig
Svenska Målareförbundet Avdelning 3 Väst