Tisdagen den 21 maj 2019

← Senaste numret • 4 2019

Målarnas Facktidning nr 4 - 2019
Klicka på bilden

  • Fönstermålning har många sidor, med ställningen kan du anpassa arbetsytan åt alla håll och höjder, visar Bo Jungergård, produktansvarig Leif Arvidsson AB. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Bo Jungergård, produktansvarig och ”oppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB.

  • Fönstermålning har många sidor, med ställningen kan du anpassa arbetsytan åt alla håll och höjder, visar Bo Jungergård, produktansvarig Leif Arvidsson AB. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Drar du av en träskruv och det handlar om ”finlir” så kan det bli svårt.
    Med den här 8 mm hålsågen borrar du runt skruven, bryter lite lätt och tar ut en träcylinder med skruv och allt. Ersätt med trälim och en standard träplugg från vilken Billybokhylla som helst. Framtagen för fönsterrenovering, men funkar förstås i allt träarbete.


  • Fönster är tunga och otympliga och med det allt populärare isolerglaset ökar vikten ännu mer. Med Fönsterlyftaren klarar du ensam det aviga och tunga momentet att lyfta av och på ett fönster inifrån. Väl inne kan det målas i en vettig arbetsställning. Uppfinnare Gunnar Möller, snickare. Foto: Jan-Erik Johansson
  • Skyddsräcket för målararbete i fönstergluggar har Målarnas skrivit om tidigare. Monteras inifrån och de ställbara hakarna anpassas mot in- och utsidan av själva husväggen. Skyddsräcket hamnar på utsidan och du kan sträcka dig ut säkert. Uppfinnare, Målaren Håkan Petersson.

  • Fönstermålning har många sidor, med ställningen kan du anpassa arbetsytan åt alla håll och höjder, visar Bo Jungergård, produktansvarig Leif Arvidsson AB. Foto: Jan-Erik Johansson

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

Nyheter

MÅLARNYTT


Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är så ny att den inte fått ett namn ännu.

– Du jobbar i rätt arbetshöjd och kan vända och vrida fönsterbågen som du vill.


Det säger Bo Jungergård, produktansvarig och ”uppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB, ett grossistföretag med huvudsaklig inriktning mot fönster och fönsterrenovering.


Ställningen är den senaste av flera ”egna” produkter och hjälpmedel som han varit med att ta fram till främst målare, men även andra som jobbar med fönster. Att stå och arbeta i eller hänga ut genom ett fönster är sällan något bra alternativ.


– Bra arbetsställning är ju alltid viktigt och när det gäller fönster så är det ju många sidor, vinklar och vrår som du behöver nå på ett vettigt sätt. Det handlar ju om säkerhetsbiten också, säger Bo Jungergård.


LÄS ÄVEN: Finsk lift till Sverige: Ixolift 400


Ställningen, som har arbetsnamnet ”fönstersnurran”, är gjord för englas enkelbågar. Två tryckplattor klämmer fast fönstret på mitten genom glaset, men rutan kan ändå enkelt snurras horisontellt.


Den utgående armen är ledad med en kulled och därmed kan du vända bågen hur du vill efterhand arbetet fortskrider. Ställbar i höjdled förstås och det hela är lika enkelt som genialt.


– Som regel blir det ju både flera olika moment och flera lager när man jobbar med fönster. Lättare slipning funkar bra, men kanske inte med tyngre maskiner, säger Bo Jungergård.


LÄS ÄVEN: Bostik Roll: Tejp istället för kontaktlim


Förutom bassortimentet har företaget genom åren samlat ett flertal specialverktyg för branschen. Både uppfinningar gjorda av målare och egenproducerade prylar och hjälpmedel.


Målarnas har tidigare skrivit om bland annat fönsterlyftaren för att montera ur fönster själv, och ett säkerhetsräcke vid fönstermålning utvändigt.


– Det har blivit så, vi har tagit in det vi tycker verkar bra, säger Bo Jungergård, och plockar fram ytterligare en egen produkt, en liten hålsåg.


– Om du drar av en skruv i ett gammalt fönster så borrar du ur en kärna runt om skruven som är kvar. I hålet passar en vanlig träplugg du har till möbler, demonstrerar han.


”Fönstersnurran” börjar säljas under 2019.


Jan-Erik JohanssonMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-02-18 09:00


Mer Nyheter
Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepr...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lov...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverk...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage Vad tycker de svenska partierna i viktig...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och b...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna ...

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensa...

ORDLISTA: Har du koll på EU-begreppen?

Valrörelsen inför EU-valet är i full gång, och vissa ämnen diskuteras mer än andra. Här f...

Toppnamnen svarar: Vilken är framtidens viktigaste jobbfråga i EU?

Bild: Pixabay/Partierna/Montage Vilken är framtidens viktigaste jobbfråga i EU? Arbetets...

Nyheter

Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepresenterade av fyra personer som deltar för Sverige.
Mikael Johansson, ingår i LO delegationen, tillsammans med Dan Mattson ombudsman på LO distriktets Småland Blekinge, tillika medlem i Målareförbundet. Josefine Krantz, Målareförbundet deltar som representant för europafederationen. Med är också …

...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen.
Det är tyst …

...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd. 
Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB. Under dessa inspektioner …

...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT
Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar.
Contractor PC heter den och väger 540 gram inklusive munstycke och hållare.
Det innebär 20 procent lägre vikt än liknande föregångare, och själva avtryckaren är också mjukare; Det krävs bara hälften så mycket kraft att ”trycka av”.
LÄS ÄVEN: 

...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat.

Socialt protokoll

Facken i Europa kräver ett socialt …

...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner.
Här får du veta mer om vad valet handlar om.
EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor …

...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna borta” från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär.
I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.
Utfallet blev …

...

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista.
– Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.
Johan Danielsson berättar att han …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor