• Fönstermålning har många sidor, med ställningen kan du anpassa arbetsytan åt alla håll och höjder, visar Bo Jungergård, produktansvarig Leif Arvidsson AB. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Bo Jungergård, produktansvarig och ”oppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB.

  • Fönstermålning har många sidor, med ställningen kan du anpassa arbetsytan åt alla håll och höjder, visar Bo Jungergård, produktansvarig Leif Arvidsson AB. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Drar du av en träskruv och det handlar om ”finlir” så kan det bli svårt.
    Med den här 8 mm hålsågen borrar du runt skruven, bryter lite lätt och tar ut en träcylinder med skruv och allt. Ersätt med trälim och en standard träplugg från vilken Billybokhylla som helst. Framtagen för fönsterrenovering, men funkar förstås i allt träarbete.


  • Fönster är tunga och otympliga och med det allt populärare isolerglaset ökar vikten ännu mer. Med Fönsterlyftaren klarar du ensam det aviga och tunga momentet att lyfta av och på ett fönster inifrån. Väl inne kan det målas i en vettig arbetsställning. Uppfinnare Gunnar Möller, snickare. Foto: Jan-Erik Johansson
  • Skyddsräcket för målararbete i fönstergluggar har Målarnas skrivit om tidigare. Monteras inifrån och de ställbara hakarna anpassas mot in- och utsidan av själva husväggen. Skyddsräcket hamnar på utsidan och du kan sträcka dig ut säkert. Uppfinnare, Målaren Håkan Petersson.

  • Fönstermålning har många sidor, med ställningen kan du anpassa arbetsytan åt alla håll och höjder, visar Bo Jungergård, produktansvarig Leif Arvidsson AB. Foto: Jan-Erik Johansson

MÅLARNYTT

Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är så ny att den inte fått ett namn ännu.
– Du jobbar i rätt arbetshöjd och kan vända och vrida fönsterbågen som du vill.

Det säger Bo Jungergård, produktansvarig och ”uppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB, ett grossistföretag med huvudsaklig inriktning mot fönster och fönsterrenovering.

Ställningen är den senaste av flera ”egna” produkter och hjälpmedel som han varit med att ta fram till främst målare, men även andra som jobbar med fönster. Att stå och arbeta i eller hänga ut genom ett fönster är sällan något bra alternativ.

– Bra arbetsställning är ju alltid viktigt och när det gäller fönster så är det ju många sidor, vinklar och vrår som du behöver nå på ett vettigt sätt. Det handlar ju om säkerhetsbiten också, säger Bo Jungergård.

LÄS ÄVEN: Finsk lift till Sverige: Ixolift 400

Ställningen, som har arbetsnamnet ”fönstersnurran”, är gjord för englas enkelbågar. Två tryckplattor klämmer fast fönstret på mitten genom glaset, men rutan kan ändå enkelt snurras horisontellt.

Den utgående armen är ledad med en kulled och därmed kan du vända bågen hur du vill efterhand arbetet fortskrider. Ställbar i höjdled förstås och det hela är lika enkelt som genialt.

– Som regel blir det ju både flera olika moment och flera lager när man jobbar med fönster. Lättare slipning funkar bra, men kanske inte med tyngre maskiner, säger Bo Jungergård.

LÄS ÄVEN: Bostik Roll: Tejp istället för kontaktlim

Förutom bassortimentet har företaget genom åren samlat ett flertal specialverktyg för branschen. Både uppfinningar gjorda av målare och egenproducerade prylar och hjälpmedel.

Målarnas har tidigare skrivit om bland annat fönsterlyftaren för att montera ur fönster själv, och ett säkerhetsräcke vid fönstermålning utvändigt.

– Det har blivit så, vi har tagit in det vi tycker verkar bra, säger Bo Jungergård, och plockar fram ytterligare en egen produkt, en liten hålsåg.

– Om du drar av en skruv i ett gammalt fönster så borrar du ur en kärna runt om skruven som är kvar. I hålet passar en vanlig träplugg du har till möbler, demonstrerar han.

”Fönstersnurran” börjar säljas under 2019.

Jan-Erik Johansson