Tisdagen den 26 mars 2019

← Senaste numret • 3 2019

Målarnas Facktidning nr 3 - 2019
Klicka på bilden

  • Fönstermålning har många sidor, med ställningen kan du anpassa arbetsytan åt alla håll och höjder, visar Bo Jungergård, produktansvarig Leif Arvidsson AB. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Bo Jungergård, produktansvarig och ”oppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB.

  • Fönstermålning har många sidor, med ställningen kan du anpassa arbetsytan åt alla håll och höjder, visar Bo Jungergård, produktansvarig Leif Arvidsson AB. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Drar du av en träskruv och det handlar om ”finlir” så kan det bli svårt.
    Med den här 8 mm hålsågen borrar du runt skruven, bryter lite lätt och tar ut en träcylinder med skruv och allt. Ersätt med trälim och en standard träplugg från vilken Billybokhylla som helst. Framtagen för fönsterrenovering, men funkar förstås i allt träarbete.


  • Fönster är tunga och otympliga och med det allt populärare isolerglaset ökar vikten ännu mer. Med Fönsterlyftaren klarar du ensam det aviga och tunga momentet att lyfta av och på ett fönster inifrån. Väl inne kan det målas i en vettig arbetsställning. Uppfinnare Gunnar Möller, snickare. Foto: Jan-Erik Johansson
  • Skyddsräcket för målararbete i fönstergluggar har Målarnas skrivit om tidigare. Monteras inifrån och de ställbara hakarna anpassas mot in- och utsidan av själva husväggen. Skyddsräcket hamnar på utsidan och du kan sträcka dig ut säkert. Uppfinnare, Målaren Håkan Petersson.

  • Fönstermålning har många sidor, med ställningen kan du anpassa arbetsytan åt alla håll och höjder, visar Bo Jungergård, produktansvarig Leif Arvidsson AB. Foto: Jan-Erik Johansson

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

Nyheter

MÅLARNYTT


Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är så ny att den inte fått ett namn ännu.

– Du jobbar i rätt arbetshöjd och kan vända och vrida fönsterbågen som du vill.


Det säger Bo Jungergård, produktansvarig och ”uppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB, ett grossistföretag med huvudsaklig inriktning mot fönster och fönsterrenovering.


Ställningen är den senaste av flera ”egna” produkter och hjälpmedel som han varit med att ta fram till främst målare, men även andra som jobbar med fönster. Att stå och arbeta i eller hänga ut genom ett fönster är sällan något bra alternativ.


– Bra arbetsställning är ju alltid viktigt och när det gäller fönster så är det ju många sidor, vinklar och vrår som du behöver nå på ett vettigt sätt. Det handlar ju om säkerhetsbiten också, säger Bo Jungergård.


LÄS ÄVEN: Finsk lift till Sverige: Ixolift 400


Ställningen, som har arbetsnamnet ”fönstersnurran”, är gjord för englas enkelbågar. Två tryckplattor klämmer fast fönstret på mitten genom glaset, men rutan kan ändå enkelt snurras horisontellt.


Den utgående armen är ledad med en kulled och därmed kan du vända bågen hur du vill efterhand arbetet fortskrider. Ställbar i höjdled förstås och det hela är lika enkelt som genialt.


– Som regel blir det ju både flera olika moment och flera lager när man jobbar med fönster. Lättare slipning funkar bra, men kanske inte med tyngre maskiner, säger Bo Jungergård.


LÄS ÄVEN: Bostik Roll: Tejp istället för kontaktlim


Förutom bassortimentet har företaget genom åren samlat ett flertal specialverktyg för branschen. Både uppfinningar gjorda av målare och egenproducerade prylar och hjälpmedel.


Målarnas har tidigare skrivit om bland annat fönsterlyftaren för att montera ur fönster själv, och ett säkerhetsräcke vid fönstermålning utvändigt.


– Det har blivit så, vi har tagit in det vi tycker verkar bra, säger Bo Jungergård, och plockar fram ytterligare en egen produkt, en liten hålsåg.


– Om du drar av en skruv i ett gammalt fönster så borrar du ur en kärna runt om skruven som är kvar. I hålet passar en vanlig träplugg du har till möbler, demonstrerar han.


”Fönstersnurran” börjar säljas under 2019.


Jan-Erik JohanssonMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-02-18 09:00


Mer Nyheter

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokal...

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I...

Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Förbundsledningen och förbundsstyrelsen gör varje kongressperiod en studieresa. De har ti...

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste i...

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Som tävlingsdansare på elitnivå, tränare och fackligt aktiv är Josefine Nilsson van att s...

Josefine och Jesper – Två målare bland årets hjältar

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra final...

Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Arbetsdomstolens utredning visar att målarna var anställda av målerifirman och inte av be...

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

MÅLARNYTT En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att...

Ergonomisk spackel för två händer spar på kraften

MÅLARNYTT En helt ny serie spacklar för målarproffs lanseras nu i 25 länder i Europa, dä...

Qatar: En del har förbättrats men mycket återstår

Den tidigare fotbollsstjärnan Kim Källström uttalade sig efter sitt VIP besök i Qatar. Ha...

Nyheter

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå.
– Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för …

...

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.
– Jag vill att vi stärker samarbetet med Socialdemokraterna och försöker utveckla en politik som tydligt gynnar Sveriges …

...

Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Förbundsledningen och förbundsstyrelsen gör varje kongressperiod en studieresa. De har tidigare varit till Rom, Nepal, Rumänien och Kina. 
– Den här gången beslöt vi att binda samman med något aktuellt, säger Mikael Johansson, förbundsordförande.
På BWI:s kongress i Sydafrika antogs ett handlingsprogram för det internationella utvecklingsarbetet. Det finns ett hållbarhetsmål, Agenda …

...

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister.
Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.
Arbetsmiljöverket …

...

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Som tävlingsdansare på elitnivå, tränare och fackligt aktiv är Josefine Nilsson van att stå i rampljuset. Under våren har hon varit aktuell i Talang men i en mer bakomliggande roll – som koreograf till Kurbits Crews shownummer.
Vi träffar Josefine en torsdag kväll i danslokalen i Falun. Hon kommer direkt …

...

Josefine och Jesper – Två målare bland årets hjältar

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra finalisterna, och bland dessa finns Josefine Krantz och Jesper Jinesjö från Målareförbundet.
Trots att Målarnas är LO:s minsta förbund kommer därmed hälften av finalisterna därifrån.
Priset för årets fackliga hjältedåd delas varje år ut av LO …

...

Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Arbetsdomstolens utredning visar att målarna var anställda av målerifirman och inte av bemanningsbolaget. Därför ska målerifirman betala målarnas löner.
Målareförbundet stämde Ekholmens puts och måleri då de inte betalat ut den lön fem målare hade rätt till. Företaget som har hängavtal på måleriavtalet har betalat för låg timpenning och för …

...

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

MÅLARNYTT
En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att beräkna åtgång – och hur man säger ”spackel” på ryska. Här kan du läsa lite smått och gott om den välanvända målarutrustningen.
Nu finns en helt ny specialspackel för gipsskarvar med ”fjädrande” funktion på mitten.
– Den ger det där …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor