Genom att böja underbenet utåt kontrollerar ergonom Eva Storulv om Anders Hall har begynnande problem med artros.

  • Genom att böja underbenet utåt kontrollerar ergonom Eva Storulv om Anders Hall har begynnande problem med artros. Foto: Siv Öberg

  • Anders Hall arbetar med att bredspackla en lägenhet som ska renoveras. Idag ska han till företagshälsovården för undersökning. Foto: Siv Öberg

  • Anders Hall arbetar med att bredspackla en lägenhet som ska renoveras. Idag ska han till företagshälsovården för undersökning. Foto: Siv Öberg

  • ”Jag använder friskvårdskortet som jag får av företaget och tränar 3-4 gånger per vecka”, säger Anders Hall. Foto: Siv Öberg

  • ”Ibland hjälper det inte att man sköter sig föredömligt. Trots att man tränar och äter rätt kan man drabbas av sjukdomar, beroende på vilka gener man har”, säger företagssköterskan Helena Sändergård. Foto: Siv Öberg

  • ”Vi har 85 målare på Leif Olssons Måleri men hittills är det ingen som behövt sluta innan pensionsåldern på grund av arbetsskador”, säger vd:n Magnus Olsson. Foto: Siv Öberg

  • Besöket på företagshälsovården börjar med ett samtal. Sköterskan Helena Sändergård undrar hur Anders Hall har det på jobbat och hur hans livssituation ser ut. Om han upplever stress eller om det har dykt upp några problem på vägen? Foto: Siv Öberg

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders Hall på Leif Olssons Måleri i Helsingborg, uppskattar företagets satsning på förebyggande friskvård.

Anders Hall tittar på klockan, spacklar klart väggen i lägenheten och sätter på locket till spackeldunken. Klockan 10 ska han vara på företagshälsovården för undersökning. Det är dags att klä om till civila kläder och ta bilen till Avonova.

Företagssköterskan Helena Sändergård tar emot och hälsar igenkännande.

– Det är bra med rutiner och att vi blir kallade regelbundet. Jag har hört att det är många måleriföretag som slarvar med företagshälsovården, säger Anders Hall.

LÄS ÄVEN: Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Besöket börjar med samtal om arbetet och om livssituationen, eftersom det har stor betydelse för hälsotillståndet.

– Hur har ni det på jobbet? Är det full rulle? undrar Helena Sändergård.

– Det är lugnt och sansat, svarar Anders.

Han berättar att han fick ont i en arm för ett halvår sedan. Förmodligen en inflammation. Men det löste sig med hjälp av massage och värktabletter.

– Som målare är ni ju väldigt utsatta för arbetsskador, men du har ju en fantastisk arbetsgivare som tar hand om er, säger Helena Sändergård.

Målarna på Leif Olssons Måleri erbjuds ett friskvårdskort så de kan träna så mycket de vill på fritiden. Anders Hall har tränat i fem år.

– Jag tränar på ett gym där jag motionscyklar och kör styrketräning, berättar han.

Dessutom betalar företaget för massage eller annan behandling som behövs om man har problem med värk. Anders Hall röker inte och är noga med vad han äter. Det har tillsammans med träningen gett resultat. Han brukar ha fina värden på hälsoundersökningen.

– Du sköter dig föredömligt, berömmer Helena och tar blodprov och blodtryck på Anders.

Sedan blir det syn- och hörselundersökning.

LÄS ÄVEN: ”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

Varför ska man gå på hälsoundersökning när man känner sig frisk och mår bra?

– Det går inte att förebygga allt. En del saker beror på att vi har olika förutsättningar och gener. Det råder vi inte över. Men ju tidigare man får reda på hur det är, desto lättare är det att göra något åt problemen, svarar Helena.

Sedan går Anders in till ergonomen Eva Storulv för att göra en funktionsanalys av sin rörelseförmåga. Hon går igenom nacke, axlar, armar, rygg och ben och konstaterar att Anders har väldigt god rörlighet. Sedan kollar hon vad han har för styrka och balans och till sist blir det ett konditionstest. Betyget blir med beröm godkänd.

– Du ligger högt över i kondition och har bra styrka och balans. Det är viktigt att man tränar balansen när man blir äldre, säger Eva Storulv.

På Leif Olssons Måleri i Helsingborg erbjuds målarna friskvård och massage. De får besöka naprapat och kiropraktor vid behov. I hälsoundersökningen ingår även ett PSA-prov.

– Vi lägger ner cirka en halv miljon kronor per år på friskvård, men vi tjänar på det eftersom sjukskrivningarna minskar och målarna kan arbeta till pensionsålder. Vi har hittills inte haft någon av våra 85 målare som behövt sluta i förtid på grund av arbetsskador, säger Magnus Olsson, vd på Leif Olssons Måleri.