Torsdagen den 21 februari 2019

← Senaste numret • 1 2019

Målarnas Facktidning nr 1 - 2019
Klicka på bilden

"Vem bestämmer i en demokrati?"

Mikael Johansson: "Vem bestämmer i en demokrati?"

LEDARE. "I augusti när kongressen samlas kommer 76 valda ombud från hela landet att lägga fast riktlinjer för den kommande fyraårsperioden, besluta om stadgar och välja förbundsstyrelse.

 

Du kan vara med och påverka. Håll utsikt efter kallelsen till just din sektions årsmöte som genomförs under perioden februari till mars", skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • Genom att böja underbenet utåt kontrollerar ergonom Eva Storulv om Anders Hall har begynnande problem med artros. Foto: Siv Öberg

  • Anders Hall arbetar med att bredspackla en lägenhet som ska renoveras. Idag ska han till företagshälsovården för undersökning. Foto: Siv Öberg

  • Anders Hall arbetar med att bredspackla en lägenhet som ska renoveras. Idag ska han till företagshälsovården för undersökning. Foto: Siv Öberg

  • ”Jag använder friskvårdskortet som jag får av företaget och tränar 3-4 gånger per vecka”, säger Anders Hall. Foto: Siv Öberg

  • ”Ibland hjälper det inte att man sköter sig föredömligt. Trots att man tränar och äter rätt kan man drabbas av sjukdomar, beroende på vilka gener man har”, säger företagssköterskan Helena Sändergård. Foto: Siv Öberg

  • ”Vi har 85 målare på Leif Olssons Måleri men hittills är det ingen som behövt sluta innan pensionsåldern på grund av arbetsskador”, säger vd:n Magnus Olsson. Foto: Siv Öberg

  • Besöket på företagshälsovården börjar med ett samtal. Sköterskan Helena Sändergård undrar hur Anders Hall har det på jobbat och hur hans livssituation ser ut. Om han upplever stress eller om det har dykt upp några problem på vägen? Foto: Siv Öberg

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Nyheter

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders Hall på Leif Olssons Måleri i Helsingborg, uppskattar företagets satsning på förebyggande friskvård.


Anders Hall tittar på klockan, spacklar klart väggen i lägenheten och sätter på locket till spackeldunken. Klockan 10 ska han vara på företagshälsovården för undersökning. Det är dags att klä om till civila kläder och ta bilen till Avonova.


Företagssköterskan Helena Sändergård tar emot och hälsar igenkännande.


– Det är bra med rutiner och att vi blir kallade regelbundet. Jag har hört att det är många måleriföretag som slarvar med företagshälsovården, säger Anders Hall.


LÄS ÄVEN: Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet


Besöket börjar med samtal om arbetet och om livssituationen, eftersom det har stor betydelse för hälsotillståndet.


– Hur har ni det på jobbet? Är det full rulle? undrar Helena Sändergård.


– Det är lugnt och sansat, svarar Anders.


Han berättar att han fick ont i en arm för ett halvår sedan. Förmodligen en inflammation. Men det löste sig med hjälp av massage och värktabletter.


– Som målare är ni ju väldigt utsatta för arbetsskador, men du har ju en fantastisk arbetsgivare som tar hand om er, säger Helena Sändergård.


Målarna på Leif Olssons Måleri erbjuds ett friskvårdskort så de kan träna så mycket de vill på fritiden. Anders Hall har tränat i fem år.


– Jag tränar på ett gym där jag motionscyklar och kör styrketräning, berättar han.


Dessutom betalar företaget för massage eller annan behandling som behövs om man har problem med värk. Anders Hall röker inte och är noga med vad han äter. Det har tillsammans med träningen gett resultat. Han brukar ha fina värden på hälsoundersökningen.


– Du sköter dig föredömligt, berömmer Helena och tar blodprov och blodtryck på Anders.


Sedan blir det syn- och hörselundersökning.


LÄS ÄVEN: ”Bra arbetsmiljö är inte gratis”


Varför ska man gå på hälsoundersökning när man känner sig frisk och mår bra?


– Det går inte att förebygga allt. En del saker beror på att vi har olika förutsättningar och gener. Det råder vi inte över. Men ju tidigare man får reda på hur det är, desto lättare är det att göra något åt problemen, svarar Helena.


Sedan går Anders in till ergonomen Eva Storulv för att göra en funktionsanalys av sin rörelseförmåga. Hon går igenom nacke, axlar, armar, rygg och ben och konstaterar att Anders har väldigt god rörlighet. Sedan kollar hon vad han har för styrka och balans och till sist blir det ett konditionstest. Betyget blir med beröm godkänd.


– Du ligger högt över i kondition och har bra styrka och balans. Det är viktigt att man tränar balansen när man blir äldre, säger Eva Storulv.


På Leif Olssons Måleri i Helsingborg erbjuds målarna friskvård och massage. De får besöka naprapat och kiropraktor vid behov. I hälsoundersökningen ingår även ett PSA-prov.


– Vi lägger ner cirka en halv miljon kronor per år på friskvård, men vi tjänar på det eftersom sjukskrivningarna minskar och målarna kan arbeta till pensionsålder. Vi har hittills inte haft någon av våra 85 målare som behövt sluta i förtid på grund av arbetsskador, säger Magnus Olsson, vd på Leif Olssons Måleri.


Text: Torbjörn Svensson


Foto: Siv ÖbergMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2019-02-12 09:00


Mer Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädd...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. ...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att gran...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

  Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historisk...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okun...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades d...

Finsk lift till Sverige: Ixolift 400

MÅLARNYTT Fall från flyttbara stegar är ett gissel och alltför vanligt inom hantverkarbr...

Målarbössan samlade in 9500 kronor

Tatiana Fennstams insamling till Musikhjälpen resulterade i 9200 kronor. – Jag had...

Abel har fyra timmars restid varje dag

Han går upp före fyra, åker iväg vid fem och är hemma vid sextiden på kvällen. Det är lå...

Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT
Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är så ny att den inte fått ett namn ännu.
– Du jobbar i rätt arbetshöjd och kan vända och vrida fönsterbågen som du vill.
Det säger Bo Jungergård, produktansvarig och ”uppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB, ett …

...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2019. Målareförbundet är överens med sina motparter om hur kollektivavtalet ska anpassas till den nya lagen.
Det nya karensavdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en …

...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd.
En principiellt viktig dom …

...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att granska hur måleriföretagen lever upp till kravet på företagshälsovård för målarna.
– Vi började med att göra utskick 2015 till måleriföretagen i sektion 1, Halland och sektion 3, Sjuhärad. Det blev 74 utskick. Alla svarade, …

...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

 
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historiskt, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet, medan LO:s presstjänst tonar ner mötets betydelse.
– Det var ett väldigt bra och vänskapligt möte, sa Jonas Sjöstedt till Aftonbladet efter att han hade träffat LO:s styrelse under måndagen. Det är också historiskt, det …

...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders Hall på Leif Olssons Måleri i Helsingborg, uppskattar företagets satsning på förebyggande friskvård.
Anders Hall tittar på klockan, spacklar klart väggen i lägenheten och sätter på locket till spackeldunken. Klockan 10 ska han vara på företagshälsovården för undersökning.

...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okunskap och bristande rutiner på vissa måleriföretag, leder fortfarande till att många målare går miste om sina rättigheter.
Sedan de regionala skyddsombuden Elin Swartz och Roger Esbjörnsson i Avd. 2 arbetat med avtalsövervakning under hösten på heltid, kan …

...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades de med att Hells Angels skulle bränna ned huset, och mannen misshandlades av tre inkräktare i parets hem. Nu döms målarens bror till två och ett halvt år fängelse, skriver

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor