Torsdagen den 23 maj 2019

← Senaste numret • 4 2019

Målarnas Facktidning nr 4 - 2019
Klicka på bilden

  • Mikael Johansson

Mikael Johansson: ”Godtycke har ingen plats på framtidens arbetsmarknad”

Åsikter

LEDARE


”Vill ni verkligen ta bort kravet på saklig grund vid uppsägning? Skall småbarnsföräldrar behöva välja mellan att ha jobbet kvar vid uppsägning eller vara hemma när barnen är sjuka?”, skriver Målarnas förbundsordförande Mikael Johansson.


Det finns ett gammalt ordspråk som säger ”Var försiktig med vad du önskar, du kan få det”. Innebörden kan tillskrivas flera betydelser, men syftar i regel till eftertanke innan man ropar på åtgärder som gör saker värre snarare än bättre.


Just nu tycker jag att politiker och opinionsbildare borde fundera på ordspråket. I det så kallade januariavtalet mellan regeringen och de två forna allianspartierna Centern (C) och Liberalerna (L) finns krav på en förändrad arbetsrätt – förvisso med reservation för att rättssäkerhet och skydd mot godtycke ska upprätthållas.


LÄS ÄVEN: Arbetsgivare vill ha fri uppsägningsrätt


Ni som läser mina ledartexter vet att jag på goda grunder är motståndare till att släppa in politiker i fråga om löner och villkor på arbetsplatserna, då detta är ett jobb för parterna.


Vi parter är själva skyldiga till att från tid till annan ropa på lagstiftning istället för att göra det vi gör bäst, nämligen att reglera genom avtal. När sedan politiker fångar upp dessa önskemål kan det bli riktigt tokigt, eftersom de som regel saknar kunskap och praktisk erfarenhet av frågorna.


Politiker har en tendens att ersätta denna brist med ett ideologiskt tankegods, som i C och L:s fall utgår från att kollektivavtal och facket per definition är något dåligt som skall bekämpas.


Den kritik som nu riktas mot turordningen med principen sist in – först ut är ett bra exempel på när debatt och verklighet inte hänger samman. Arbetsgivare vill kunna välja fritt vilka de vill behålla vid en uppsägning, och väljer då att kritisera turordningen.


Kritiken plockas sedan upp av högerpolitiker som vill presentera en enkel lösning. Det som sedan utelämnas i debatten är att turordningen bara gäller om du har kompetens för det jobb som blir kvar på företaget efter uppsägningen. Det är därför som principen är lätt att följa i våra branscher, där alla utlärda i grunden har samma kompetens.


I andra branscher är teknikutvecklingen så snabb att turordningen inte ger skydd åt den som jobbat länge på företaget. Där ligger anställningsskyddet i att få tillgång till kontinuerlig kompetensutveckling.


LÄS ÄVEN: Arbetsgivarna om LAS: ”Behövs ett yttre hot”


Vi som arbetat med uppsägningar i verkligheten vet att ingen lag eller kollektivavtalsbestämmelse kan förhindra uppsägningar och efterföljande arbetslöshet.


Det våra regleringar gör är att förhindra godtycke och osakliga uppsägningar.


Med nuvarande regler är det vare sig dyrt eller komplicerat att säga upp någon på grund av arbetsbrist. Något som kan bli helt avgörande för småföretag som drabbats av en minskad orderingång.


C och L gör det för lätt för sig när de pekar ut Lagen om anställningsskydd som roten till allt ont. Risken är stor att om C och L:s krav blir verklighet genom politiska beslut så kommer det att bli sämre för både småföretagare och deras anställda.


Det är hög tid att tala klarspråk; vill ni verkligen ta bort kravet på saklig grund vid uppsägning? Skall småbarnsföräldrar behöva välja mellan att ha jobbet kvar vid uppsägning eller vara hemma när barnen är sjuka?


Ingen –allra minst vårt samhälle – kommer att vara vinnare av att godtycke och rädsla skall känneteckna framtidens arbetsmarknad.


Mikael Johansson

Förbundsordförande

mikael.johansson@malareforbundet.seMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-02-21 16:24


Mer Åsikter

Josefine Krantz: “Ge fan i våra arbetstider!”

KRÖNIKA ”De har vad Måleriföretagen kallar för flexiblare arbetstider – flex...

Kristina Norlin: ”The Great Greta Power”

KRÖNIKA ”Det kommer kanske ta lite hårdare om vi vuxna lägger ner våra verktyg och...

Helena Forsberg: ”De unga driver på”

REDAKTÖR’N ”Men vem ska ta hand om våra gamla, sjuka och barn om alla ska vä...

”Målaren” – en dikt av Mats Hammarlund

POESI Färg och spackel är målarens makt sätta snits på lokal klädd i papper och tejp ...

Folke Bengtsson : ”Tankar kring ett antikulturpris”

DEBATT Folke Bengtsson från avdelning 2 föreslår instiftandet av ett anti-kulturpris med...

”Villkoren på svensk arbetsmarknad  – en fråga för EU?”

LEDARE ”Om det verkliga skälet är att fortsätta utnyttja människor i den fria mark...

Mikael Ljungkvist: ”Vilken väg ska vi välja?”

DEBATT Ojämlikheten i svenska samhällen ökar helt enkelt explosionsartat. Frågan är, vi...

Helena Forsberg: ”Det spelar roll”

REDAKTÖR’N ”Ulf Johansson har med hjälp av facket stridit mot Försäkringskas...

Sista akten: Ett systemskifte i arbetsmarknadspolitiken

LEDARE ”Till alla opportunistiska politiker som vill prova de för stunden rådande ...

Stefan Lövstrand: ”Borgerligt opium åt folket”

KRÖNIKA ”Inte ens de som ligger över medelklassen vinner på denna skattesänkning&#...

Nyheter

Missa inget: Checklista för sommarjobbare

Går du i skolan och ska jobba i sommar? Det finns en del att tänka på. Här ger vi dig några tips så du får en bra start på arbetslivet.

Kollektivavtal
Arbeta på ett måleriföretag som tecknat kollektivavtal för måleriyrket annars går du miste om möjligheten att få dina timmar …

...
Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepresenterade av fyra personer som deltar för Sverige.
Mikael Johansson, ingår i LO delegationen, tillsammans med Dan Mattson ombudsman på LO distriktets Småland Blekinge, tillika medlem i Målareförbundet. Josefine Krantz, Målareförbundet deltar som representant för europafederationen. Med är också …

...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen.
Det är tyst …

...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd. 
Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB. Under dessa inspektioner …

...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT
Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar.
Contractor PC heter den och väger 540 gram inklusive munstycke och hållare.
Det innebär 20 procent lägre vikt än liknande föregångare, och själva avtryckaren är också mjukare; Det krävs bara hälften så mycket kraft att ”trycka av”.
LÄS ÄVEN: 

...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat.

Socialt protokoll

Facken i Europa kräver ett socialt …

...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner.
Här får du veta mer om vad valet handlar om.
EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor …

...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna borta” från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär.
I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.
Utfallet blev …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor