Tisdagen den 26 mars 2019

← Senaste numret • 3 2019

Målarnas Facktidning nr 3 - 2019
Klicka på bilden

  • Mikael Johansson

Mikael Johansson: ”Godtycke har ingen plats på framtidens arbetsmarknad”

Åsikter

LEDARE


”Vill ni verkligen ta bort kravet på saklig grund vid uppsägning? Skall småbarnsföräldrar behöva välja mellan att ha jobbet kvar vid uppsägning eller vara hemma när barnen är sjuka?”, skriver Målarnas förbundsordförande Mikael Johansson.


Det finns ett gammalt ordspråk som säger ”Var försiktig med vad du önskar, du kan få det”. Innebörden kan tillskrivas flera betydelser, men syftar i regel till eftertanke innan man ropar på åtgärder som gör saker värre snarare än bättre.


Just nu tycker jag att politiker och opinionsbildare borde fundera på ordspråket. I det så kallade januariavtalet mellan regeringen och de två forna allianspartierna Centern (C) och Liberalerna (L) finns krav på en förändrad arbetsrätt – förvisso med reservation för att rättssäkerhet och skydd mot godtycke ska upprätthållas.


LÄS ÄVEN: Arbetsgivare vill ha fri uppsägningsrätt


Ni som läser mina ledartexter vet att jag på goda grunder är motståndare till att släppa in politiker i fråga om löner och villkor på arbetsplatserna, då detta är ett jobb för parterna.


Vi parter är själva skyldiga till att från tid till annan ropa på lagstiftning istället för att göra det vi gör bäst, nämligen att reglera genom avtal. När sedan politiker fångar upp dessa önskemål kan det bli riktigt tokigt, eftersom de som regel saknar kunskap och praktisk erfarenhet av frågorna.


Politiker har en tendens att ersätta denna brist med ett ideologiskt tankegods, som i C och L:s fall utgår från att kollektivavtal och facket per definition är något dåligt som skall bekämpas.


Den kritik som nu riktas mot turordningen med principen sist in – först ut är ett bra exempel på när debatt och verklighet inte hänger samman. Arbetsgivare vill kunna välja fritt vilka de vill behålla vid en uppsägning, och väljer då att kritisera turordningen.


Kritiken plockas sedan upp av högerpolitiker som vill presentera en enkel lösning. Det som sedan utelämnas i debatten är att turordningen bara gäller om du har kompetens för det jobb som blir kvar på företaget efter uppsägningen. Det är därför som principen är lätt att följa i våra branscher, där alla utlärda i grunden har samma kompetens.


I andra branscher är teknikutvecklingen så snabb att turordningen inte ger skydd åt den som jobbat länge på företaget. Där ligger anställningsskyddet i att få tillgång till kontinuerlig kompetensutveckling.


LÄS ÄVEN: Arbetsgivarna om LAS: ”Behövs ett yttre hot”


Vi som arbetat med uppsägningar i verkligheten vet att ingen lag eller kollektivavtalsbestämmelse kan förhindra uppsägningar och efterföljande arbetslöshet.


Det våra regleringar gör är att förhindra godtycke och osakliga uppsägningar.


Med nuvarande regler är det vare sig dyrt eller komplicerat att säga upp någon på grund av arbetsbrist. Något som kan bli helt avgörande för småföretag som drabbats av en minskad orderingång.


C och L gör det för lätt för sig när de pekar ut Lagen om anställningsskydd som roten till allt ont. Risken är stor att om C och L:s krav blir verklighet genom politiska beslut så kommer det att bli sämre för både småföretagare och deras anställda.


Det är hög tid att tala klarspråk; vill ni verkligen ta bort kravet på saklig grund vid uppsägning? Skall småbarnsföräldrar behöva välja mellan att ha jobbet kvar vid uppsägning eller vara hemma när barnen är sjuka?


Ingen –allra minst vårt samhälle – kommer att vara vinnare av att godtycke och rädsla skall känneteckna framtidens arbetsmarknad.


Mikael Johansson

Förbundsordförande

mikael.johansson@malareforbundet.seMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-02-21 16:24


Mer Åsikter

Stefan Lövstrand: ”Borgerligt opium åt folket”

KRÖNIKA ”Inte ens de som ligger över medelklassen vinner på denna skattesänkning&#...

Niclas Helander: “Nyckeln till frihet”

KRÖNIKA ”Det är viktigt att tänka på historien i tider då ledaren för den fria vär...

”Varför är jämställdhet viktigt för Målareförbundet?”

DEBATT ”Även om det finns människor som är positivt inställda till att kvinnor åte...

Jan-Olof Gustavsson: ”Målareförbundet är ett feministiskt förbund”

LEDARE ”Efter mycket funderande har Målareförbundet kommit fram till att det inte ...

Nisse Lindblom: ”Enfråge-rörelserna är svaga i längden”

DEBATT ”Bästa sättet att påverka samhället är att bli medlem i ett politiskt parti...

Helena Forsberg: “Nanopartiklarna fastnar i lungorna”

REDAKTÖR’N ”I Sverige finns inget gränsvärde för nanopartiklar. I Danmark är...

Mikael Johansson: ”Vem bestämmer i en demokrati?”

LEDARE För Målareförbundet är 2019 ett kongressår. Det innebär att förbundets högsta bes...

Helena Forsberg: ”Ett ettrigt förbund som gör avtryck”

REDAKTÖR’N ”Sedan jag började skriva om Målarnas frågor har jag upplevt att ...

Mikael Johansson: ”Upplösningen, en besk medicin”

LEDARE ”Detta är en politik vi vare sig kan eller kommer att försvara, utan tvärto...

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) R...

Nyheter

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå.
– Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för …

...

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.
– Jag vill att vi stärker samarbetet med Socialdemokraterna och försöker utveckla en politik som tydligt gynnar Sveriges …

...

Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Förbundsledningen och förbundsstyrelsen gör varje kongressperiod en studieresa. De har tidigare varit till Rom, Nepal, Rumänien och Kina. 
– Den här gången beslöt vi att binda samman med något aktuellt, säger Mikael Johansson, förbundsordförande.
På BWI:s kongress i Sydafrika antogs ett handlingsprogram för det internationella utvecklingsarbetet. Det finns ett hållbarhetsmål, Agenda …

...

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister.
Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.
Arbetsmiljöverket …

...

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Som tävlingsdansare på elitnivå, tränare och fackligt aktiv är Josefine Nilsson van att stå i rampljuset. Under våren har hon varit aktuell i Talang men i en mer bakomliggande roll – som koreograf till Kurbits Crews shownummer.
Vi träffar Josefine en torsdag kväll i danslokalen i Falun. Hon kommer direkt …

...

Josefine och Jesper – Två målare bland årets hjältar

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra finalisterna, och bland dessa finns Josefine Krantz och Jesper Jinesjö från Målareförbundet.
Trots att Målarnas är LO:s minsta förbund kommer därmed hälften av finalisterna därifrån.
Priset för årets fackliga hjältedåd delas varje år ut av LO …

...

Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Arbetsdomstolens utredning visar att målarna var anställda av målerifirman och inte av bemanningsbolaget. Därför ska målerifirman betala målarnas löner.
Målareförbundet stämde Ekholmens puts och måleri då de inte betalat ut den lön fem målare hade rätt till. Företaget som har hängavtal på måleriavtalet har betalat för låg timpenning och för …

...

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

MÅLARNYTT
En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att beräkna åtgång – och hur man säger ”spackel” på ryska. Här kan du läsa lite smått och gott om den välanvända målarutrustningen.
Nu finns en helt ny specialspackel för gipsskarvar med ”fjädrande” funktion på mitten.
– Den ger det där …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor