Tisdagen den 26 mars 2019

← Senaste numret • 3 2019

Målarnas Facktidning nr 3 - 2019
Klicka på bilden

  • Foto: Tomas Nyberg

Mikael Johansson: ”Vem bestämmer i en demokrati?”

Åsikter

LEDARE


För Målareförbundet är 2019 ett kongressår. Det innebär att förbundets högsta beslutande organ kongressen sammanträder, något den bara gör vart fjärde år.


Att försöka ge en definition på vad som är demokrati är en utmaning. Svaret är enkelt i en mening; nämligen, att det är de röstberättigade medborgarna som bestämmer i ett demokratiskt land, eller för den delen medlemmarna i en demokratisk förening.


De flesta instämmer dessutom i påståendet, att vid olika åsikter så har den uppfattning som företräds av en majoritet företräde framför den som biträds av en minoritet. Det blir lite mer komplicerat när vi skall ta oss an frågan hur vi går tillväga.


LÄS ÄVEN: Sjöstedt i möte med LO:s styrelse


Basen för nästan all demokratisk verksamhet bygger på idén om representativ demokrati. Enkelt uttryckt betyder det, att personer utses genom val att representera medborgarna – eller som i vårt fall medlemmarna i Målareförbundet. Frågan blir då hur jag ska bära mig åt för att välja rätt personer till att representera mig.


I allmänna val brukar Sverige triumfera i de flesta internationella jämförelser när det kommer till valdeltagande. Vi är dock generellt sämre på att engagera oss i föreningslivet. Det är mycket få föreningar som kan stoltsera med deltagande på 85 % på föreningens årsmöte.


De flesta skulle förmodligen instämma i att man har ett högt förtroende för till exempel bostadsrättsföreningen eller idrottsföreningen, där man är medlem. Därför upplevs det inte som så viktigt att gå på årsmötet. Dessutom finns ju en inte obetydlig risk att bli invald i något som man vare sig har tillräckligt intresse eller tid att engagera sig i. Detta är ett påstående som jag tror även stämmer in på Målareförbundet som organisation.


LÄS ÄVEN: Helena Forsberg: ”Ett ettrigt förbund som gör avtryck”


Skulle vi göra en undersökning om varför man är medlem i Svenska Målareförbundet, tror jag dessvärre att möjligheten att delta på sektionens årsmöte inte skulle hamna på bland de viktigaste orsakerna till medlemskapet. Jag tror å andra sidan inte heller att medlemmarna skulle svara att det är helt oviktigt vilken/vilka som företräder dem, eller för den delen vilka frågor som facket bör prioritera.


I denna paradox ligger en av framtidens utmaningar. Det måste vara enkelt att delta i Målareförbundets demokratiska arbete. Här kommer digitaliseringen att hjälpa oss att erbjuda möjlighet att både föreslå och välja kandidater till fackliga uppdrag.


Detta kommer att bli verklighet redan under våren, då flera av våra sektioner kommer att erbjuda möjligheten att påverka digitalt.


LÄS ÄVEN: Arbetsrättsjuristen: ”Facken är lurade”


I augusti när kongressen samlas kommer 76 valda ombud från hela landet att lägga fast riktlinjer för den kommande fyraårsperioden, besluta om stadgar och välja förbundsstyrelse.


Du kan vara med och påverka. Håll utsikt efter kallelsen till just din sektions årsmöte som genomförs under perioden februari till mars.


Mikael Johansson

Förbundsordförande

mikael.johansson@malareforbundet.seMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-02-18 10:21


Mer Åsikter

Stefan Lövstrand: ”Borgerligt opium åt folket”

KRÖNIKA ”Inte ens de som ligger över medelklassen vinner på denna skattesänkning&#...

Niclas Helander: “Nyckeln till frihet”

KRÖNIKA ”Det är viktigt att tänka på historien i tider då ledaren för den fria vär...

”Varför är jämställdhet viktigt för Målareförbundet?”

DEBATT ”Även om det finns människor som är positivt inställda till att kvinnor åte...

Jan-Olof Gustavsson: ”Målareförbundet är ett feministiskt förbund”

LEDARE ”Efter mycket funderande har Målareförbundet kommit fram till att det inte ...

Nisse Lindblom: ”Enfråge-rörelserna är svaga i längden”

DEBATT ”Bästa sättet att påverka samhället är att bli medlem i ett politiskt parti...

Helena Forsberg: “Nanopartiklarna fastnar i lungorna”

REDAKTÖR’N ”I Sverige finns inget gränsvärde för nanopartiklar. I Danmark är...

Mikael Johansson: ”Godtycke har ingen plats på framtidens arbetsmarknad”

LEDARE ”Vill ni verkligen ta bort kravet på saklig grund vid uppsägning? Skall små...

Helena Forsberg: ”Ett ettrigt förbund som gör avtryck”

REDAKTÖR’N ”Sedan jag började skriva om Målarnas frågor har jag upplevt att ...

Mikael Johansson: ”Upplösningen, en besk medicin”

LEDARE ”Detta är en politik vi vare sig kan eller kommer att försvara, utan tvärto...

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) R...

Nyheter

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå.
– Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för …

...

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.
– Jag vill att vi stärker samarbetet med Socialdemokraterna och försöker utveckla en politik som tydligt gynnar Sveriges …

...

Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Förbundsledningen och förbundsstyrelsen gör varje kongressperiod en studieresa. De har tidigare varit till Rom, Nepal, Rumänien och Kina. 
– Den här gången beslöt vi att binda samman med något aktuellt, säger Mikael Johansson, förbundsordförande.
På BWI:s kongress i Sydafrika antogs ett handlingsprogram för det internationella utvecklingsarbetet. Det finns ett hållbarhetsmål, Agenda …

...

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister.
Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.
Arbetsmiljöverket …

...

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Som tävlingsdansare på elitnivå, tränare och fackligt aktiv är Josefine Nilsson van att stå i rampljuset. Under våren har hon varit aktuell i Talang men i en mer bakomliggande roll – som koreograf till Kurbits Crews shownummer.
Vi träffar Josefine en torsdag kväll i danslokalen i Falun. Hon kommer direkt …

...

Josefine och Jesper – Två målare bland årets hjältar

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra finalisterna, och bland dessa finns Josefine Krantz och Jesper Jinesjö från Målareförbundet.
Trots att Målarnas är LO:s minsta förbund kommer därmed hälften av finalisterna därifrån.
Priset för årets fackliga hjältedåd delas varje år ut av LO …

...

Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Arbetsdomstolens utredning visar att målarna var anställda av målerifirman och inte av bemanningsbolaget. Därför ska målerifirman betala målarnas löner.
Målareförbundet stämde Ekholmens puts och måleri då de inte betalat ut den lön fem målare hade rätt till. Företaget som har hängavtal på måleriavtalet har betalat för låg timpenning och för …

...

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

MÅLARNYTT
En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att beräkna åtgång – och hur man säger ”spackel” på ryska. Här kan du läsa lite smått och gott om den välanvända målarutrustningen.
Nu finns en helt ny specialspackel för gipsskarvar med ”fjädrande” funktion på mitten.
– Den ger det där …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor