Torsdagen den 23 maj 2019

← Senaste numret • 4 2019

Målarnas Facktidning nr 4 - 2019
Klicka på bilden

  • Foto: Tomas Nyberg

Mikael Johansson: ”Vem bestämmer i en demokrati?”

Åsikter

LEDARE


För Målareförbundet är 2019 ett kongressår. Det innebär att förbundets högsta beslutande organ kongressen sammanträder, något den bara gör vart fjärde år.


Att försöka ge en definition på vad som är demokrati är en utmaning. Svaret är enkelt i en mening; nämligen, att det är de röstberättigade medborgarna som bestämmer i ett demokratiskt land, eller för den delen medlemmarna i en demokratisk förening.


De flesta instämmer dessutom i påståendet, att vid olika åsikter så har den uppfattning som företräds av en majoritet företräde framför den som biträds av en minoritet. Det blir lite mer komplicerat när vi skall ta oss an frågan hur vi går tillväga.


LÄS ÄVEN: Sjöstedt i möte med LO:s styrelse


Basen för nästan all demokratisk verksamhet bygger på idén om representativ demokrati. Enkelt uttryckt betyder det, att personer utses genom val att representera medborgarna – eller som i vårt fall medlemmarna i Målareförbundet. Frågan blir då hur jag ska bära mig åt för att välja rätt personer till att representera mig.


I allmänna val brukar Sverige triumfera i de flesta internationella jämförelser när det kommer till valdeltagande. Vi är dock generellt sämre på att engagera oss i föreningslivet. Det är mycket få föreningar som kan stoltsera med deltagande på 85 % på föreningens årsmöte.


De flesta skulle förmodligen instämma i att man har ett högt förtroende för till exempel bostadsrättsföreningen eller idrottsföreningen, där man är medlem. Därför upplevs det inte som så viktigt att gå på årsmötet. Dessutom finns ju en inte obetydlig risk att bli invald i något som man vare sig har tillräckligt intresse eller tid att engagera sig i. Detta är ett påstående som jag tror även stämmer in på Målareförbundet som organisation.


LÄS ÄVEN: Helena Forsberg: ”Ett ettrigt förbund som gör avtryck”


Skulle vi göra en undersökning om varför man är medlem i Svenska Målareförbundet, tror jag dessvärre att möjligheten att delta på sektionens årsmöte inte skulle hamna på bland de viktigaste orsakerna till medlemskapet. Jag tror å andra sidan inte heller att medlemmarna skulle svara att det är helt oviktigt vilken/vilka som företräder dem, eller för den delen vilka frågor som facket bör prioritera.


I denna paradox ligger en av framtidens utmaningar. Det måste vara enkelt att delta i Målareförbundets demokratiska arbete. Här kommer digitaliseringen att hjälpa oss att erbjuda möjlighet att både föreslå och välja kandidater till fackliga uppdrag.


Detta kommer att bli verklighet redan under våren, då flera av våra sektioner kommer att erbjuda möjligheten att påverka digitalt.


LÄS ÄVEN: Arbetsrättsjuristen: ”Facken är lurade”


I augusti när kongressen samlas kommer 76 valda ombud från hela landet att lägga fast riktlinjer för den kommande fyraårsperioden, besluta om stadgar och välja förbundsstyrelse.


Du kan vara med och påverka. Håll utsikt efter kallelsen till just din sektions årsmöte som genomförs under perioden februari till mars.


Mikael Johansson

Förbundsordförande

mikael.johansson@malareforbundet.seMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-02-18 10:21


Mer Åsikter

Josefine Krantz: “Ge fan i våra arbetstider!”

KRÖNIKA ”De har vad Måleriföretagen kallar för flexiblare arbetstider – flex...

Kristina Norlin: ”The Great Greta Power”

KRÖNIKA ”Det kommer kanske ta lite hårdare om vi vuxna lägger ner våra verktyg och...

Helena Forsberg: ”De unga driver på”

REDAKTÖR’N ”Men vem ska ta hand om våra gamla, sjuka och barn om alla ska vä...

”Målaren” – en dikt av Mats Hammarlund

POESI Färg och spackel är målarens makt sätta snits på lokal klädd i papper och tejp ...

Folke Bengtsson : ”Tankar kring ett antikulturpris”

DEBATT Folke Bengtsson från avdelning 2 föreslår instiftandet av ett anti-kulturpris med...

”Villkoren på svensk arbetsmarknad  – en fråga för EU?”

LEDARE ”Om det verkliga skälet är att fortsätta utnyttja människor i den fria mark...

Mikael Ljungkvist: ”Vilken väg ska vi välja?”

DEBATT Ojämlikheten i svenska samhällen ökar helt enkelt explosionsartat. Frågan är, vi...

Helena Forsberg: ”Det spelar roll”

REDAKTÖR’N ”Ulf Johansson har med hjälp av facket stridit mot Försäkringskas...

Sista akten: Ett systemskifte i arbetsmarknadspolitiken

LEDARE ”Till alla opportunistiska politiker som vill prova de för stunden rådande ...

Stefan Lövstrand: ”Borgerligt opium åt folket”

KRÖNIKA ”Inte ens de som ligger över medelklassen vinner på denna skattesänkning&#...

Nyheter

Missa inget: Checklista för sommarjobbare

Går du i skolan och ska jobba i sommar? Det finns en del att tänka på. Här ger vi dig några tips så du får en bra start på arbetslivet.

Kollektivavtal
Arbeta på ett måleriföretag som tecknat kollektivavtal för måleriyrket annars går du miste om möjligheten att få dina timmar …

...
Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepresenterade av fyra personer som deltar för Sverige.
Mikael Johansson, ingår i LO delegationen, tillsammans med Dan Mattson ombudsman på LO distriktets Småland Blekinge, tillika medlem i Målareförbundet. Josefine Krantz, Målareförbundet deltar som representant för europafederationen. Med är också …

...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen.
Det är tyst …

...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd. 
Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB. Under dessa inspektioner …

...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT
Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar.
Contractor PC heter den och väger 540 gram inklusive munstycke och hållare.
Det innebär 20 procent lägre vikt än liknande föregångare, och själva avtryckaren är också mjukare; Det krävs bara hälften så mycket kraft att ”trycka av”.
LÄS ÄVEN: 

...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat.

Socialt protokoll

Facken i Europa kräver ett socialt …

...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner.
Här får du veta mer om vad valet handlar om.
EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor …

...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna borta” från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär.
I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.
Utfallet blev …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor