• Bild: Målareförbundet/Fastighets/Pixabay/Montage

Fastighets får nu ett till kvinnonätverk i Örebro. Sedan i höstas samordnar Fastighets och Elektrikernas förbund ett kvinnonätverk i Karlstad och nu ska Fastighets i Örebro haka på Målarnas kvinnonätverk (Mira).

Avdelningsordförande för Fastighets Örebro, Veronica Boström, är på gång med att skicka ut kallelser till alla kvinnliga medlemmar för den första träffen som äger rum den 2 april.

– Målarnas har ett kvinnonätverk sedan tidigare så vi hakar på dem. Det ska bli intressant att se hur intresset ser ut bland våra medlemmar, säger Veronica Boström.

LÄS ÄVEN: Josefine och Jenny inspirerade kvinnor i världsfacken

Först vill Veronica Boström se om det finns ett intresse för att komma och snacka av sig. Om det sedan kommer fram att det finns arbetsplatser med problem så får Fastighets hjälpa till att driva de frågorna.

– Jag känner att det behövs ett sådant här nätverk eftersom vi har många kvinnor, framförallt inom städ men även bland fastighetsskötare, som kan hamna i utsatta situationer, säger Veronica Boström.

Fredag 8 mars är det Internationella kvinnodagen. Samma dag kommer Jenny Norbäck, ombudsman på Fastighets region Tvärs, hålla i ett kvinnonätverksmöte i Karlstad.

Vad händer den 8 mars?
– Vi har tidigare haft en tjej hos oss på en träff som pratade om vardagsstressen. Den här gången delar vi gruppen i två där hon talar med ena halvan om hur man stärker sin självkänsla. Samtidigt pratar vi med andra halvan om vad det innebär att ta ett fackligt uppdrag.

LÄS ÄVEN: Kreativa medlemmar driver Mira framåt

Är det svårt att jobba fackligt?
– Nej, det tycker jag inte. Det handlar om att börja på sin egen nivå och att veta vem man ska ringa och vända sig till för att få stöttning.

Behöver kvinnor bättre självkänsla generellt för att våga ta fackliga uppdrag?
– Ja, det är vanligt med kommentarer som ”jag kan inte, för jag har inte tillräckligt med skinn på näsan”. Men det har inte jag heller och jag har överlevt ändå. Självkänsla behöver man ju också i det vanliga arbetslivet.

Varför behöver fler kvinnor ta fackliga uppdrag?
– Inom Fastighets har vi många städbolag som inte har fackliga företrädare. Så där behövs det och det är en väldigt tung bransch med mycket arbetsmiljöproblem. Det finns många nysvenska kvinnor i den branschen som inte vet att de har rätt att få fackligt stöd.


Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsfolket, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Matilda Träff