Torsdagen den 21 februari 2019

← Senaste numret • 1 2019

Målarnas Facktidning nr 1 - 2019
Klicka på bilden

"Vem bestämmer i en demokrati?"

Mikael Johansson: "Vem bestämmer i en demokrati?"

LEDARE. "I augusti när kongressen samlas kommer 76 valda ombud från hela landet att lägga fast riktlinjer för den kommande fyraårsperioden, besluta om stadgar och välja förbundsstyrelse.

 

Du kan vara med och påverka. Håll utsikt efter kallelsen till just din sektions årsmöte som genomförs under perioden februari till mars", skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

Nyheter

 


Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historiskt, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet, medan LO:s presstjänst tonar ner mötets betydelse.


– Det var ett väldigt bra och vänskapligt möte, sa Jonas Sjöstedt till Aftonbladet efter att han hade träffat LO:s styrelse under måndagen. Det är också historiskt, det är första gången som en partiledare för Vänsterpartiet blir inbjuden dit.

Jonas Sjöstedt säger enligt Aftonbladet att det är uppenbart att det finns mycket som Vänsterpartiet och LO kan samarbeta kring framöver, som pensioner, arbetsrätt och privatisering av välfärden. På frågan om någonting bestämdes vid mötet svarar Vänsterpartiets ledare:

– Vi kommer att ordna seminarier och politikutveckling tillsammans. Vi kommer att träffas och prata en del taktik, bland annat om hur vi ska få tillbaka avdragsrätten för fackförbundsavgiften som V fick igenom förra mandatperioden och som togs bort nu.


Enligt Jonas Sjöstedt har LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tackat ja till att tala på partiets största samling i år, Vänsterdagarna i Göteborg i november.

Arbetet har inte kunnat få kommentarer från LO:s ledning om kontakterna med Vänsterpartiet.

– Att LO-styrelsen träffar Jonas Sjöstedt är inte jättekonstigt, säger Malin Fagerberg Wikstsröm, pressekreterare vid LO. LO har tidigare talat med både Anders Borg och Fredrik Reinfeldt.

LO-förbundet Handels ordförande Susanna Gideonsson var med på LO:s styrelsemöte. Till Arbetet säger hon att Jonas Sjöstedt pratade om vad Vänsterpartiet vill göra och att V-ledaren inte var med på hela mötet.


Varför var Jonas Sjöstedt inbjuden till LO:s styrelsemöte?

– Det var Karl-Petter (Thorwaldsson, reds anm.) som gjorde upp om det där efter januariavtalet i något samtal så därför är det bättre att du frågar honom.


Aftonbladet skriver att han var inbjuden för att det ska inledas ett samarbete mellan LO och V på flera områden. Kan du säga något om det?

– Det måste du fråga Karl-Petter om, det är han som har träffat dem och gjort upp vad de ska göra och inte. Inte jag. Jag känner mig ganska ovetande om vad de kommit överens om.


Både LO och Vänsterpartiet har riktat kritik mot januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L.

Överenskommelsen har också väckt intern kritik, och nyligen bildades S-föreningen Reformisterna i syfte att dra Socialdemokraterna längre åt vänster.


Mårten Martos Nilsson

Martina Frisk


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2019-02-12 09:37


Mer Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädd...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. ...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att gran...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders H...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okun...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades d...

Finsk lift till Sverige: Ixolift 400

MÅLARNYTT Fall från flyttbara stegar är ett gissel och alltför vanligt inom hantverkarbr...

Målarbössan samlade in 9500 kronor

Tatiana Fennstams insamling till Musikhjälpen resulterade i 9200 kronor. – Jag had...

Abel har fyra timmars restid varje dag

Han går upp före fyra, åker iväg vid fem och är hemma vid sextiden på kvällen. Det är lå...

Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT
Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är så ny att den inte fått ett namn ännu.
– Du jobbar i rätt arbetshöjd och kan vända och vrida fönsterbågen som du vill.
Det säger Bo Jungergård, produktansvarig och ”uppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB, ett …

...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2019. Målareförbundet är överens med sina motparter om hur kollektivavtalet ska anpassas till den nya lagen.
Det nya karensavdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en …

...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd.
En principiellt viktig dom …

...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att granska hur måleriföretagen lever upp till kravet på företagshälsovård för målarna.
– Vi började med att göra utskick 2015 till måleriföretagen i sektion 1, Halland och sektion 3, Sjuhärad. Det blev 74 utskick. Alla svarade, …

...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

 
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historiskt, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet, medan LO:s presstjänst tonar ner mötets betydelse.
– Det var ett väldigt bra och vänskapligt möte, sa Jonas Sjöstedt till Aftonbladet efter att han hade träffat LO:s styrelse under måndagen. Det är också historiskt, det …

...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders Hall på Leif Olssons Måleri i Helsingborg, uppskattar företagets satsning på förebyggande friskvård.
Anders Hall tittar på klockan, spacklar klart väggen i lägenheten och sätter på locket till spackeldunken. Klockan 10 ska han vara på företagshälsovården för undersökning.

...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okunskap och bristande rutiner på vissa måleriföretag, leder fortfarande till att många målare går miste om sina rättigheter.
Sedan de regionala skyddsombuden Elin Swartz och Roger Esbjörnsson i Avd. 2 arbetat med avtalsövervakning under hösten på heltid, kan …

...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades de med att Hells Angels skulle bränna ned huset, och mannen misshandlades av tre inkräktare i parets hem. Nu döms målarens bror till två och ett halvt år fängelse, skriver

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor