• Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

 

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historiskt, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet, medan LO:s presstjänst tonar ner mötets betydelse.

– Det var ett väldigt bra och vänskapligt möte, sa Jonas Sjöstedt till Aftonbladet efter att han hade träffat LO:s styrelse under måndagen. Det är också historiskt, det är första gången som en partiledare för Vänsterpartiet blir inbjuden dit.
Jonas Sjöstedt säger enligt Aftonbladet att det är uppenbart att det finns mycket som Vänsterpartiet och LO kan samarbeta kring framöver, som pensioner, arbetsrätt och privatisering av välfärden. På frågan om någonting bestämdes vid mötet svarar Vänsterpartiets ledare:
– Vi kommer att ordna seminarier och politikutveckling tillsammans. Vi kommer att träffas och prata en del taktik, bland annat om hur vi ska få tillbaka avdragsrätten för fackförbundsavgiften som V fick igenom förra mandatperioden och som togs bort nu.

Enligt Jonas Sjöstedt har LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tackat ja till att tala på partiets största samling i år, Vänsterdagarna i Göteborg i november.
Arbetet har inte kunnat få kommentarer från LO:s ledning om kontakterna med Vänsterpartiet.
– Att LO-styrelsen träffar Jonas Sjöstedt är inte jättekonstigt, säger Malin Fagerberg Wikstsröm, pressekreterare vid LO. LO har tidigare talat med både Anders Borg och Fredrik Reinfeldt.
LO-förbundet Handels ordförande Susanna Gideonsson var med på LO:s styrelsemöte. Till Arbetet säger hon att Jonas Sjöstedt pratade om vad Vänsterpartiet vill göra och att V-ledaren inte var med på hela mötet.

Varför var Jonas Sjöstedt inbjuden till LO:s styrelsemöte?
– Det var Karl-Petter (Thorwaldsson, reds anm.) som gjorde upp om det där efter januariavtalet i något samtal så därför är det bättre att du frågar honom.

Aftonbladet skriver att han var inbjuden för att det ska inledas ett samarbete mellan LO och V på flera områden. Kan du säga något om det?
– Det måste du fråga Karl-Petter om, det är han som har träffat dem och gjort upp vad de ska göra och inte. Inte jag. Jag känner mig ganska ovetande om vad de kommit överens om.

Både LO och Vänsterpartiet har riktat kritik mot januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L.
Överenskommelsen har också väckt intern kritik, och nyligen bildades S-föreningen Reformisterna i syfte att dra Socialdemokraterna längre åt vänster.

Mårten Martos Nilsson
Martina Frisk

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.