• Bild: Pixabay/Montage

Hösten 2017 startades #Metoo-uppropet, där kvinnor över hela världen talade ut om sexuella trakasserier och diskriminering. Rörelsen nådde även Sverige, där kvinnor i flera yrkesbranscher samlade sina berättelser under olika hashtags.

Byggbranschens upprop heter #Sistaspikenikistan, och har genom hundratals byggkvinnors erfarenheter av trakasserier och övergrepp på jobbet. Det har även hållits både seminarier och workshops för att försöka komma till rätta med problemet.

LÄS ÄVEN: Diskriminering ska förebyggas med ny arbetsgivarguide

Sveriges Byggindustrier Öst och Stockholms Byggmästareförening är två av de aktörer som arrangerat flera av dessa sammankomster. Nu har de även startat en arbetsgrupp för att motverka diskrimineringen och trakasserierna i byggbranschen. Det första mötet hölls i slutet av januari.

– Sommaren efter #metoo och #sistaspikenikistan höll vi en workshop med rubriken ”Men nu då?”. Ett år efter #metoo höll vi en till – ”Men sen då?”. Vi fick in mycket bra material som vi ville jobba vidare med, berättar Erika Hann på Sveriges Byggindustrier Öst till Byggindustrin.

LÄS ÄVEN: Efter Metoo: Fack och arbetsgivare lanserar checklista

Medlemmarna i den nya arbetsgruppen har handplockats bland representanter från branschen, samt från bemanningsföretag och skola.

Gruppens nästa träff ska hållas i april, och kommer sedan att följas upp med inbjudan till en workshop den 28 maj.

– Tanken är att vi ska träffas några gånger per år, säger Jenny Roos, företagsrådgivare på Sveriges Byggindustrier Öst, till Byggindustrin.