• De nominerade till årets fackliga hjältedåd är (från vänster): Claudia Moraga Gullstrand, Jesper Jinesjö, Josefine Krantz och David Ly Bayard. Bild: LO

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra finalisterna, och bland dessa finns Josefine Krantz och Jesper Jinesjö från Målareförbundet.

Trots att Målarnas är ett av LO:s minsta förbund kommer därmed hälften av finalisterna därifrån.

Priset för årets fackliga hjältedåd delas varje år ut av LO Ung till: ”en person eller grupp som gjort en betydande insats inom fackföreningsrörelsen.” Gruppen eller personen ska vara aktiva i något av LO-förbunden, och vara under 30 år.

Josefine Krantz och Jesper Jinesjö från Målareförbundet är två av de totalt fyra finalisterna. Målarna upptar därmed hela femtio procent av de nominerade platserna – trots att förbundet är ett av LO:s minsta.

De övriga två finalisterna kommer från Livs och Handels.

LÄS ÄVEN: Josefine och Jenny inspirerade kvinnor i världsfacket

Nomineringen av Josefine Krantz motiveras med texten: 

Josefine har genom sitt aktiva arbete för att rättfärdiga ett jämställt Målareförbund och fler jämställda arbetsplatser, bidragit till ett ökat medvetande hos förbundets gemensamma medlemskår.

’Att aldrig vara tyst – att bara tala. Att aldrig sitta still – bara vara aktiv.’ Det verkar vara Josefines drivkraft.

Hennes tilltro och attityd bidrar varje dag till förbättringar och för sitt hårda arbete har hon bland annat utsetts till nationell talesperson för MIRA i Målareförbundet samt utnämnts till vice ordförande i Europeiska Bygg och Träfederationens kvinnokommitté. Josefine har en vilja och en stark förmåga att få med andra i det fackliga arbetet.

Hennes arbete sker många gånger i det fördolda, men nu behöver det lyftas till ytan då hennes insatser inte tar slut, utan bara fortsätter framåt.”

LÄS ÄVEN: Målare har ett arv att förvalta

Motiveringen för Jesper Jinesjös nominering lyder:

Jesper är tydligt förankrad i arbetsrörelsens värderingar och har under en konfliktfylld period stått stadigt i Göteborg. Han har på ett klokt och insiktsfullt sätt representerat den progressiva hållningen som kännetecknar både Jesper och arbetsrörelsen i stort där faktiskt förbättring alltid är det viktigaste.

Jesper är ett riktigt energiknippe och en stark inspirationskälla för många medlemmar för såväl ung som gamla inom såväl facket som politiken. Jesper är en kraft att räkna med och som alltid står upp för det som är rätt!”

LÄS ÄVEN: ”Varför är jämställdhet viktigt för Målareförbundet?”

De två andra finalisterna är Claudia Moraga Gullstrand från Handels och David Ly Bayard från Livs.

Du kan läsa mer om priset, och de fullständiga motiveringarna, här.

Finalisterna och vinnare utses av en jury bestående av Berit Müllerström, LO, Monica Widman Lundmark, ABF och Ola Palmgren, SSU.

Vinnaren koras kvällen den 28 mars under Ungforum.


Delar av artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Mattias Dahlgren

Chris Smedbakken
chris.smedbakken@lomediehus.se