• LO-styrelsen har beslutat om en gemensam hållning gällande förslaget om strejkrätten. Foto: Lars Forsstedt/Pressbild

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt.

LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

LÄS ÄVEN: Splittring inom LO om strejkrätten behöver ändras

”Vi delar inte uppfattningen att lagförslaget skulle innebära gigantisk förändring när det gäller maktbalansen på arbetsmarknaden”, skriver en samlad styrelse, inklusive förbundsordförandena för Byggnads, Fastighets, Pappers – och Elektrikerförbundet.

Man skriver även: ”Om hamnarbetarna hade lyssnat på LO för två och ett halvt år sedan och skrivit på ett andrahandsavtal hade lagen inte behövt ändras. Nu är det för sent att rulla tillbaka utvecklingen”.

LÄS ÄVEN: Strejkrätten orsakar spricka i Göteborg

Det var efter att konflikten i Göteborgs hamn fått en lösning i och med att Hamnarbetarförbundet tecknat avtal med arbetsgivarna i hamnen som förbundsordförandena i Byggnads, Fastighets och Pappers lät meddela att de tyckte att lagförslaget borde rivas upp.

Men nu står de alltså bakom den gemensamma hållningen i LO:s styrelse.


Artikeln är tidigare publicerad i Tidningen Elektrikern, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se