• Foto: Peter Lingden

KULTUR

Styrelsen för Ivar Lo-Johanssons stipendiefond har beslutat att Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2019 tilldelas författaren Mats Berggren.

Han får stipendiet för ett engagerande, konsekvent och nydanande författarskap. I motiveringen står: “Redan med debutboken Orent ackord 1987 blev Mats Berggren ett namn bland de svenska arbetarförfattarna.

Mötena med bilfabrikens personligheter var en gestaltning av individens behov av utrymme i ett kollektiv. Också i sina böcker för unga läsare för Mats Berggren ett samtal om de stora livsfrågorna inte sällan med förorten som scen och hedersvåld som tema.

I boken Vindsröjning från 2018 återkommer författaren till existentiella frågor, kopplade till klassbakgrund och kulturkrockar. Verket är med den suggestiva prosan och laddningen i den återhållna stilen nyskapande i genren självbiografier.

LÄS ÄVEN: De trivs bra på Hallbo – trots kritiken

Mats Berggren föddes 1957 i Södertälje och debuterade efter sju år som metallarbetare på Scania med romanen Orent ackord 1987. Han har sedan dess gett ut ett stort antal romaner, inte minst ungdomsböcker.

Prisutdelningen sker på Ivar Lo-Johanssons födelsedag den 23 februari 2019.

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris är ett av Sveriges största litterära priser och instiftades 1986. Det har till syfte att stödja och stimulera litteratur som för vidare den realistiska tradition som bar upp Ivar Lo-Johanssons författarskap. Prissumman är 125 000 kronor.

Helena Forsberg
helena.forsberg@lomediehus.se